Slik får du et grønnere kosthold

Det er ikke så vanskelig!

RAW: Rawfood-trenden begynner å bli stor her til lands også. Fra kokeboken "Raw".
  • AV: Mirjam Storm/Krsby
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det mangler jo ikke på veiledninger, oppskrifter og annen kostholdspropaganda i dagens digitale verden, men for meg, og sikkert mange andre, blir det rett og slett for mye. Overveldet av det hele, og i redsel for å gjøre noe feil, gir jeg opp før jeg har begynt.

Men trenger det egentlig å være så vanskelig?

**LES OGSÅ:

Les også

Tre bra steder for veggismat i Stavanger

Kokk og medeier av den økologiske restauranten Til Stede Mt & Mer i Kristiansand gir her noen gode råd.

For det er ikke så vanskelig som man skulle tro.

1. Tenk på mat som drivstoff

Les også

gir overskudd og energi

2. Ha det gøy

Ikke ta ting for langt med en gang, da blir det uoverkommelig. Ta det stegvis, finn ut hva du liker og hva du syns er gøy. Du skal leve lenge, dette gjøres ikke på noen dager. Bruk gjerne et år, endre litt og litt, så ser du hvor bra det er for kroppen din.

LAG DEN SELV: Kjøp gjerne pølsene, men potetsalaten kan du enkelt lage selv - og garantert sunnere - enn den du får i butikken.

3. Gjør noe bra, alt trenger ikke være perfekt

Om skal på stranden å grille, så tar du kanskje med noen pølser. Men lag din egen potetsalat for eksempel, så har du noe som er bra. Ikke tenk at alt skal være perfekt med en gang.

**LES OGSÅ:

Les også

Slik får du litt grønnere samvittighet i hverdagen

4. Tenk økonomisk – planlegg menyer

Lag gjerne ukesmenyer, da får du utnyttet alle råvarene du kjøper mens de er ferske, og du sparer på utgifter. Lag gjerne sesongbaserte menyer, planlegg etter hvilke råvarer som er tilgjengelige.

5. Bruk lokale råvarer

Det finnes fantastiske råvarer rett i nærheten. Finn ut hvilke gårder i lokalområdet som dyrker økologisk, og du kan dra dit og kjøpe direkte av bonden. Det er både en hyggelig måte å handle på, og du får de aller beste matvarene.

URBAN HAGE: I St.Johannes-parken på Storhaug kan beboere dyrke egne grønnsaker.

6. Dyrk litt selv

Kjøp noen urteløker og plant i krukker på terrassen eller ute i hagen. Da har du tilgang på urter til matlagingen i lang tid, og det er dessuten både dekorativt og morsomt å holde på med. Dette er spisbar medisin, og setter nydelig smak på maten.

**LES OGSÅ:

Les også

Urban hage i Stavanger Øst: Her er det venteliste

7. Let på de små butikkene

Kjøp økologiske ingredienser på de lokale, små butikkene eller helsekostbutikker. På Debio finner du dessuten en oversikt over økologiske produsenter.

**LES OGSÅ:

Publisert: