Charlotte (24) skulle bare være utenlands i et halvt år

Tananger-jenta dro fra Norge da hun var 17 år. Og hun flytter neppe tilbake igjen.

Publisert:

\- Det begynte vel med at jeg var drittlei skolen hjemme, forteller Charlotte Smith.

Da hun var 17 år bestemte hun seg for å droppe ut av videregående skole og reise.

Først gikk turen «bare» til England, hvor hun tok et engelskkurs på Oxford. Men det var ikke langt nok. En stund så det ut til at neste destinasjon var Sør-Afrika, men det ble til slutt Australia.

\- Jeg skulle bare være der i seks måneder. Planen var å komme tilbake til Norge og fullføre videregående, men jeg ble bare helt forelska i landet, forteller Charlotte.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Lise (29) har det mange mener er drømmejobben

Måtte lære å bli mer utadvendt

Når Charlotte snakker, må hun innimellom ta noen tenkepauser for å komme på det norske ordet for ting og tang. Som «appreciative». Og hun sier djiimeil og ikke gemeil når hun skal oppgi e-postadressa si. Med det karakteristiske australske tonefallet.

For det er i Australia hun har hatt base for det meste av tida. Videregående ble fullført i Perth, men hun har også studert i Florida, og hun har vært Asia rundt. Det er vanskelig å nevne favorittdestinasjoner, men Bali, Thailand og Vietnam er høyt oppe på lista.

🌿Look deep into nature, and then you will understand everything better - Albert Einstein🌿 #nature #explore #wanderlust @fallenbrokenstreet

- Var det noe kulturkræsj?

\- Den største forskjellen fra Australia og Norge er kanskje at de er veldig åpne. Alle snakker med alle – og det går alltid i «How are you?». Så jeg måtte faktisk lære meg å bli mer utadvendt, for i begynnelsen syntes alle at jeg var så stille og sjenert.

Og så er det jo alltid løye med ord som ikke betyr det du tror det gjør.

\- He, he. Kort tid etter at jeg flyttet til Australia skulle vi ut på restaurant. Og så var det et skilt utenfor hvor det sto «No entry if wearing singlet or thongs». Jeg lurte på hvordan i all verden de kunne vite hvilket undertøy jeg hadde på meg. Etter hvert fant jeg jo ut at thongs i dette tilfellet var flipflops.

**LES OGSÅ:

LES MER:

UiS-student Nelly (23) var lei av å betale tusenvis for hybelrom

Farmer-jente

Nå er hun bare hjemom en kort svipptur. I juni pakkes kofferten på nytt. Da blir det tre ukers cruise i Stillehavet og et aldri så lite Hawaii-opphold.

\- Mannen til ei venninne jeg møtte på reise, er kaptein på en cruisebåt. Og så skal jeg jobbe på en gård når jeg er på Hawaii.

Du setter så mye større pris på maten når du har vært med og dyrket den selv.

-?

\- Det er derfor jeg har kunnet reise så mye, fordi jeg som regel har jobbet for kost og losji. Og så er jeg jo kjempeinteressert i økologisk farming. Wwofing er en kjempegrei måte å reise billig på! Og du setter så mye større pris på maten når du har vært med og dyrket den selv.

Wait, what?! Ja, her må vi kanskje forklare litt. Wwofing = willing workers on organic farms, er et nettverk med nasjonale orgniasasjoner som skal legge til rette for frivillig arbeid ved økologiske gårder.

Farmer Charlotte🐮 My broccoli, lettuce and spring onion babies are getting so big! I feel like a proud mum🌻 All that I do is done with love. I have watched them grow from tiny little seeds to seedlings, I have dug the holes and placed them in the ground, I have removed weeds and provided water and nourishment. I have talked, touched and even sung to them.🌱🌱🌱🌱 Ill tell you what, what I do is so incredibly rewarding! Spending time in nature growing food is seriously one of the best things I have done for myself and my own happiness. It provides me with the greatest sense of joy, peace and fulfillment - and a full belly of course! Who can ask for more?😋 #organic #growfood #veggies #farmer #plants #therapy #happiness #green #joy #mothernature

Kost + helse = sant

Charlotte er uten tvil mer interessert i kost og helse enn folk flest. Hun er veganer, har studert sykepleie og kosthold, jobber som health coach – og startet for litt siden en blogg med raw food-/veganoppskrifter.

\- Helse og mat henger så nøye sammen. Har du høyt blodtrykk, er det jo viktig ikke bare å gi medisiner for å dempe symptomet – for det er jo en grunn til at du har det. Og du kan gjøre så mye bare ved å endre kostholdet, sier hun.

Raw food er mat som ikke blir varmet opp over 40 grader, med råvarer som er så å si helt ubehandlet. Det går mye i nøtter, frø og frukt og grønt. Veganer vil si at man har kuttet ut alt av produkter som kommer fra dyr. Ikke bare kjøtt, men også egg og meieriprodukter.

3 bunches for $5!!?! KALE YEAAAAH!!👊 #organic #whatveganseat #raw #rawvegan #farmersmarket #local #green #noosa #whatveganslooklike #green #clean #plantbased #plantpower #veganfoodshare #foodporn #foodismedicine #lean #health #healthy #detox

Var vegetarianer som 5-åring

- Hva var det som fikk deg hekta på raw food – og til å bli veganer?

\- Du, jeg var faktisk vegetarianer da jeg var fem år.

- Fem år?

LES MER:

mer og mer usunt

\- Da jeg studerte, ble det mye drikking og festing, McDonalds og fast food hver dag. Jeg la mye på meg og følte meg ikke bra heller. På et tidspunkt spurte jeg meg selv: Når følte jeg meg bra sist? Og det var faktisk da jeg var vegetarianer, så jeg gikk tilbake til det.

Raw lunch at Hillcrest farmers market!🌻 #sandiego #hillcrest #farmersmarket #market #raw #livingfoods #organic #vegan #health #sprout&travel

Selv mener hun det hadde kjempeeffekt. Hun har aldri følt seg bedre. Og det er mye som kanskje hadde vært annerledes hvis ikke Charlotte hadde reist da hun var 17 år.

Før var jeg veldig «pyntete» og gikk med masse sminke, merkeklær og høye hæler.

\- Det tenker jeg på av og til. Kanskje jeg fortsatt hadde vært ei party-jente? Før var jeg veldig «pyntete» og gikk med masse sminke, merkeklær og høye hæler. Nå går jeg nesten ikke med sko i det hele tatt, ler Charlotte.

- Kommer du til å flytte tilbake til Norge og Stavanger noen gang?

\- Nei, jeg gjør nok ikke det. Jeg har bare forelsket meg i livsstilen jeg har nå. Gå på stranda om morgenen og være ute hele dagen. Selv om jeg alltid har studert eller jobbet, er det som om jeg har hatt ferie i åtte år. Men jeg kommer alltid til Norge tre-fire uker om sommeren. Det er ingenting som slår norsk sommer!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Victoria (22) har hatt det tøffere enn de fleste

Publisert:

Realitystjernen (24) er på god vei mot to bachelorer: – Kjente på savnet etter å gå på skole

Vigrestad-jenta Siv Meyer har byttet ut festing med studier om tollkvoter og varedeklarasjoner.

Oppdatert: