Urban hage-trend: Her er det venteliste for å være med

En gjeng Storhaug-naboer samarbeider for å lage urban hage i St. Johannes-parken.

Publisert:
PROSJEKTLEDER: Moa Sundberg, prosjektleder Urban Sjøfront.

Nei, det er ingen nyoppført kirkegård som er kommet nedfor St. Johannes kirke på Storhaug, selv om opphøyningene på plenen kan minne om en gravplass. Hensikten er heller den motsatte – å skape liv i en park som ofte har vært tom, med grillplass og grønnsaker.

\- Vi har lenge tenkt på å lage nabolagshage. For flere år siden startet vi prosjektet den spiselige bydelen, hvor et av målene er å fremme en bærekraftig livsstil. Tiden for en urban hage var moden nå, sier Moa Sundberg i Urban Sjøfront.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Er Stavanger Øst landets fineste bydel?

50 minihager

29-åringen er prosjektleder for Honningbakken nabolagshage , og har vært pådriver bak prosjektet. Inspirasjon har hun fått fra studiebesøk i København. Rundt 20 husstander er med på nabolagshagen, som omfatter 50 små parseller hvor det snart skal dyrkes grønnsaker. En av dem som raskt sikret seg en hageflekk da tilbudet ble offentliggjort, er Nadine Engberding.

\- Jeg har ikke hage der jeg bor, bare en liten terrasse. Der er det ikke mulighet for å dyrke stort, så da jeg hørte om dette, tenkte jeg at jeg måtte signere med én gang, sier hun.

GRAVPLASSER OG BIKUBER: En urban designer var inspirert av jødiske gravplasser og bikuber da hagen ble tegnet.

Hun har venner i Berlin som har urbane hager, og synes tilbudet er kjempebra.

\- Jeg kjente ingen andre av medlemmene før jeg ble med på dugnadene. Nå ser jeg fram til å gå her og treffe på folk og dyrke ordentlige råvarer, sier hun.

LES MER:

Er BasisBall det nye Crossfit?

**LES OGSÅ:

LES MER:

Egget-duoen: - Vi har en casual stil, men både mat og drikke må være Formel 1

LES MER:

- Vi har en casual stil, men både mat og drikke må være Formel 1

Åpent for alle

Medlemmene betaler 200 kroner per pallekarm, som er en medlemsavgift til foreningen. Pengene går til sosiale happenings for de involverte, utstyr og vedlikehold. Alle må dessuten stå for vedlikehold av sin egen minihage.

Selv om dyrkingsbedene tilhører privatpersoner, håper prosjektleder Sundberg at parken skal oppleves som inkluderende for ikke-medlemmer også.

\- Det er jo en offentlig park, og vi vil ikke at hagen skal fremstå som privatisert. Målet er å bruke uutnyttede arealer. Byen er full av nettopp det! En felleshage tilfører verdier til omgivelsene, sier hun.

ÅPEN FOR ALLE: Her lages det redskapsbod. I parken kommer også grill.

Modell for andre

Tilbudet har vært så populært at det nå er venteliste for å få en parsell ved en mulig utvidelse neste år.

\- Vi har også blitt kontaktet av andre som ønsker å starte nabolagshager der de bor. Arbeidet vi gjør nå, skal rapporteres til kommunen og danne et informasjonsgrunnlag til andre som vil gjøre lignende prosjekter, sier Sundberg.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Disse syv åpner snart i Stavanger

Publisert:

Har du lyst på hage i Johannes-parken?

Honningbakken nabolagshage søker kjekke folk som kan få Østre bydel til å blomstre.

Oppdatert: