Aktuelt

Tre bra steder for veggismat i Stavanger

Mandag 15. juni fyller Meat Free Monday seks år!

Publisert:
  • Ivar Vasstveit

BLIR BEDRE: - Vi henger fortsatt litt etter Oslo, men Stavanger er blitt betydelig bedre for vegetarianere de siste årene. FOTO: Ivar Vasstveit

I dag, 15. juni, fyller Meat Free Monday år. Det er nemlig hele seks år siden kampanjen ble startet - med god drahjelp fra kjendiser som Paul McCartney, Yoko Ono, Jamie Oliver og Al Gore.

Her er tre gode grunner til å hive deg på, ifølge MFM:

1. Det reduserer klimagassutslipp: Ca. 15 prosent stammer fra husdyrhold.

2. Det er sunt: Vi bør spise mer frukt og grønt, og mindre kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter.

3. Det er billig: Bønner, linser og kikerter er uten tvil et billigere, proteinriktg alternatv sammenlignet med kjøtt.

Enten du driver med kjøttfrie mandager selv eller ei - vi kan vel alle være enige om at det er mye enklere å gå vegetar hvis maten er god?

Men finnes det utesteder med god og vegetarisk mat i Stavanger?

**LES OGSÅ:

LES MER:

Slik får du litt grønnere samvittighet i hverdagen

Vi spurte ekspertene

\- Den største utfordringen er allsidighet. I de fleste tilfellene er det lite utvalg og en del middelmådig. Det er liksom ikke så fett med steikte rotgrønnsaker bare fordi restauranten ikke kommer på noe bedre, sier Mats Risvik.

Mats har vært veganer i ti år, og har i løpet av den tiden rukket å spise seg gjennom kilovis av nudler og steikt ris-variasjoner hos x antall restauranter. Sammen med kjæresten Øydis Rake Hegg har han det siste året stelt i stand flere veganske pop up-kafeer hvor de to har servert gode, hjemmelagede retter, til en rimelig penge. Påfunnet har vært populært, og ble blant annet nominert til «årets arrangement 2014» i Stavanger-utgaven av Natt og dag.

Vi henger fortsatt litt etter Oslo, men Stavanger er blitt betydelig bedre de siste årene.

«De veganske pop-up-arrangement til Øydis Rake Hegg og Mats Risvik har gitt byen et lavterskeltilbud til fresh mat uten dyr på samvittigheten», heter det blant annet i begrunnelsen.

VEGAN: Mats Risvik har ikke spist kjøtt på 10 år. I stedet er han blitt en racer på veganermat. FOTO: Ivar Vasstveit

Stavanger på vei opp

Så litt kjapp fakta. Mens en vegetarianer hovedsakelig holder seg til et kosthold uten produkter laget av dyr, tar en veganer det et hakk lengre og holder seg unna både dyr og det dyrene produserer; som egg, melk eller honning. I tillegg skal en veganer unngå å benytte dyreprodukter som lær, pels, ull og lignende så langt det er mulig.

Sjekk ut Mats' og Øyids' Facebook-side her.

Selv om det er mye av det samme på vegetar- og veganer-menyene rundt omkring i området finnes det heldigvis unntak. Og det går i riktig retning, ifølge Mats.

\- Vi henger fortsatt litt etter Oslo, men Stavanger er blitt betydelig bedre de siste årene.

Her er Mats' & Øyids' tre utvalgte:

Original Thai Food

Hvor: Pedersgata

Hva: Thai

Åpningstider: Mandag til fredag, 15.00 - 21.00. Lørdag og søndag, 14.00 - 21.00.

Mats' dom: Hos Original Thai er utvalget stort, og alle rettene fås vegansk med eller uten tofu. Porsjonene er store, noe som også er et pluss.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Byens blideste thaisørlending flytter på seg

ORIGINAL THAI: Bak disken står den blideste sørlendingen i Stavanger. Maten han serverer er minst like blid. FOTO: Ivar Vasstveit

Gådjå

Hvor: Brødregata

Hva: Etiopisk

Åpningstider: Mandag til torsdag, 14.00 - 22. 00. Fredag og lørdag, 14.00 - 23.00. Søndag stengt.

Mats' dom: Gådjå har en stort utvalg vegetariske retter, og har faktisk en egen veganermeny. Utvalget er stort, og maten er god.

EGEN VEGANMENY: Etioipiske Gådjå like ned i bakken fra St. Petri har rikeslig av vegetar- og vegan-alternativer. FOTO: Ivar Vasstveit

The Eatery

Hvor: Park Inn i Hillevåg

Hva: Hotellrestaurant

Åpningstider: Mandag til torsdag, klokken 18.00 til 22.00. Stengt fredag - søndag.

Mats' dom: Hos The Eatery har det blitt arrangert både veganske julebord, og vegansk valentinesmiddag. Veldig bra. I tillegg har de veganske burgere, og har til en hver tid en vegansk hovedrett på menyen.

HOTELL: The Eatery hos Park Inn har alltid en vegansk hovedrett på menyen. FOTO: Park Inn

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hos Egget er stilen casual, maten Formel 1

Publisert:
  1. Stavanger
  2. Restaurant
  3. Forbrukerspørsmål

Tre bra steder for veggismat i Stavanger

Ja, det finnes steder hvor du får tak i god vegetarmat her i byen!

Publisert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Se stor guide: Her kan du spise vegansk mat i Stavanger
    4 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Nå satser flere på grønnere nattmat
    4 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Her er alle «Spis Ute Ugå»-rettene: Tre ulike prisnivåer
    4 MÅNEDER SIDEN
  4. KULTUR
    Her er hele «Spis for 100»-menyen
    11 MÅNEDER SIDEN
  5. AKTUELT
    Nå er det studentenes tur til å spise for en hundrelapp
    11 MÅNEDER SIDEN
  6. AKTUELT
    Ingrid (30) og Kristin (28) åpner vegansk kafé
    4 ÅR SIDEN