Økonomitips for studenter: Rose Marie (21) vippset hele studiestøtten til mamma
I løpet av én uke fikk studenter over hele landet stipend og lån for resten av semesteret. Redd for å gå på en smell? Her er noen gode tips!
- Lone SætreJournalist
Flere studenter sjekket kanskje kontoen forrige uke og spaserte nedover gaten med mørke solbriller, og «Money, money, money» av ABBA på ørene.
Plot-twisten mange glemmer er at disse tusenlappene skal vare helt frem til sommeren(!).
Denne uka får studentene stipend og lån for tre måneder på rappen
Da pengene kom strømmende inn på konto, vippset UiS-student, Rose Marie Russvoll (21) alt over til moren hjemme i Vennesla. På denne måten kunne sosiologistudenten gi fra seg ansvaret for de ekstra pengene, og få dem trygt overført tilbake puljevis.
– Hvis ikke jeg hadde gjort dette, er jeg sikker på at jeg hadde gått amok på netthandel eller dagligvarebutikken, forteller Russvoll.
Dersom du heller vil ha kontrollen i egne hender deler Miriam Faranso (23) - som står bak Instagram-kontoen @okonomi_studenten - sine tips og triks for å unngå nudler til middag på slutten av semesteret.
Tips 1: Budsjett
– Mitt første tips er å sette opp et budsjett, som ikke trenger å være så komplisert. Del det for eksempel inn i «inntekter, utgifter og sparing», sier Faranso.
Hun legger til at det er viktig å ha i bakhodet at pengene er ment til å dekke faste utgifter ut juni før en finner frem bankkortet og tyr til netthandel.
Økonomistudenten forteller at en bør skaffe seg en god oversikt over de faste utgiftene for april, mai og juni, og sette bort den totale summen på en annen konto, for eksempel sparekontoen.
— På denne måten får du en oversikt over hvilke penger som kan brukes og hvilke som er ment til å dekke utgifter, legger hun til.
Det er lett å spare penger på mat. Her er kjendiskokk Inge Andas beste tips!
Du kan tenke tilbake på da man var 15 år og fikk mye penger til konfirmasjonen. Klarte du å håndtere pengene i så ung alder, så klarer en det som student også.
Tips 2: Del opp utbetalingen i tre
Faranso sitt neste tips er å dele opp utbetalingen i tre og flytte to tredeler av pengene på en annen konto.
– På denne måten kan du gi deg selv «stipend» den 15. mai og 15. juni. Det kan være vanskelig for enkelte å håndtere en stor pengesum, sier hun.
KOMMENTAR: Det er ikke oss studenter det er mest synd på nå
Tips 3: Mindre penger på brukskonto gir også mindre fristelser
– Vær litt kritisk! Det er for eksempel mange nettbutikker som reklamerer for salg og tilbyr gratis levering. Dette gjør de fordi de vet at mange er hjemme og bruker mye tid på nett, forteller økonomistudenten.
Hun råder alle til å stille seg spørsmålet før man «unner seg» noe. Er det nødvendig med nye klær nå? Vi er i en usikker situasjon og dersom en heller ikke har sommerjobb i år, så er det lurere å sette av resterende penger fra stipend på en «buffer» fremfor å shoppe på salg.
Ekspertens 10 beste sparetips til deg som er ung
– En trening til voksenlivet
– Du kan tenke tilbake på da man var 15 år og fikk mye penger til konfirmasjonen. Da vet jeg at mange av mine venner sparte disse pengene til scooter, bil eller førekort. Klarte du å håndtere pengene i så ung alder, så klarer en det som student også, sier Faranso.
Hun forteller at det viktigste trikset ligger i å være bevisst på sine kjøp og lage en god oversikt over pengene.
– Se på det som en trening for håndtering av store pengesummer i voksenlivet - for det kommer godt med, avslutter hun.
Studentene får resten av studielånet i én pott
Flere studenter står uten jobb på grunn av koronaviruset. Nå har regjeringen kommet med en hjelpepakke som Norsk Studentorganisasjon mener er hårreisende.
Relaterte artikler
- LIVSSTILSlik bør du bruke feriepengene dine3 ÅR SIDEN
- AKTUELTDenne uka får studentene stipend og lån for tre måneder på rappen3 ÅR SIDEN
- AKTUELTGod idé å investere i kryptovaluta? Slik anbefaler hun at du sparer til bolig12 MÅNEDER SIDEN
- AKTUELTUnødvendige vaner koster deg tusenvis i måneden: Disse tipsene gir deg bedre råd2 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette mener eksperten du bør gjøre med pengene dine2 ÅR SIDEN
- AKTUELTHvorfor rammes festivalene så hardt av koronakrisen?3 ÅR SIDEN