Meninger

Det er ikke oss studenter det er mest synd på nå

KOMMENTAR: Det er kjipt å ikke få pensum-gnikke i kollokviegruppa om dagen, men at universiteter og høyskoler holder dørene stengt trenger ikke å bety at vår akademiske avanse stagnerer fullstendig.

Oppdatert:
 • Fredrik Brimsø
Mens andre må oppdra kids mens de blir deltidsnavere og går en usikker fremtid i møte, er mange av studentenes gjøren og laden til alt overmål strengt tatt det samme som før – det må bare ta en annen form, skriver Fredrik Brimsø.

Kjære studenter: Før vi kaster norrøne skjellsord, viskelær og mellombarer etter hverandre, la meg starte med å si at jeg er på deres lag. Jeg er selv student på ørtende året, og sier meg fullstendig enig i at studenttilværelsen mister en del av sjarmen når den blir utelukkende ensom og digital.

 • Følg Byas på Facebook!

Det å konsentrere seg om en master-oppgave eller en puggeeksamen fra et provisorisk hjemmekontor hvor distraksjonene gauker som fotballsupportere i en taxi-kø er ingen enkel oppgave. Heldigvis er den heller ikke umulig.

En dyd av nødvendighet, som de lærde ville sagt.

Men det er to blinkende lys i studietunnellen som vi i disse dager bør danse til: Formål og progresjon. Mens andre blir permitterte fra jobbene sine og må oppdra kids mens de blir deltidsnavere og går en fremtid som er bill. mrk usikker i møte, så er mange av studentenes gjøren og laden til alt overmål strengt tatt det samme som før – det må bare ta en annen form.

LES MER:

Dette er det mest populære studiet

86,4 prosent av studentene føler seg mindre produktive når de studerer hjemmefra, har selskapet bak appen Hold funnet ut i en undersøkelse. La oss gjøre et tankeeksperiment. At man føler seg mindre produktiv, betyr det nødvendigvis at man er det? Hvis hjemmeeksamen har ramme på 3000 ord, pluss/minus 10 prosent så vedder jeg en Urge på at de tilmålte frasene havner i Word-dokumentet før eller siden.

Prokrastinasjonen er mange studenters følgesvenn.

«Eg har’kje gjort ein driiid... Men i mårå!» er en setning mange av oss kan utenat etterhvert, la oss si det sånn.

Og det å disiplinere seg når man lever mer eller mindre isolert, har Netflix-konto og wi-fi’en er like stabil som en blid emoji, er ikke akkurat piece of cake. Men det lar seg gjøre, om man bare åpner kunsten å tenke positivt sitt atelier.

LES MER:

Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse

LES MER:

En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver

Den nylige undersøkelsen viser at mange studenter står opp tidligst elleve, bruker mange timer av døgnet foran en skjerm og skylder blant annet på dårlige rutiner og mangel på arbeidsplass og motivasjon. Etter mine begreper er alt dette forståelig. Ingenting å rekke – ingen grunn til å stå opp før postmannen tråkker rundt i nabolaget. Folk snakker om at de som står opp sent er late, men hvorfor gjelder ikke den samme logikken for de som legger seg tidlig? Lizzm?

Å lage sine egne studierutiner eller å følge disse kan også være utfordrende, spesielt når mobilen blinker og hele tilværelsen som student har vært sånn passe på flymodus siden mars.

Men mange av oss er heldige nok oppi alt dette til at vi fremdeles får opprettholde fremdriften i det vi driver med, og det bør man ikke undervurdere.

Så: Gjør som foreleseren sier. Luft deg litt. Spis godt. Prøv å la være å holde samme døgnrytme som fjortiser kjører på LAN. Og tenk fremover. En vakker dag sitter du omslunget av studievenner og irriterer deg over varianten som har med seg makrell i tomat på lesesalen igjen.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Student
 2. Hjemmekontor
 3. Kommentar

Studentene sliter med hjemmestudier

Etter at skoler og høyskoler ble stengt 12. mars, har norske studenter økt skjermtiden sin med 30 prosent og sliter med å studere hjemmefra.

Publisert:
 • NTB

Relaterte artikler

 1. MENINGER
  Kommentar: «Det er vår egen feil om vi får dåse i monitor»
  2 ÅR SIDEN
 2. MENINGER
  Kommentar: Hold liv i Folken for byen, ikke «studentbyen»...
  2 ÅR SIDEN
 3. MENINGER
  «Kan de som har opprettholdt hvert smitteråd rekke en lanke i været?»
  1 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Hanne (19) trente over 22 timer i uken til førstegangstjenesten, men kom ikke inn: – Synes det er urettferdig
  5 MÅNEDER SIDEN
 5. MENINGER
  Leserinnlegg om fulle kameraruller på mobilen: «Hva gjør all denne fotograferingen med oss, og minnene våre?»
  8 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Studie om studentenes helse: – Svært bekymringsfullt
  1 ÅR SIDEN