Det er lett å spare penger på mat. Her er kjendiskokk Inge Andas beste tips!

Fattig og sulten student? Klar tale: Grandiosa og nudler er skjellsord. Lag heller husmannskost med en «middagskompis»!

Oppdatert:
  • Amalie Henriksen
    ca_hen@hotmail.com
Kjendiskokk Inge Anda gir deg de beste mattipsene for deg med slunken lommebok.

Enten du er ny i studenttilværelsen eller en gammel traver, har du nok oppdaget at det må et trangt budsjett til for å overleve på stipendet du blir tildelt en gang i måneden. Men trenger du egentlig leve på nudler og vann?

Inge Anda åpnet i vår kaféen «Sjå Inge» i Østervåg. Han holder også matkurs og vet hva han snakker om når jeg stikker innom for å høre om han har noen tips og triks til hvordan å utnytte matbudsjettet til det fulle.

Følg Byas.no på Facebook!

Start med en plan

Først og fremst: Planlegging. Dette er noe av det Anda sier er absolutt viktigst, og det er ting du må tenke over før du i det hele tatt går til innkjøp av maten.

Bruk en halv time i uken på å planlegge middager for hver dag, og sett opp et regnskap. Noe av det viktigste er å følge med på hvor de har tilbud, og å være bevisst på hvilke butikker du handler i.

– Ett brett med seks egg på Shell-stasjonen koster over 48 kroner. Det samme koster 18 egg på Meny. Hvis du begynner å tenke over dette er det plutselig mye penger å spare.

LES MER:

LES OGSÅ: Studentene Ingunn Marie (22) og Lise (23): – Vi blir en generasjon gjeldsslaver

Dropp dyre vaner og finn en middagsvenn

Noe av det Anda sier at studentene må forstå, er at de må legge fra seg de dyre vanene. Han har inntrykk av at studentene tror at hver dag er en fest, noe som naturlig nok ikke er en smart tankegang om du lever på et stramt budsjett.

– Folk må rett og slett slutte å være så forbanna snobbete! Vær snobb i helgen, drikk dyre drinker og kos deg på fredagen og lørdagen, men resten av uka er du student. Da skal du tenke som en student.

Og mandag til fredag snakker vi fiskekaker, poteter og annen husmannskost. Det trenger ikke å være så avansert! Selv om ikke hver dag er en fest, sier Anda at du kan gjøre spisingen til en sosial og kjekk greie selv om dere ikke spiser sushi og entrecote.

Han anbefaler å ta kontakt med en venn som du kan slå deg sammen med. Når man kun lager mat til seg selv sitter man ofte igjen med mye rester, så om du har noen fiskekaker til overs, og kompisen din har noen poteter liggende kan det plutselig bli et herremåltid av det. For hundre kroner sier Anda at du har middag for to.

– Finn deg to middagsvenner. Det er alltid kjekt å spise sammen med noen. Det trenger ikke være flott, det er selskapet du kommer for!

LES MER:

LES OGSÅ: Flytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne

Lær av husmødrene og spis husmannskost i hverdagene, anbefaler Inge Anda!

Lær av husmødrene

Du er nyinnflyttet og kjøleskapet og hyllene står tomme. Hva skal du kjøpe inn?

I Andas kjøleskap finnes det alltid egg, bønner og bacon. Dette kan du lage så mangt av: Egg, bacon og varme bønner blir en såkalt cowboyfrokost, en god bondeomelett og en pai kan du også lage.

Om du vil ha rask og enkel mat kan du lage rettene over, men om du ofrer litt tid på å lage en lasagne så kan du ende opp med middag for flere dager. Anda anbefaler å lage en stor form, dele den i fire, spise den ene delen og spare de andre til middag for tre dager til. Fryseboksen er ikke bare for isbiter til drinkene, du kan også fylle den med middagsmat.

Kjøper du et brød kan du også legge halve brødet i fryseboksen. Ikke la det bli liggende på benken. Og om skivene har blitt tørre? Da putter du de i brødristeren!

Anda anbefaler å kjøpe en husmor-kokebok og lære av metodene de bruker for å spare penger. På denne måten kan du spise en normal middag hver dag uten å ”gå ned i spagat”. Tenk billig, norsk husmannskost og sosial matlaging, og du skal se at studenttilværelsen ikke er så vanskelig likevel.

Anda har også oppskriften på en deilig og rimelig pai som du kan lage:

Pai med skinke, asparges og parmesan

Pai! Enkelt å lage, rimelig - og veldig, veldig godt!

Bunn:

  • 200 gr hvetemel
  • 150 gr smør
  • 2 ss vann

Kna ingrediensene sammen og la hvile en time.

Fyll:

  • Man tager det man haver. Selv liker Anda godt asparges, paprika, løk, skinke, parmesan og gjerne litt gressløk eller vårløk
  • 4 egg
  • 200 gr creme fraiche (ca 1 beger)

Alt blandes sammen og helles over.

Stekes på 200 grader i cirka 20 minutter.

MER FRA BYAS:

LES MER:

TV-kokkens 4 tips til deg som vil spise sunt på budsjett

LES MER:

1 av 5 unge villige til å ta studiedop: – Det handler ikke om å bli speisa, men om å bli fokusert, sier «Kristian»

LES MER:

Stavanger survival guide: How to siddis

Publisert:
Oppdatert:

Mat for 500 kroner i uka? Karoline (28) viser hvordan

Karoline Brekkan (28) har gjort seg bemerket på sosiale medier for sine sunne vaner. Her viser hun deg hvordan du kan spise smakfullt uten at det går utover matbudsjettet.

Publisert:
  • Damares Stenbakk