Derfor er det så mange butikker som går konkurs akkurat nå
Flere butikker pakker sammen på nyåret.
- Ulrikke Valvik Mitchell

– Det kom et ras av butikker som legger ned akkurat nå, men dette gjenspeiler ikke hvordan situasjonen egentlig er i Stavanger sentrum.
Kristin Gustavsen er ny daglig leder i Stavanger Sentrum AS. Hun overtok sjefsrattet etter Cecilie Christ tidligere i januar, men er ikke et nytt navn når det gjelder Stavanger sentrum.
Gustavsen har fulgt Stavanger Sentrum AS tett i en lang årrekke, først gjennom arbeidet med Sentrumsplanen i Stavanger kommune, deretter som prosjektleder i forsknings- og utviklingsprosjektet City Impact Districts (CID Stavanger).
Fra tidligere har hun også bakgrunn fra Urban Sjøfront i Østre bydel.
Nå skal hun jobbe for å gjøre Stavanger til et sterkere sentrum.
– Fokuset på tomme lokaler kommer hvert år, og gjerne på denne tiden. Men det er like mange historier bak, som det er butikker som stenger. Det er utfordrende tider og folk handler mindre. Vi legger ikke skjul på at det er tøft å drive butikk her i dag, men det finnes mange ulike grunner til at butikker legger ned, sier hun.
- Følg Byas.no på Facebook!
- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!
– Tøffe tider
Tirsdag denne uken ble det kjent at DAY Birger et Mikkelsen i Magasin Blaa er konkurs .
Forrige uke stengte tre butikker dørene bare i Østervåg, og en fjerde butikk et par steinkast unna.
[Princess, Stoff & Design](http://www.byas.no/article/to-butikker-i-ostervag-legger-ned-5885c4d4c40fa775008b59f8) og [Tommy Hilfiger](http://www.byas.no/article/denne-klesbutikken-i-stavanger-er-konkurs-588afb379aad1d75008b4607) i Østervåg og Bianco Footwear i Nygata.
Uken før måtte også Stig Erling Ørland og den prisvinnende butikken hans, Different AS, kaste inn håndkleet , etter et veldig tøft år.
I 2013 ble Different kåret til [årest motebutikk](http://www.aftenbladet.no/lokalt/Stavanger-butikk-arets-motebutikk-482258b.html) under Oslo Fashion Awards, og i november i fjor kåret dere lesere butikken til #byasbeste klesbutikk .
I vinnerintervjuet med Byas brukte Ørland mye plass til å snakke om at det har vært tøffe tider:
– Steintøft! Jeg vet at konseptet er bra, de ansatte bra, og beliggenheten er bra. Likevel er det ikke folk, jeg forstår det ikke, sa han den gang og oppfordret folk til å bruke byen sin mer:
– [...] folk er altfor lite lojale mot byen sin. Selv om folk sier de vil ha nisjebutikker, ender de gjerne opp i kjøpesentre. Det er masse parkeringsplasser i byen, men mange gidder ikke gå i fem minutter, sa han.
I november i fjor sa Ørland at han var usikker på hvor lenge de ville klare seg, og i januar var det slutt.
Mindre enn to prosent står tomt
Gustavsen sier til Byas at spesielt mange butikker pakker sammen på nyåret.
– Butikkeierne går gjennom regnskapet for året som gikk, og må ta et valg om de kan fortsette et år til. Er det verdt det? Det står respekt for valget de tar, uansett hva det er. Husleia settes gjerne opp på nyåret, og folk må spørre seg selv om de har råd til å drive videre, sier hun og legger til:
– I noen tilfeller er det leiekontrakten som går ut, og gårdeierne som vil ha inn noe nytt. Og så er det selvsagt enkelte konsepter som bare ikke er liv laga. Forbrukere er steintøffe.
Butikkeierne går gjennom regnskapet for året som gikk, og må ta et valg om de kan fortsette et år til. Er det verdt det?
Hun sier videre at Stavanger ikke er et sentrum som er på vei nedover.
– At butikker legger ned er naturlig i en by i utvikling. Men når flere butikker stenger i samme gate, er det klart at dette blir veldig synlig. Det er ikke godt for gatene at lokaler står tomme for lenge.
I 2014 sto to prosent av lokalene i Stavanger sentrum tomme. Gustavsen sier at dette tallet er lavere i dag.
– Når det kommer til tomme lokaler snakker vi om et relativt begrenset problem. Det viktigste er det totale tilbudet vi gir brukerne av byen. Vi oppfordrer nå gårdeiere til å jobbe litt mer sammen for å finne konsepter som styrker hverandre, er levedyktige og gjør gata totalt sett mer interessant.
* Noen legger ned, mens andre åpner. Denne butikken åpnet nettopp dørene i Østervåg
12 millioner besøkende
Tellepunkter som Stavanger Sentrum AS har satt opp rundt omkring i sentrum skal gi et overblikk over hvor mange som faktisk besøker byen de ulike dagene i uken, og når på dagen trafikken er størst.
Disse tellepunktene ble satt opp i desember 2015, og viste en jevn økning gjennom hele 2016. I året som gikk ble det registrert godt over 12 millioner besøkende (merk: samme person telles flere ganger hvis den går forbi punktene flere ganger).
– Lørdag er en veldig bra dag i byen, da er det rundt 70.000 besøkende. Toppen nås lørdager klokken 13, sier hun og legger til:
– Vi trenger rett og slett at flere tar turen til byen i det daglige.
Forrige uke lagde Byas en uhøytidelig poll hvor dere lesere skulle svare på følgende spørsmål: Bruker du byen din?
I skrivende stund har det kommet inn nærmere 1500 stemmer, og resultatene ser slik ut:
- Nei, veldig sjelden: 31 %
- Ja, ganske ofte: 26 %
- Jeg går helst på kjøpesenter, der har de alt jeg trenger samlet under ett tak: 23 %
- Jeg handler nesten utelukkende i sentrumsbutikker når jeg først skal handle noe: 18 %
- Vet ikke: 2 %
Gustavsen er positivt overrasket over resultatet.
– Jeg synes det er overraskende lavt hvor mange som foretrekker kjøpesenter. De som sier at de bruker sentrum står jo for nesten 50 prosent av stemmene (hvis man legger sammen punkt 2 og 4, journ.anm.). Det er gode tall for oss. Nå må vi bare jobbe enda hardere for at de som ikke bruker sentrum så mye i dag, skal begynne med det!
Hvordan blir 2017?
Omtrent 95 butikker har hittil meldt inn omsetningen for 2016 til Stavanger Sentrum AS, og samlet viser disse en nedgang på 1,2 prosent fra året før. Dette er ikke et tall som bekymrer Gustavsen.
Like før jul spådde Nordeas økonomer at bunnen er nådd for norsk økonomi, og at vi nå er på bedringens vei.
Oljeprisen vil stige og kronekursen vil bli sterkere, spås det.
DNBs ferskeste «Bedriftstempen» fra desember 2016 viser at også bedriftene har høye forventninger til 2017.
DNB har intervjuet nærmere 3200 bedriftskunder i Norge. Svarene de fikk viser at troen på økt omsetning og økt lønnsomhet øker, og at flere planlegger å ansette nye medarbeidere i løpet av året.
Så mange som 6 av 10 bedrifter i Norge er mer optimistiske til 2017, enn de var til 2016.
Undersøkelsen viser at Troms, Akershus Vest og Oslo har de mest optimistiske bedriftene, mens Rogaland er det fylket som kommer dårligst ut.
Likevel tror nesten halvparten av bedriftene i Rogaland på høyere omsetning i 2017 (47 prosent), enn i 2016. 44 prosent tror på like stor omsetning som fjoråret og 9 prosent tror på mindre omsetning. 27 prosent av Rogalands-bedriftene tror de vil ansette flere personer i 2017.
Dette gjelder da alle bedrifter, ikke bare butikker.
Flere flaggskip på vei
Selv om flere butikker har takket for seg hittil i år, kan vi glede oss over at det også dukker opp nye i tiden fremover.
– Det kommer noen skikkelige flaggskip i løpet av våren. Vi vet om mye spennende, men som vi ikke kan dele ennå.
* Kanskje dukker et av flaggskipene opp i H&Ms gamle lokaler?
Gustavsen er optimist på vegne av sentrum, selv om det er utfordrende tider.
– Vi skal bare bli bedre! Folk vil i noen grad alltid ha et behov for å handle, og vi må jobbe for at folk trekker inn til byene for å gjøre dette. Sentrum vil ikke bli ordentlig bærekraftig før flere folk bor og jobber i byen. Det er disse - de daglige brukerne - vi trenger for å få til et mer robust sentrum.