Snart åpner denne «fair fashion»-butikken dørene i Østervåg

Mido satser på bærekraftig mote fra Nederland.

Oppdatert:
NY BUTIKK: Mido Fair Fashion flytter inn i Østervåg.

– Vi åpner byens første butikk for 100 prosent bærekraftig mote.

Mike Dongelmans har gått sammen med Thomas Robberstad og startet opp Mido Fair Fashion - et butikkonsept som satser utelukkende på klær laget av bærekraftige materialer, hvor alle som er involvert i produksjonen mottar rettferdig betaling.

Per i dag har de kun inne nederlandske merker (Mud Jeans, Miss Green, Qnoop, Unit og Saint Basics), med unntak av et utvalg svenske nylonstrømper og italienske belter. Strømpene er laget av resirkulerte materialer, beltene av gamle sykkeldekk.

– Vi synes det er viktig å kunne tilby folk et bredt utvalg av bærekraftig mote. Det er mange som vil kjøpe bærekraftig, men de sliter med å finne det. Rett og slett, sier han og fortsetter:

– Det er vanskelig å finne frem - enten må man vite om en spesiell nisjebutikk som selger et par bærekraftige plagg, eller så må man gjøre en ganske omfattende jobb på nett.

NY BUTIKK: Mike Dongelmans i lokalene som snart åpnes for publikum.

«Gjenfødelse» av klær

Hovedtanken bak Mido er gjenfødelse av klær - at man bruker råvarene på nytt der man kan.

– Hva legger du i at butikken deres er «100 prosent bærekraftig»?

– Alle merkene vi har er bærekraftige. Mud Jeans, for eksempel, produserer kun i bærekraftig bomull - de blander ikke inn noen andre materialer, annet enn 2 prosent elastane. Det betyr at vi kan ta alle produktene fra Mud Jeans inn igjen og resirkulere dem, sier Dongelmans og viser frem en genser som er laget utelukkende av gamle jeans.

– Det er egentlig den beste måten å være miljøvennlig på - å bruke noe på nytt og på nytt, legger han til.

Merkene Miss Green og Unit bruker mye tencel og bomull i sine plagg, mens Saint Basics bruker 100 prosent sertifisert økologisk bomull. Nylonstrømpemerket Swedish Stockings lager nylonstrømper av resirkulerte materialer, forteller han.

Mido skal også få en nettbutikk opp og stå. De har klær både til kvinner og menn, og retter seg kanskje spesielt mot dem mellom 20 og 50 år.

– Det er jo en ganske bred gruppe. Vi har for det meste klær til hverdagsbruk, men også noe til fest.

– Tror vi kommer til å se en bølge

Mike Dongelmans har jobbet innenfor helse i mer enn 25 år, men for to og et halvt år siden tok han en helt ny retning. Da startet han opp Mud Jeans Skandinavia, og har siden fungert som en importør for Mud Jeans.

– I løpet av denne tiden oppdaget jeg at folk hadde lyst på mer enn bare bærekraftige jeans, og at det var et behov for et bredere og bedre tilbud. Så nå blir det butikk, sier han.

– Tror du det er marked for dette i Stavanger, nå?

– Godt spørsmål. Hadde jeg ikke trodd det, hadde jeg nok ikke gjort dette. Folk er mer bevisst over bærekraft og eget forbruk nå enn tidligere. De tenker mer etisk og mer fornuftig når de handler klær, og jeg tror vi kommer til å se en bølge. Hvis vi om fem år kan si at vi har bidratt til at bærekraftig mote har fått fotfeste i Norge, kommer vi til å sitte igjen med en god følelse.

Mido Fair Fashion åpner i Østervåg 47, torsdag 26. januar. For hver kunde som stikker hodet innom, gir Mike og Thomas to måneders skolegang til barn som trenger det, i samarbeid med Redd Barna. Ordfører Christine Sagen Helgø skal klippe snora.

– Ingen får champagne og ingen får mat, men folk kan bidra til noe bra bare ved å komme innom og si hei.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Nå har Hekkan Burger åpnet dørene i Sandnes

LES MER:

* 5 enkle triks for å spise mindre: – De krever nesten ingen viljestyrke

LES MER:

* Tvillingmødre om fosterreduksjon: – Jeg hadde blitt frustrert og forbanna hadde noen tilbudt meg dette alternativet

Publisert:
Oppdatert:

Hvilken klesbutikk er #byasbeste? Her er de nominerte!

Stem i vei på din favoritt av disse ti butikkene!

Oppdatert: