Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

Kjøttdeig to-tre ganger i uka er faktisk for mye, ifølge kostholdseksperten.

Oppdatert:
FAVORITT: I gjennomsnitt får vi i oss over sju kilo kjøttdeig- og farse i løpet av året.
LES MER:

både god og kjapp mat

Bare tenk! Hamburger, kjøttboller, kjøttkaker, pizzafyll, bolognese, lasagne, taco, moussaka, gryter og gratenger…

Følg Byas på Facebook!

- Det er selvfølgelig helt ok å spise kjøttdeig en gang i blant. Rødt kjøtt er en viktig kilde til både jern og andre næringsstoffer vi bør få i oss. Men kjøttdeig to-tre ganger i uka er for mye, sier Oddveig Fossdal Drøpping.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog og jobber som fagansvarlig helsefremmer i Aker Care i Stavanger.

LES MER:

å gjøre favorittmiddagen sunnere

3 enkle grep

1. Bytte til en sunnere deig: Vanlig kjøttdeig inneholder 14 prosent fett. – Gode alternativer er magrere karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller kylling, anbefaler Drøpping.

2. Bytte ut med rent kjøtt: - Må du lage tacoen av kjøttdeig? Du kan bruke strimlet kjøtt av biff, kylling eller svin. Det er et veldig mye bedre valg, med mye mindre mettet fett. Jo renere produktet er, jo bedre, sier kostholdseksperten.

3. Spe på med grønnsaker: Da sparer du både miljøet og lommeboka. - For eksempel kan du kombinere med bønner. Røde kidneybønner i tacoen er veldig godt og mettende. Det samme er kikerter eller bønner i gryteretter. Eller masse gulrøtter, tomat og selleri når du skal ha kjøttdeig og pasta.

**Ønsker du å få et grønnere kosthold? Det er kanskje

LES MER:

ikke så vanskelig som du trodde

.**

Nordmenn og kjøttdeig

Dert er ingen hemmelighet at nordmenn er glade i kjøttdeig. I Norge blir 40 prosent av storfe-slakten til kjøttdeig. I Frankrike er tallet på 5 prosent, ifølge TV2.

I 2013 gikk det ut nesten 40.000 tonn med deiger og farser til norske utsalgssteder, ifølge rapporten «Kjøttvaremarkedet» fra Flesland Markedsinformasjoner. I 2006 var det 30.000 tonn.

Og det som ser ut til å være aller mest populært er vanlig kjøttdeig, som det blir produsert 25.800 tonn av. Det er en liten økning fra 2006 (23.300 tonn).

Men de sunnere deigene begynner å ta innpå. I 2006 ble det laget 2.200 tonn karbonadedeig – mot 7.900 tonn i 2013. Kjøttdeig av fjærkre - kylling og kalkun – stiger også mye. Fra 595 tonn i 2006 til 2.800 tonn sju år senere.

I gjennomsnitt får vi i oss 7,1 kg deiger og -farser i året, ifølge samme rapport.

LES MER:

Vet du hva som skjer hvis du spiser for mye protein?

Publisert:
Oppdatert:

Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

Kjøttdeig to-tre ganger i uka er faktisk for mye, ifølge kostholdseksperten.

Oppdatert: