Livsstil

Slik kan du enkelt gjøre billig-nudlene sunnere

Slik lager du et sunt og godt måltid basert på billignudler og litt til.

Kast krydderposen og legg til magre proteiner og grønnsaker - så er plutselig nudlene et mye bedre måltid. FOTO: Maren Hald Bjørgum - alle foto.

Nudler er både kjapp og billig mat. Men spesielt spennende eller sunt er det kanskje ikke. Men det kan det være!

Vi har samlet sammen tre tips - og to oppskrifter.

Følg Byas.no på Facebook!

KJAPP MAT: Risnudler med papirka, brokkoli og kylling er sunt, raskt og enkelt. Foto: Maren Hald Bjørgum

Kast krydderpakken

Den viktigste tingen du kan gjøre for å heve nivået på nuddelmåltidet betraktelig, er å kaste krydderpakken som følger med. Vi er veldig usikre på hva det faktisk inneholder, men alle internettets helseeksperter har fortalt oss at det er usunt og inneholder unødvendig høye mengder salt.

Istedenfor å bruke krydderpakken kan du røre sammen din egen saus. Sriracha, soyasaus, sesamolje, misopaste og bønnepaste er alle gode alternativer.

GODT TIL: Eplebiter og en skje med peanøttsmør kan gjøre underverker for nuddelpakken. Foto: Maren Hald Bjørgum

Legg til et egg

Hvis man går ut og spiser ramen, da spesielt på tradisjonelle asiatiske restauranter, får man den ofte servert med et hard eller bløtkokt egg. Enkel og billig måte å legge til litt ekstra proteiner til måltidet, i tillegg til at det smaker veldig godt med de salte nudlene.

Hvor lenge egget skal koke varierer fra land til land, og er i utgangspunktet helt opp til deg. Et triks er å legge oppi egget i det du setter gryta på plata, og hive oppi nudlene så fort vannet koker. Når nudlene er ferdig kokt (cirka fire minutter), vil egget også være ferdig. Skrell, del i to og server.

GRØNT MÅ MAN HA: Stekte eller kokte grønnsaker gjør nuddelpakken til et fullverdig måltid. Foto: Maren Hald Bjørgum

...og grønnsaker

Det er her du virkelig kan oppgradere nuddelpakken til nye høyder. Stek paprika, sopp og vannkastanjer. Kok pak choy, brokkoli, sukkerter og bønnespirer. Server som ramensuppe eller wok.

ENKEL MIDDAG: Nudler med kylling og pak choy.

Nudler med kylling og pak choy

- 1 pakke nudler

- 1 kyllingfilet, fryst

- 2 rosetter pak choy

- 1 halv paprika

- 2 stk vårlø

- Sesamolje

- Soyasaus

Tin kyllingfileten. Kok opp nudler etter instruksjon på pakken, sammen med pak choy. Hell av vann, skyll med kaldt vann og hell i en par dråper sesamolje (evt. soyasaus). Sett til siden. Kutt kylling i strimler og stek på middels varme. Skjær paprika og vårløken i biter og ha oppi pannen med kyllingen.

Tilsett en spiseskje sesamolje. Hiv oppi nudlene, tilsett litt soyasaus og stek 20 sekunder på høy varme. Kutt pak choy i biter, og server.

FAST FOOD: Stort raskere blir det ikke. Creamy peanut ramen.

Creamy peanøtt-ramen

- 1 pakke nudler

- ½ eple

- 2 spiseskjeer peanøttsmør

- 1 ss soyasaus

Muligens den enkleste oppskriften vi har som likevel gir et godt måltid. Kast krydderpakken, og kok opp nudlene etter instrukser på pakken.

Bland sammen 2 spiseskjeer peanøttsmør og 1 ss soyasaus i en bolle.

Hell vannet av nudlene, men spar cirka ¼ kopp. Bland sammen peanutt/soyasaus-blandingen og så mye nuddelvann du føler er nødvendig, og rør inn i nudlene. Kutt eplet i strimler og server på toppen. Voila!

Hvis du har litt mer penger i lommeboka kan du eventuelt også tilsette kylling, scampi, kokt brokkoli, eller bønnespirer.

Husk at fryst kylling, fisk, scampi og grønnsaker som regel er billigere enn de ferske variantene, men smaker omtrent det samme (spesielt på studentbudsjett) når det varmebehandles.

Lykke til!

Publisert:

Oppdatert:

  1. Kostholdsråd

Slik gjør du billignudlene til et sunt måltid

Vi viser deg hvordan du lager et sunt og godt måltid basert på billignudler og litt til.