- Du får hele dagsrasjonen i én porsjon

Slik gjør du pizzaen sunnere.

Oppdatert:
MMMM: Pizza er både lettvint og godt, men pizzaer av denne typen bør du ikke ha for ofte.

Jo da. Alle skjønner at pizza ikke akkurat er helsekost. Men det er jo så godt. Og så lett!

Å bare slenge en inn i ovnen - direkte fra fryseren. Eller plukke opp telefonen og bestille én.

Men hvor ille er det egentlig å spise pizza?

Vi spurte kostholdseksperten.

Blir fort for mye

\- Det som betyr mest, er hvor mye pizza du spiser. Og har du først en pizza på bordet, så blir den som ofest spist opp, sier Oddveig Fossdal Drøpping til Byas.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog og har jobbet som Olympiatoppens kontakt i Rogaland. I dag er hun såkalt leading advisor health promotor ved Aker Care.

- Energiintaket vil fort overgå en vanlig middag. I tillegg kommer gjerne kalorier fra eventuelt rømmedressing og brus, sier hun.

SALT OG RØMME: Med salt spekeskinke øker saltinnholdet. Og i tillegg kommer gjerne ekstra kalorier, i form av rømmedressing og brus.

Vær obs på saltinnholdet

Og det er kanskje lett å tenke at det verste med pizzaen er all osten. Men det er faktisk saltet som er den største synden til pizzaen.

Ifølge Helsenorge.nokan et høyt inntakt av salt øke risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og kreft.

- Ja, det som skiller seg mest ut er nok saltinnholdet. I en porsjon med pizza kommer du fort opp i maksgrensen for anbefalt saltinntak, som er på 5 gram daglig.

\- De fleste pizzatypene ligger gjerne på 1 gram salt per 100 gram, og det er mye! Tenk det. Hele dagsrasjonen for salt i en porsjon pizza, sier kostholdseksperten, som går ut i fra at en porsjon ligger mellom 300 - 500 gram.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Slik får du et grønnere kosthold

FEM OM DAGEN: Litt sopp eller paprika i pizzafyllet teller ikke. Kjør salt ved siden av pizzaen, anbefaler kostholdseksperten.

Hvordan gjøre det sunnere?

Ok. Men hvor ofte er for ofte?

\- Det spørs hva du spiser de andre dagene. Spiser du junk resten av uka eller er det mer ordentlige middager? Du bør ikke spise slik type pizza hver uke, men én gang i ny og ne går fint for de fleste av oss.

Ellers kan du enkelt gjøre pizzaen litt sunnere ved ett enkelt grep:

- Ha salat til. Litt sopp og paprika på pizzaen bidrar ikke så veldig mye. Det er vanskelig å få sine fem om dagen om du utelater grønnsaker til middag.

LAG SELV: Bruk grovt mel, tomatsaus, noe ost og magert kjøtt - så blir det faktisk ikke et så aller verst måltid. Selv med pizza.

Men det aller beste er nok å lage pizzaen selv.

\- Da har du kontroll på råvarene du bruker, og du kan selv bestemme saltmengden. Bunnen kan lages med samamlt mel og du velger toppingen selv, påpeker eksperten.

- En pizza med grov bunn, tomatsaus, noe ost og magert kjøtt, som kokt skinke eller kylling - og en salat ved siden av - kan bli et helt greit måltid!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

Publisert:
Oppdatert:

Så usunn er egentlig julematen

Er selve maten usunn, eller kommer det an på hvor mye du spiser? Og hva kan man gjøre for å unngå den verste smellen? Vi spurte en ernæringsfysiolog.

Publisert: