10 tips for å spare penger på matbudsjettet

Student? Eller bare tynn lommebok? Her er 10 tips til å kutte matutgiftene.

  • Alise Tiller
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Mat trenger faktisk ikke være så ekstremt dyrt. Det er jo så mange andre gøyere ting å bruke penger på, så hvorfor ikke prøve å halvvere matbudsjettet?

1. Bruk apper

Hurra for teknologien. I disse dager finnes det en app for alt. Appen "Mattilbud" gir deg oversikt over ukestilbudene i hver matvarebutikk. Følg med, så unngår du å gå glipp av et supertilbud på favorittmaten din.

Appen "Enhver.no" lar deg sammenligne priser på matvarer. Du kan bli overrasket av forskjellene, selv mellom billigbutikkene. For eksempel forteller appen at en brokkoli koster 19.90 på Spar og 9.90 på Coop Mega. Her er det mye å spare!

Til venstre: Appen "Mattilbud" som gir deg oversikt over alle tilbudene. Til Høyre: Appen "Enhver.no" som hjelper deg med å sammenligne priser i matvarebutikker. Trykk på en matvare, så kommer pris i de største norske butikkene opp. FOTO: Screenshot

2. Ha vennemiddager

En skikkelig herlig helgemiddag kan koste deg bare 30-40 kroner hvis det er mange som spleiser.

Det finnes mange varianter av vennemiddag. En metode er at alle tar med hver sin rett, for eksempel til tapas. Eller så kan dere bytte på å invitere til vennemiddag. Gjerne ha en fast dag i uken, og ruller på hvem som er vert.

Les også

**LES OGSÅ: Slik får du et grønnere kosthold**

3. Finn delikatesser i naturen

En god del mat er gratis! Du må bare ut og plukke den.

Sensommeren er perfekt for bærplukking. Her i regionen finner du smakfulle blåbær i Arboretet i Sandnes og Gilja i Gjesdal. Plukk så mye du orker, legg en god del i fryseren, så varer det lenge.

Andre spiselige gleder i naturen er løvetannblader (i stedet for å kjøpe ruccola) og tang, tare og sjøgress på Jærstrendene.

Plukker du nok blåbær på sensommeren, kan du fryse ned slik at du har for resten av året.

4. Lag noe av det du har

Mye av det du har stående i kjøkkenskapet kan surres sammen til en eller annen suppe eller wok. Hvem vet, kanskje smaker det ikke så verst heller?

Etter en nøye kikk i skapene vil du nok få noen ideer. Kanskje du har nok til en god lapskaus, muffins eller puré?

Vær kreativ og eksperimenter.

Les også

LES OGSÅ: 13 sunne matretter med kun 13 ingredienser

5. Planlegg uken

Dette tipset har du hørt hundre ganger før, men vi slipper ikke unna. Å planlegge ukens middager sparer deg både for tid og penger. Du unngår de impulsive kjøpene du egentlig ikke trenger.

Er du som meg, allergisk mot planlegging, er dette punktet nokså håpløst. Men du trenger ikke å skrive verdens mest detaljerte handleliste før du tar turen til butikken. Prøv i hvert fall å tenk to-tre middager når du handler.

Les også

**LES OGSÅ: Slik holder studielånet ut måneden**

6. Dumpster diving

Mer mat som er gratis! Butikkene kaster en dose matvarer etter stengetid. Da kommer dumpster diverene for å sjekke hva som nettopp ble lagt i søppeldunken utenfor butikken.

Mange ganger viser det seg å være helt fin, spisbar og ikke utgått på dato.

Dumpster diving er kanskje ikke helt i henhold til loven. I tillegg innebærer det en risiko fordi du ikke vet hvorfor akkurat den maten ble kastet. Dette punktet på lista er ikke for alle. Ikke en anbefaling, men et alternativ (de fleste gjør det av idealisme, men det kutter også i matbudsjettet).

7. Ta med matpakke

Du vet det blir en lang dag på skolen. Så skal du på jobb. Før det skal du bare innom en venn, og så en tur på biblioteket.

Ta med matpakke, så slipper du å bruke en femtilapp her og en hundrelapp der, på noe så overpriset som en liten salat i kantina.

En typisk norsk matpakke med leverpostei og agurk.

8. Lag det selv

Gjør et bevisst valg med tanke på hva du kan lage selv og hva du vil kjøpe på butikken.

Hjemmelaget rundstykker, pizzaruller, bananmuffins eller knekkebrød, kanskje?

Finn en oppskrift eller to som du liker å lage. Et brød koster nærmere 40 kroner på butikken. Et hjemmelaget alternativ sparer deg mye!

Eventuelt kan du spare på helgesnacksen ved å lage hjemmelaget snacks.

Les også

**LES OGSÅ: Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig**

9. Spis mindre kjøtt

La oss bare innse det. Kjøtt og fisk er dyrt. Mange nordmenn spiser også mer kjøtt enn anbefalt.

Helsedirektoratet anbefaler å spise kjøtt til middag to-tre ganger i uken.

\- Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter, skriver de i kostholdanbefalingen.

Mange gode fristelser her, men Helsedirektoratet anbefaler kjøtt til middag bare to-tre ganger i uken.

10. Ikke kast mat

Sist men ikke minst! Én av fire handleposer går rett i søppelet, ifølge Forbrukerrådet. Det vil si at hvis du unngår å kaste mat, sparer du 25 prosent av matutgiftene!

Vit hva du har i kjøkkenskapene og i kjøleskapet til enhver tid. Slik unngår du ubehagelige overraskelser i form av grønn muggel og "hva er den rare lukten?"-stemning på kjøkkenet. Lommeboken blir også glad!

Publisert: