Helen (29) åpner vintagebutikk i Fargegata

Egentlig skulle butikken stå klar i august, men så satte en stor lekkasje midlertidig kjepper i hjulene for konseptet.

Oppdatert:
HEKTA: Helen Pedersen ble hekta på vintage i New York.

Er du en av dem som har gjort et forsøk på å finne kule vintageplagg, men klarer ikke se skogen for bare ræl?

Bruktbutikker som gjør sorteringen for deg er det flere av i Oslo - og nå får vi i alle fall én til i Stavanger: Permanent Vintage åpner snart i Fargegata.

– Jeg fikk akkurat beskjed om at byggefolka er ferdig i løpet av helga, så nå er ikke butikken langt unna, sier Helen Pedersen, som skal drive vintagebutikkeni lokalene til frisøren Bob stylister.

Dermed blir det frisørsalong og bruktbutikk i ett og samme lokale. En kombinasjon av den sjeldne sorten i Stavanger.

– Selv om vi deler lokalet vil det være en naturlig avdeling mellom oss. Jeg kommer blant annet til å ha en egen inngang. Den som er nærmest Kirkegata, sier Helen.

Følg byas.no på Facebook

Den tøffe jakten på lokale

– Tanken er at vi skal bruke synergien fra hverandre og gjøre mye gøy sammen. Nå kan kundene til Bob ta en titt i vintagebutikken, i stedet for å sitte og kjede seg mens de venter på klipp.

Det var Tom Ur Kjørsvik, som eier Bob stylister og er initiativtaker til Fargegata, som foreslo at Helen kunne ha butikken i hans lokaler. Noe hun er evig takknemlig for.

– Da jeg bestemte meg for at jeg ville starte bedriften fant jeg også ut hvor vanvittig dyrt det er å skaffe seg lokaler. Jeg tenkte: Må man selge alt man eier og har for å realisere drømmen?

Da Tom sa hun kunne leie hos ham, løsnet floken.

– Folk som Tom vokser ikke på trær! Det er ingen steder som er mer perfekt enn dette. Butikken kommer til å passe så godt inn i Fargegatas profil. I tillegg vil en vintagebutikk bryte med alle serveringsstedene, slik at det ikke blir en rein utestedsgate med «Syvende himmel» på slep, sier hun.

LES MER:

Visste du at Fargegata akkurat ble ti år? Her er gatas historie

LES MER:

Sjekk forresten ut storyen bak Hanekam. Baren Tom drifter sammen med tre andre, inkludert kona

Dette kan du vente deg

For ordens skyld kan vi ta en gjennomgang på hva vintage faktisk er. Vintage er klær som er ti år gamle eller eldre. Dette strekker seg helt tilbake til 30-tallet. Klær som er eldre en dette er antikke.

Så til det store spørsmålet. Hvordan kommer Permanent Vintage til å bli?

– Klærne kommer primært til å være rettet mot kvinner, men jeg kommer også til å ha noe for barn og herre.

Og én ting skal være sikkert. Det blir ikke mulig å finne plagg fra de store kjedene.

– Det finnes plagg som blir brukt opp i sin tid, som for eksempel Michael Kors, sier hun.

– Og la oss ikke glemme 90-tallets Miss Sixty-bukser, legger hun til.

LES MER:

Har du forresten vært innom Det Lille Hjørnet? Sjekk ut dette intervjuet vi gjorde med innehaver Michelle (24), som alltid har drømt om å drive kafe.

Tar vare på historiene

Prisene kommer til å variere, alt etter hva det er. Hvert enkelt plagg vil vurderes etter skjønn. Helen kommer til å reise en del for å finne flotte skatter fra hele verden, hvor hun også håper på å bygge seg opp et nettverk.

Det vil også være mulig å levere varer med affeksjonsverdi til butikken. Det betyr at historiene bak skattene blir ivaretatt og formidlet videre til nye eiere.

– Jeg har blant annet fått donert klær fra en 81 år gammel dame som hadde utrolig mye fint tøy fra hele verden. Det er snakk om kvalitet du ikke får i dag. I stedet for å gi klærne sine til Fretex ønsket hun å støtte opp om gründere, samtidig som hun digga konseptet.

LES MER:

Stavanger er i vinden for tiden. [Fått med deg at burgerkjeden Birger kommer til byen?](http://www.byas.no/article/na-kommer-sandnes-burgeren-birger-til-stavanger-56288f3152eab370008b456b) Og at The Shack utvider til Tasta?

Ble hekta på vintage i New York

Drømmen om å starte sin egen lille butikk har sakte, men sikkert vokst seg større med årene. Helen har blant annet erfaring fra Fretex.

Etter å ha bodd noen år i Oslo ble hun godt vant med second hand-tilbudet der, og interessen vokste seg bare enda større da hun var et halvår i New York.

– Det var i New York jeg virkelig ble hekta! Jeg var der for å studere fashion management, men jeg ville jo bare gå i vintagebutikker i stedet for å være på skolen. Jeg var ganske blakk på den tiden kan du trygt si, sier hun og ler.

At hun nå satser i Stavanger i disse nedgangstider, handler om at hun selv opplever at det er et behov her.

– Jeg ser behovet og gjør noe med det. I tillegg elsker jeg uforutsigbarheten jeg nå går inn i, og jeg håper at jeg en dag kan se tilbake og si: Det var helt rett av meg å starte på tross av tøffe tider i olja!

Publisert:
Oppdatert:

Disse åpner snart i Stavanger og Sandnes

Butikker, restauranter og barer. Dette kommer snart!

Oppdatert: