Lanserer «Spis grønt-uka»: Vil ha flere til å spise bærekraftig
«Spis ute-uka» er svært populær i Kristiansand. Nå kommer også avleggeren «Spis grønt-uka». – En nødvendig trend som kommer til Norge, sier medarrangør Morten Johansen.
– «Spis grønt-uka» er et prosjekt vi har gått «svanger» med ganske lenge, men nå var tida inne for å ta i et tak for å inspirere til å spise både sunnere og grønnere. Det passer godt etter en påske hvor man har forsynt seg av både lammelår og Kvikk Lunsj.
Det forteller Rolf T. Øygarden, prosjektleder i Kvadraturforeningen, som ser fram til det nye arrangementet.
«Spis grønt-uka» er et prosjekt vi har gått «svanger» med ganske lenge. – Rolf T. Øygarden.
Ny «Spis ute»-rekord – solgte 80.900 retter
«Spis for 100»: – Som 17. mai seks dager på rad
«Spis ute-uka»: - En god unnskyldning for å gå ut og spise
Mer enn isbergsalat
Sammen med Mjas AS arrangerer de for første gang «Spis grønt-uka» i Kristiansand. Arrangementet varer fra 29. april til 5. mai.
Øygarden sier han tror det handler om å bygge kunnskap rundt det å spise grønnere, sunnere, vegansk og vegetariansk.
– Det handler om mye mer enn å bare spise isbergsalat. Vi tror det er viktig å bevisstgjøre sørlendinger på at det går an å spise fullverdige grønne måltider ute på restaurant, sier han.
Dyrker egne grønnsaker
Familien Fredriksen Iberg fra Porsgrunn er på påskeferie i Kristiansand, og har kjøpt seg lunsj hos Panda Panda på torvet. Theodor har bestilt en «smoothie bowl».
– Jeg tenker det er veldig bra, at det er fokus på at folk både kan få i seg mer grønt og frukt, og være litt mer miljøbevisst, sier Elisabeth.
Familien pleier å spise sunt, grønt og bærekraftig til hverdags.
– Jeg er nok den som er mest opptatt av grønnsaker i familien med tre gutter. Jeg prøver å lure inn litt mer frukt og grønt i måltidene, forteller hun.
– Jeg prøver å dyrke gulrøtter hjemme, forteller Theodor.
– Og jeg prøver å dyrke agurker, stemmer Kornelius i.
– Fin introduksjon
Andrea Gladhaug synes det er en god idé med en slik fokusuke.
– Da kan folk få teste ut vanene sine litt. Prøve å få byttet dem om litt kanskje, ellers er det bare en fin introduksjon for å spise litt grønnere, sier hun.
Hun prøver å velge vegansk i hverdagen.
– Sosialt eller ute hos folk er det ikke like viktig, men hjemme hos meg spiser vi for det meste vegansk.
Gladhaug pleier ikke å spise på restaurant ofte ettersom hun synes det er dyrt, men sier hun muligens ville tatt seg turen på «Spis grønt-uka» dersom det er rimelig.
– Det kan godt hende. Jeg håper hvert fall at de som kan spise ute vil benytte seg av det.
Skal leve som vegetarianer
– Det handler om at vi må velge riktige råvarer, en bedre og mer bærekraftig livsstil, med fokus på gode vaner, mat, kosthold, trening og ernæring.
Det sier Morten Johansen, daglig leder i Mjas AS.
– Jeg tenkte det passet bra etter at vi har fetet oss opp i påska. Grunnplanen er egentlig et større fokus på å være sunnere og grønnere, og ha mer bærekraftig kosthold og livsstil.
Han sier uka er et forsøk på å gi folk muligheter til å ta bedre valg.
– Den uka skal jeg leve som vegetarianer. Jeg håper flere blir med meg på den utfordringen om å ta et grønnere valg, sier Johansen.
«Green week challenge»
Med på uka er blant annet Spiren Kafè på Spiregården, Panda Panda, og TilStede Mat & Mer.
Sistnevnte tilbyr noe som kalles «Beyond Meat burger», som skal ligne mest på mulig på en vanlig burger av kjøtt, men som er helt vegansk.
– Jeg har smakt det meste på menyen tror jeg, det er mye godt. Spesielt den beyond meat burgeren, den er helt rå.
For anledningen har arrangørene valgt å utfordre både privatpersoner og bedrifter, samt bloggerne Kristina Andersen og Belinda Jakobsen, som står bak podkasten Andersen & Jakobsen, til «Green week challenge».
– Utfordringen går ut på å ta noen små grep, i eget liv eller internt i bedriften. Det kan være alt fra å gå og sykle til jobb, tenke på hvordan en resirkulerer søppel, sette mer grønt på menyen, droppe kjøttpålegget også videre, forteller prosjektleder i Kvadratureforeningen Rolf T. Øygarden.
Denne sørlendingen hjelper nesten 80.000 fattige studenter til å leve sunt
Ønsker du å leve mer bærekraftig? Her får du tipsene du trenger
Belinda Jakobsens jul: – Det har blitt et gavehysteri, men i fjor sa vi stopp
«Spis for 100» kommer til Stavanger: 30 spisesteder er bekreftet til festivalen
Samtidig jobber gründerene med å etablere en grønn uke, et konsept for å fronte vegansk og vegetarisk mat.
Relaterte artikler
- AKTUELT«Pescetarianer, vegetarianer eller veganer: Er merkelappene så viktige?»4 ÅR SIDEN
- AKTUELTTako åpner snart, men eierne tenker allerede på noe nytt4 ÅR SIDEN
- AKTUELTRestauranten måtte stenge etter én uke: Hadde ikke papirene i orden4 ÅR SIDEN
- AKTUELTTo restauranter har stengt dørene4 ÅR SIDEN
- AKTUELTÅpner ny restaurant i Pedersgata: – Vi bringer noe nytt til byen4 ÅR SIDEN
- AKTUELTDisse dagene får du kjøpt øl og vin i påsken4 ÅR SIDEN