Denne sørlendingen hjelper nesten 80.000 fattige studenter til å leve sunt

Må virkelig studenter leve på nudler og knekkebrød? Det mener ikke mat-influenser Karen Elene Thorsen (21), som daglig inspirerer nesten 80.000 studenter til å lage billig og sunn mat fra bunnen av.

Oppdatert:
Mat-influenser Karen Elene Thorsen (21) fra Flekkefjord står bak Instagram-kontoen «Fattig Student».

– Jeg opprettet Instagram-kontoen for ett år siden, da jeg flyttet fra Flekkefjord for å studere i Oslo. Jeg fikk ikke jobb med det første, og jeg sparte til Sør-Afrika-tur, så jeg måtte finne en måte å halvere matbudsjettet på. Det resulterte i kontoen «Fattig Student», forteller Karen Elene Thorsen (21) fra Flekkefjord til KRSby.

Kort tid etter hadde 10.000 personer fått øynene opp for Instagram-kontoen, hvor hun jevnlig legger ut sunne og gode mattips for studenter, med en gjennomsnittskostnad på 50 kroner middagen.

Men det var først etter at Vår Staude og «God Morgen Norge» inviterte henne for å snakke om hvordan man kan leve sunt på et stramt student-budsjett, at kontoen virkelig ble populær.

I dag har mat-influenseren fra Sørlandet nesten 80.000 følgere.

«Prøver bare å overleve»

Programleder Vår Staude og mat-influenser Karen Elene Thorsen (21) fra Flekkefjord.

Til daglig studerer hun bachelor i livsstilsendring- og folkehelse, noe som har vært en viktig grunnmur for å kunne gi gode tips til studenter.

– Man kan selvfølgelig bare leve på spagetti med ketsjup, men det er ikke bra for kroppen. En student må få i seg sunn mat for å prestere, sier Thorsen og legger til:

– Det er vanskelig å finne en god og sunn middagsrett som er billig. Derfor bruker jeg å kjøpe inn råvarer til fire middager, hvor jeg bruker mye av de samme ingrediensene som grunnmur, men med litt variasjoner. Ved å lage ukemenyer blir kostnadene derfor kun 50 kroner per middag, sier Thorsen.

– Alle vil spare penger

På Instagram-kontoen, som har beskrivelsen «Prøver bare å overleve», ramler det inn positive kommentarer fra studenter som må vri og vende på krona hver måned. Men Thorsen får også tilbakemeldinger fra andre.

– Det er ikke kun studenter som følger meg, men også enslige og noen pensjonister som kun lager mat til seg selv. Småbarnsforeldre følger også med på tipsene mine, noe jeg forstår: Alle vil jo spare penger, men også være inspirert til å lage sunn og god mat, sier Thorsen videre.

Thorsens tre beste tips

Men hvordan skal en student egentlig klare å lage sunn og næringsrik mat fra bunnen av på budsjett, etter at husleien har «spist opp» store deler av stipendet?

Her er Thorsens tre beste tips:

  • 1) Planlegg handleturen godt – Ikke kjøp råvarer uten en tydelig plan
  • 2) Gå på butikken maks en til to ganger i uka
  • 3) Ikke kast mat – Bruk rester i en annen rett, før råvarene blir dårlige. Men husk at du for eksempel ikke trenger å kjøpe to kilo gulrøtter om du skal ha noen biter til wok. Planlegg mengden.

Og det er nettopp disse tre tipsene Thorsen har brukt når hun har lagd en av sine populære retter, nemlig laksewrap med mango, avocado og persilledressing:

Er du interessert i å lese flere av hennes oppskrifter? Da kan du ta turen til Instagram-kontoen «Fattig Student», hvor Thorsen deler oppskrifter som laksewrap, hummus- og grønnsaklamper og veganske alternativer.

– Økonomi spiller en viktig rolle

Februar kan være en tung måned for mange studenter, både med tanke på kosthold, motivasjon og økonomi.

Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede AS sier til Studenttorget.no at det er vanlig at studenter tyr til raske og billige løsninger i hverdagen.

– Økonomi spiller en viktig rolle for de fleste studenter, og mat kan oppleves som dyrt. Ofte har studenter enmannshusholdninger. I tillegg velger man kanskje den enkleste løsningen, fordi man lager mat alene, sier hun.

Men enkle løsninger betyr ofte usunt. Nettstedet Bramat.no skriver derfor at hjernen trenger noen spesielle næringsstoffer for å fungere optimalt, spesielt på vinterstid, når mørketida kan tære på både motivasjon og konsentrasjonen.

– Noen matvarer og næringsstoffer er spesielt interessante i forhold til hjernen, nemlig omega-3 fettsyrer, folat og vitamin B12, skriver artikkelforfatter Mari Borge Eskerud.

Publisert:
Oppdatert:

Her er «Fattig Students» beste tips til billige ukesmenyer

Hvordan kan studenter lage en god ukesmeny til bare 250 kroner? Spørsmålet har gjort sørlendingen Karen Elene Thorsen (22) til Norges mest solgte forfatter i høst.

Publisert: