Ønsker du å leve mer bærekraftig? Her får du tipsene du trenger

Miljøbevisste ungdommer delte denne uka tips på Grønt senter om hvordan du kan leve grønnere.

Publisert:
Alma Karner (16) fra Grønn Ungdom viste fram miljøvennlige produkter du kan bruke i hverdagen. Her med bivokspapir, som kan vaskes og brukes på nytt, i stedet for vanlig matpapir eller plastposer.

– Mange tror det er vanskelig og umulig å skifte kosthold, og at det er en helt ny verden. Det er det ikke, fortalte Silje Wilhelmsen om å spise vegansk.

Hun er lokallagsleder for Framtiden i våre hender, som sammen med Grønn Ungdom Agder denne uka arrangerte en inspirasjonskveld på Grønt senter for dem som ønsker å leve mer miljøvennlig og bærekraftig.

LES OGSÅ:

LES MER:

Ung og miljøbevisst: Synne (16) har hatt «shoppestopp» siden hun var fjorten år

LES MER:

Ung og miljøbevisst: Stine (22) fra Søgne har en minimalistisk garderobe – eier kun 35 plagg

LES MER:

Ung og miljøbevisst: Embla (23) handler smågodt og frukt med egne bomullsposer

Alma Karner (f.v.) og Oda Sofie Pettersen fra Grønn Ungdom, Marte Ulltveit Moe fra MDG og Silje Wilhelmsen fra Framtiden i våre hender hadde hvert sitt miniforedrag under inspirasjonskvelden.

– Forståelse er nok det vanskeligste

Videre kom Wilhelmsen med flere tips for dem som ønsker å leve vegansk, og peker spesielt på det hun oppfatter som den største utfordringen for folk:

– Forståelse fra venner og familie er nok det vanskeligste for de fleste som ønsker å spise vegansk. Kommentarer som «nå er du vanskelig» er ikke uvanlig. Men forklar de ordentlig hvorfor- og hva det innebærer, og få dem til å forstå.

I tillegg var Marte Ulltveit-Moe fra Miljøpartiet De Grønne til stede for å fortelle hvordan man kan unngå å kaste ting, for så å kjøpe nytt.

– Det er nå større interesse for å fikse ting man har fra før, og det gjelder ikke bare de som lever veldig grønt, sa Ulltveit-Moe.

I Kristiansand finnes det 54 bedrifter som driver med reparasjon, et tall som har økt veldig de siste årene. Hun nevner eksempelvis: For to år siden var det ni sykkelreparatører, i dag er det tolv.

Og selv om mye kan fikses, er det ikke alltid like lønnsomt.

– Ikke alt er lønnsomt å fikse hos en reparatør, men har du for eksempel arvet en lampe du er glad i kan den fikses. Og har du noe som begynner å fuske, ta det til service med én gang før det blir helt ødelagt, rådet hun.

Oda Sofie Pettersen er lokallagsleder for Grønn Ungdom Agder, og har merket at folks interesse for å leve mer bærekraftig har økt det siste året.

Grønn Ungdom merker økt interesse

– Vi merker at etterspørselen etter slike ting er der. Flere ønsker å leve mer miljøvennlig, de vet bare ikke helt hvordan, forteller lokallagsleder for Grønn Ungdom (GU) Agder, Oda Sofie Pettersen.

Interessen har de merket på medlemstallene. I fjor vervet GU Agder 51 nye medlemmer, en økning på 50 prosent. GU nasjonalt fikk nesten 400 nye medlemmer.

I tillegg ble det stiftet lokallag i Kristiansand for både Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender, og studentgruppa Grønne studenter ble opprettet.

– Jeg merker det også ved at både familie og venner som ikke er politisk aktive for eksempel vil handle brukt og spise mindre kjøtt. Man merker interessen blant alle, forteller Pettersen.

LES MER:

Synne er bare 13 år, men er allerede sertifisert yogalærer og veganer

UiA-student Henrik Johan Gjernes (21) deltok på inspirasjonskvelden for å plukke opp tips til hvordan han kan leve grønnere.

– Vi må redusere forbruket vårt

To av dem som møtte opp var UiA-student Henrik Johan Gjernes (21) og ungdomsskoleelev Synne Røisland (13).

– Jeg studerer fornybar energi, og der er gjengangeren at vi må redusere forbruket vårt. Da kan jeg jo sitere Michael Jackson: I’m starting with the man in the mirror, forteller Gjernes, som selv er veganer.

Røisland har KRSby skrevet om tidligere, og allerede som 13-åring valgte hun å bli veganer.

– Jeg prøver å gjøre mitt beste for å leve mest mulig miljøvennlig på alle plan.

Publisert:

Vårin (20) og Marie (17) deler sine grønne tips: – Når alt kommer til alt, så har vi ekstremt mye makt

Vårin Sinnes (20) og Marie Tjelta (17) fra Grønn Ungdom begynte å engasjere seg for miljøet i ung alder. Ingen av dem ville sitte å se på en klimakrise de mener er urettferdig.

Publisert: