Duell mellom Kongsgård og St. Olav: – Byttå e vår!

Hvert år lager elevene på St. Olav og Kongsgård egne båter. Målet er å vinne mot den andre skolen.

Publisert:
Håkon Olav Torvik, Jakob Hummelsen, Knut Roar Lende, Johan Emil Larsson og Håkon Fosså vant i fjor. De håper St. Olav sikrer seieren i år også.

– Her har vi et spyd som skal ta ballongene, sier Stian Naustvik, elev i andre klasse på Stavanger Katedralskole, avdeling Kongsgård.

Sammen med syv andre fra teknologi og forskningslære-klassen sin, er han i Badedammen for å konkurrere mot 25 St. Olav-elever, som tar teknologi og design på Universitetet i Stavanger.

I Badedammen ligger det seks flasker med røde og blå ballonger, og det utgjør banen for konkurransens første del. Til årets konkurranse har elevene laget tre båter per lag, og ballongene er det den første båten som skal ta seg av.

Følg Byas.no på Facebook!

Kristoffer Loennechen og Stian Naustvik sjekker at alt er som det skal på angriperbåten deres. – Vi har ingen god innstilling til seier, men vi håper på det beste, sier de.

Angriper og amfibiebåt

Den første båten er en såkalt «angriper», hvor målet er å ta flest mulig ballonger, og gjerne senke konkurrenten i samme slengen. Samtidig skal en speedbåt, klare tre runder rundt en søyle i vannet på kortest mulig tid.

Til slutt skal en båt fraktes helt over til stranda, og da kan de enten ha valgt en ferje-løsning, altså at båten kjører til land, og en bil som kjører til mål, eller en såkalt amfibiebil, en bil som er både bil og båt på en gang. Kongsgård har gått for ferje-løsningen, mens St. Olav har gått for amfibie-løsningen.

Det er et dommerpanel som skal kåre årets vinner, og spenningen er stor. Stillingen mellom de to skolene er nå lik, siden St. Olav tok seieren året før. Vinneren i dag, vil altså lede skolekonkurransen.

Fjorårets vinnere har samlet seg i Badedammen for å se årets kull ta seieren. Forhåpentligvis.

– Vi knuste de. Årets båter ser bra ut, sier Håkon Fosså.

Siri Hodnesdal og Henrik Hauge har vært med å lage amfibiebåten, men noe navn har de ikke funnet enda. – Einstein, foreslår Hodnesdal.

– Flink gjeng

Inge Christ er professor på UiS, og har fulgt elevene som i dag konkurrerer om en diger vandrepokal. Han forteller at elevene har jobbet i grupper - noen har jobbet med det elektriske, mens andre har jobbet med skrog.

– De er veldig flinke og kreative, sier han.

Det er syvende kull fra St. Olav som får ta faget på UiS, og eksamen gikk perfekt, sier han. 17 A og 8 B. Han sier at årets gjeng er langt over gjennomsnittet.

Inge Christ er professor ved UiS, og har undervist St. Olav-elevene. Han er imponert over årets kull, og håper at flere videregående skoler skal få samme mulighet til å ta fag på universitetet.

Jobbet med båtene i et halvt år

Anne Nijdam (18), Hermann Berg-Nilssen (17) og Amalie Brattbakk (18) holder på St. Olavs speedbåt. De har ikke fått testet båten siden de gjorde de siste endringene, og er litt nervøse for hvordan det kommer til å gå.

– Batteriet sto til lading hele helgen, så jeg vet ikke helt med det, sier Nijdam.

– Ja, men vi har et ekstrabatteri, så da får jeg i så fall hoppe uti, sier Berg-Nilssen.

Trioen forteller at de har jobbet med båtene i seks måneder.

– Ble dere lei?

– Ja, sier Nijdam.

– Nei, nei, nei, det var kjempegøy, sier Brattbakk.

Amalie Brattbakk, Anne Nijdam og Hermann Berg-Nilssen poserer med speedbåten deres.

– Stått på

Også på Kongsgård har de brukt lang tid på båtene, og Knut Lekvam forteller at det er en utfordring å ha en mindre klasse. Da må alle gjøre mye mer, sier han.

– De har stått på frem til slutt. Det blir spennende å se, de har ikke fått testa så mye, sier han.

I utgangspunktet skulle Kongsgårds angriperbåt sprute flammer, men etter at de så brannforbudet til Stavanger kommune, bestemte de seg for å gå for en spiss i toppen av båten i stedet.

– Det har vært veldig kjekt, men utfordrende også. Det tar tid, og vi har nok brukt mer tid enn vi trenger, sier Naustvik.

Til tross for at Kongsgård fulgte brannforbudet, ble det seier til St. Olav, og pokalen blir i deres besittelse et år til.

– Byttå e vår, jublet fjorårets vinnere.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Dette er Byas’ fineste russebukse

LES MER:

Tre av fire fullfører videregående

LES MER:

Icy Arn begynte å lage musikk for to år siden. Nå er han Ukas Urørt

LES MER:

10 tegn på at du snart har eksamen

Publisert:

Leo fra Stavanger vant Paradise Hotel

Leo Faa Hviding stakk av med seieren i reality-seriens tiende sesong - og slapp kula!

Publisert: