Aktuelt

Tre av fire fullfører videregående

Et arbeid over lengre tid med å få flere til å fullføre videregående opplæring, har ført til den positive utviklingen, ifølge seksjonssjef i seksjon for opplæring i skole i Rogaland fylkeskommune, Randi Hummervoll.

Publisert:
 • Sondre Sundfør

Maria Paola Mora Cely (17) og Katla Gudmundsdottir (16) er elever på St. Olav vgs, og sier at økningen i antall elever som fullfører videregående viser at elevene er mer motiverte. FOTO: Sondre Sundfør

I en artikkel publisert på SSB sine nettsider tirsdag, står det at av de om lag 66.000 elevene som startet sin videregående opplæring i 2012, fullførte 74,5 prosent av dem opplæringen i løpet av fem år.

For Rogaland er de tilsvarende tallene hele 77 prosent av elevene som fullfører innen fem år. Dette er en økning på 2,2 prosentpoeng fra 2011-kullet, ifølge Rogaland fylkeskommunes nettsider.

Det er særlig innenfor studieforberedende utdanningsprogram andelen øker, og her var økningen på 3,5 prosentpoeng. Men også innenfor yrkesfag har gjennomføringen økt med ett prosentpoeng.

Følg Byas.no på Facebook!

Nullvisjon

– Det er gledelig å se at pilene peker i riktig retning. Skolene og opplæringsavdelingen legger mye innsats i å hindre frafall i den videregående opplæringen i Rogaland, sier seksjonssjef i opplæringsavdelingen, Helge Eide.

Han sier også at Fylkeskommunen i flere år har arbeidet systematisk med å forbedre opplæringen de tilbyr elever og lærlinger.

– Vi har en nullvisjon for frafall i videregående opplæring. Det er derfor svært positivt at vi nå opplever at andelen unge mellom 16 og 18 år som er i opplæring øker, samtidig som færre faller fra, legger han til.

Flere er motivert

Maria Paola Mora Cely (17) og Katla Gudmundsdottir (16) er begge elever ved St. Olav videregående skole. De mener at det er flere grunner til at flere fullfører videregående.

– Det er jo bra at så mange fullfører. Her på skolen fullfører hele 98 prosent, så det viser jo at folk er mer motivert. Flere elever får sikkert mer hjelp for å fullføre og de har flere valg. Hvis man finner ut man ikke vil gå på studieforberedende, kan man for eksempel skifte til yrkesfag, sier de.

– Mye har vel forandret seg den siste tiden, og det har blitt flere muligheter, sier Gudmundsdottir.

Arbeid over lang tid

Randi Hummervoll, seksjonssjef i seksjon for opplæring i skole i Rogaland fylkeskommune, sier at det har vært et arbeid som har foregått over lang tid, med å få flere elever til å fullføre videregående utdanning.

– Det er mange grunner til at tre av fire elever nå fullfører videregående opplæring. Summen av alle tiltakene som har blitt gjort har ført til den gode utviklingen vi ser nå. Dette er et arbeid som har foregått i skolene over lengre tid. I Rogaland er vi veldig opptatte av at stadig flere skal fullføre og bestå. Dette har også stor politisk oppmerksomhet gjennom den vedtatte nullvisjonen mot frafall, forteller Hummervoll.

Hun sier at de har hatt et godt samarbeid med kommunen og grunnskolen og at skolene følger opp elevene. Det har også vært et trøkk på gjennomføring, og det kan være at flere elever nå ser nytten i å ha en utdanning.

Gratis privatisteksamen

– Det har jo vært større arbeidsledighet i Rogaland i en periode enn tidligere, så elevene har sikkert forstått alvoret i at man må fullføre videregående opplæring for å få seg jobb. Fra politisk hold har det også blitt satset mye på å få opp gjennomføringen, sier Hummervoll.

En av grunnene til at det er en større økning i gjennomføring i studieforberedende, enn i yrkesfag, kan være en konsekvens av en ordning som de har hatt de siste årene. I studieforberedende har alle elevene som mangler fag blitt tilbudt gratis privatisteksamen for å fullføre utdanningen sin, forteller Hummervoll.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Icy Arn begynte å lage musikk for to år siden. Nå er han Ukas Urørt

LES MER:

Eksamen betyr lange dager, mye lesing, og vasking

LES MER:

Rådene til deg som skal studere i utlandet: – Drit i nordmenn

LES MER:

Dette skjer dersom du blir tatt for juks på eksamen

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Videregående skole
 4. Skole og utdanning

Tre år med fraværsgrensen i videregående - slik har det gått

Tre år etter innføringen av fraværsgrensen er dagsfraværet stabilt. – Fraværet er fortsatt mye lavere enn før fraværsgrensen kom, sier kunnskapsministeren.

Oppdatert:
 • NTB
 • Tone Pedersen

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Elever om fraværsgrensa: – Den skaper klasseskiller
  2 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Stadig flere fullfører videregående
  3 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Flere gutter søker seg til helsefag på videregående
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Idrett mer populært på videregående
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Nå skal elever få prøve en skoledag som starter litt senere
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Skal ordne opp etter data-rot for elever som bytter skole
  2 ÅR SIDEN