Iselin (23): – Min butikk hører ikke hjemme på et kjøpesenter

Nedgangstid er den beste tiden å starte opp på, mener gründeren.

GRÜNDER: Iselin er 23 år og driver sitt eget firma.
  • Ulrikke Valvik Mitchell
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Jeg har studert realfag og er utdannet matematiker. Jeg elsker matte, men kontorarbeid var absolutt ikke noe for meg. Så jeg begynte på restaurant- og matfag, fordi jeg ville bli baker og konditor. Men så ble jeg heldigvis påkjørt.

Iselin David-Larsen (23) ler.

– Heldigvis?

– Ja, heldigvis. For nå er jeg her. Ryggen min tålte ikke det tøffe yrkeslivet som kreves av en baker, så det måtte jeg sette litt på vent. Og jeg fant fort ut at hvis jeg først skulle drive med regnskap og ha en tullete kontorjobb, så kunne jeg like så greit starte opp for meg selv.

Vi sitter nede i lagerrommet til såpebutikken Søravind i Klubbgata i Stavanger. For da 23-åringen begynte å pønske ut hva hun skulle starte opp med, ble såper et etter hvert naturlig valg.

– Jeg fant ut at såper og badeprodukter er nesten som baking - du har duft, du har farge og du har form og estetikk. Den eneste forskjellen er at du ikke kan spise det du lager.

Bygget firmaet på et barndomsminne

Iselin ble påkjørt og skadet i 2013. Hun var på vei ut fra jobb, da en bil plutselig traff henne.

– Ryggen fikk seg en støyt og det ble noen interne skader, men jeg hadde heldigvis hodet i behold. Jeg har brukt veldig lang tid på å bli frisk igjen, men det kommer seg nå, etter hvert. Det tar tid, så jeg må bare være tålmodig, sier hun og legger til:

– Da passer det meg fint å ha eget firma. Det er høyt tempo og det holder meg opptatt.

Eget firma, ja. I fjor opprettet Iselin firmaet David-Larsen Varehandel.

– Det hele startet egentlig med et barndomsminne jeg har av en stor, rund såpe som en såpeselger drev og kuttet opp på et marked jeg var på, for å selge såpe i løsvekt. Dette er ikke så vanlig i Norge, så jeg tenkte hvorfor ikke prøve? sier hun og legger til:

– Jeg visste at det var marked for det. Så jeg bygget egentlig hele firmaet opp på det barndomsbildet jeg hadde av såpeselgeren.

SØRAVIND: Iselin bak disken i sin egen butikk - Søravind i Klubbgata.

– Ekte fransk siddis

Noen av produktene i butikken er fra lokale forhandlere, med de aller fleste franske. Før hun åpnet butikken i august, kjørte hun og faren til Sør-Frankrike for å hente tre tonn (!) med såpe.

Det er ikke tilfeldig at konseptet hovedsaklig er basert på franske produkter:

– Jeg anser meg selv om en ekte siddis - bare at jeg er halvt fransk. Så jeg vil vel kanskje kalle meg en fransk siddis. Derfor har vi mange franske proukter. Vi kjører miljøvennlige, rene produkter, og økologisk så mye vi kan. Det er ingenting i butikken som skader planeten, sier hun og fortsetter:

– I stedet for plast prøver vi å bruke cellofan (plastlignende folie laget av regenerert cellulose, journ.anm.) og vi selger mange av produktene våre uemballert, for å kutte ned på plastforbruket.

– Du sier hele tiden «vi»?

– Ja. Dette var kanskje min idé og det er mitt firma, men jeg hadde aldri klart dette uten all den fantastiske hjelpen jeg har fått av venner og kjente. Det har vært stor hjelpeglede. Jeg ser på de som jobber her som familien min.

Les også

* 9 enkle tips for å bruke mindre plast i hverdagen

Vil ha pop up i Sandnes

– Hvordan er det å drive butikk i Stavanger i dag?

– Tallene og resultatene så langt har vært over all forventning, så jeg skal ikke klage. Nedgangstid er den beste tiden å starte opp på, hvis man starter et konsept det ikke er marked for allerede - noe nytt. En bykjerne skal være levende og full av nisjebutikker.

– Eget firma og butikk i en alder av 23, det er det ikke mange som kan vise til?

– Det handler om å være bestemt og vite hva du vil. Jeg gikk lenge sykemeldt, men det å sitte på sofaen er virkelig ikke min ting - jeg måtte gjøre noe, fort. Da jeg først bestemte meg for dette, var det bare å hoppe i det - med god drahjelp fra venner. Det er utrolig mye som kunne ha gått galt, ting jeg ikke en gang kunne forestilt meg, men vi kom oss gjennom til slutt.

23-åringen planlegger allerede nå en pop up-butikk i Sandnes til sommeren. Hvis hun noen gang skal åpne en Søravind nummer to, skal det være i Langgata i Sandnes.

– Min butikk hører ikke hjemme på et kjøpesenter.

BAKER: Iselin vil fortsatt bli baker og konditor, og vil at noen i familien etter hvert tar over såpe-butikken.

– Det klør i fingrene mine

Selv om hun allerede er så smått i gang med å tenke på en butikk nummer to, er fortsatt planen hennes å bli baker og konditor, når ryggen er bedre.

– Dette passer meg veldig fint i mellomtiden, inntil jeg kan ta opp restaurant- og matfaget. Jeg kommer nok ikke til å legge ned Søravind, det gjør jeg ikke. Jeg har bevisst kalt firmaet mitt for David-Larsen Varehandel fordi jeg ser for meg en familiebedrift. Da kan noen i familien ta over og drive det, dersom de ønsker det, sier hun og legger til:

– Det klør i fingrene mine, jeg har bare lyst til på starte mer - det er så kjekt å føle at du skaper noe. Kanskje blir det er terteri etter hvert. En paibutikk, eller noe sånt. Eller en vanlig kafé - så lenge jeg får bake er jeg fornøyd.

– Med du, hvorfor heter butikken Søravind?

– Nå spør du godt. Jeg begynte å tenke på hva jeg kunne kalle dette her, men det var ikke så lett. Produktene kommer jo fra sør, og kanskje det blåste den dagen, ikke vet jeg, men plutselig slo navnet Søravind meg. Og det ble hengende igjen.

Mer fra Byas.no:

Publisert: