Livsstil

Slik lager du enkelt bedre kaffe hjemme

Det er et av rådene fra kaffe-eksperten.

Oppdatert:

  • Ina Sand Solli

Glad i kaffe? Her er fem tips som kan få den du lager hjemme til å smake bedre! FOTO: Scanpix (illustrasjonsfoto)

Tore Øverleir har konkurrert i diverse kaffekunst siden 2009.

Nå står han smilende bak disken på Sellanraa i Trondheim, og ordner med kaffemaskinen.

Man kan trygt si at smak er noe som opptar Øverleir, og han tror sannsynligvis det var det som geleidet han inn i kaffebransjen. Selv om han også engasjeres av smak også når det gjelder mat, øl og vin.

– Hvilke tilbakemeldinger får du fra folk når de hører at du konkurrerer i kaffe?

– Jeg forteller det ikke så ofte til folk, fordi det er ganske smal greie, sier han.

Følg Byas.no på Facebook!

Å røre med skje i filteret mens kaffetrakteren kjører, er et enkelt, men godt kaffe-tips, fra eksperten. FOTO: Alf Simensen Alf Andreas Grønli Simensen

Tore sine tips til den vanlige kaffe-drikkeren

Øverleir har vunnet flere priser. I 2014 vant han i klassisk baristakunst, og siden 2013 har han hatt pallplass hvert år. Bortsett fra da han var dommer i 2015. Han fikk også førsteplassen i 2012 i Brewscup. Der har han også hatt pallplass siden.

At mannen har peiling på kaffe, er det altså liten tvil om.

LES OGSÅ:

LES MER:

Derfor ser Ikea-koppene slik ut

Ser det ut som et månekrater oppi kaffefilteret? FOTO: Scanpix

Hans beste tips til oss vanlige kaffe-drikkere er disse:

#1. Ha reint utstyr. Hvis man vil teste om utstyret er rent kan man kjøre gjennom med bare vann. Smaker vannet stygt, vil også kaffen gjøre det.

#2. Kjøp bra kaffe. Bruk heller pengene på god kaffe, enn på dyrt utstyr.

#3. Hvis du lager kaffe i en kaffetrakter, kan du røre med en skje i filteret mens den brygges. Ser det ut som et månekrater når kaffen er ferdig har ikke alle kaffekornene vært like lenge i kontakt med vannet. Rører du vil det bli mer jevnt, og kaffen vil smake bedre.

#4. Bruker du presskanne, bør du male finere enn du tror, og forvarm presskannen med varmt vann.

#5. Smak ordentlig etter. Smaker kaffen bittert er det hentet ut for mye smak fra kaffen. Smaker den surt er det hentet ut for lite. Hvis den smaker surt må du bruke lengre tid på brygging eller male finere. Smaker det bittert er det brygget for lenge. Jeg bruker å sammenligne det med å steke kjøtt. Jo mindre stykke jo kortere tid, sier Øverleir.

Øverleir har vunnet flere titler i kaffekunst. FOTO: Alf Simensen

Norge - et kaffeland!

Tradisjonen med å konkurrere i kaffekunst er imidlertid ganske ung. Og Norge har vært sentral i utviklingen, forteller Øverleir.

– De første konkurransene kom på midten av 90-tallet, for å utvikle yrket og være en drivkraft innenfor det.

– Er det ikke litt spesielt at Norge er sentral? Vi som ikke har kaffe naturlig sett?

– Egentlig har vi hatt veldig god tilgang på kaffe, på grunn av handel med Sør-Amerika. Når vi i Norge sier at vi skal ha vanlig kaffe, så er det snakk om kaffe som kommer fra Brasil.

Han legger til at kaffen vi har i butikkene i Norge er av høy kvalitet.

– Det legger press på oss i bransjen som gjerne vil lage enda bedre kaffe, sier han med et smil.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Her må du legge fra deg mobilen når du drikker kaffe

LES MER:

Kaster du også kaffegruten? Ikke gjør det!

LES MER:

Hvor mye kaffe er det greit å drikke i løpet av en dag?

Publisert:

Oppdatert:

  1. Kaffe
  2. Tips og triks

5 enkle steg til å lage god kaffe hjemme

Nei, det er ikke så vanskelig.

Publisert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Storeslem for lokal kaffekjede: Sender fire medarbeidere til NM
    2 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Hanne (23) ble regionmester i kaffekunst for andre gang: – Har jobbet mye for å få til dette
    6 MÅNEDER SIDEN
  3. AKTUELT
    Her er årets lokale juleøl og julebrus
    2 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Dere har stemt: Dette er #byasbeste kafé
    8 MÅNEDER SIDEN
  5. AKTUELT
    Hvilken kafé er #byasbeste?
    9 MÅNEDER SIDEN
  6. AKTUELT
    Nikolai (25) fra Austre Åmøy er Norges beste baker
    2 ÅR SIDEN