Mirjam og Kaisa vant «Homofrydprisen» for skamløs podkast

Mirjam Storm (32) og Kaisa Hansen (26) er kjent for deres omstridte podkast «Vaya Con Vulva». Denne helga vant sørlendingene årets «Homofrydpris» under Skeive Sørlandsdager.

Oppdatert:
Her tildeler sexolog Hanne Kro Sørborg (t.v.) Kaisa Agusta Hansen og Mirjam Storm (t.h.) den årlige «Homofrydprisen», under Skeive Sørlandsdager lørdag.

– Om vi er med på å inspirere flere til å tørre å åpne seg med denne podkasten, er det grunn nok for oss til å fortsette med dette, forteller en fornøyd Mirjam Storm til KRSby.

Viser framgang på Sørlandet

I tradisjonens tro ble «Homofrydprisen» tildelt en vinner, etter den storslåtte paraden under Skeive Sørlandsdager lørdag. Prisen er i regi av FRI Sør og Skeiv ungdom sør.

I år falt valget på sørlendingene bak «Vaya Con Vulva», der juryen begrunner prisvinnerne som følgende:

– Paradedagen er jul, nyttårsaften og bursdag i ett. Venner og familie fra Oslo tok turen ned for å delta. Det gjorde det ekstra rørende og spesielt for oss å få denne prisen, forklarer Mirjam.

«Årets vinner har gjennom de siste to år satt søkelyset på Sørlandslivet uansett legning, livssyn eller livssituasjon. (...)

Det tar et oppgjør med de homofobe holdningene som ofte gjennomsyrer livet, politikken og holdningene på Sørlandet, men de gjør det ved i stor grad å fokusere på de hverdagslige utfordringer manmøter når man ikke holder seg innenfor normene. (...)

Vi er sikre på at deres podkast er en av grunnene til at vi ser framgang også på Sørlandet.»

FÅTT MED DEG DISSE SAKENE?

LES MER:

Flere tusen feiret Skeive Sørlandsdager: – Dette handler ikke om sex, men kjærlighet

LES MER:

Trakassering, hatkommentarer og positivt skeivt miljø: Slik er det å være ung og skeiv på Sørlandet

Tatt av lufta i Lindesnes og Froland

Den ukentlige podkasten til sørlendingene lastes opp på Soundcloud, podkast-apper, i tillegg til at den sendes på lufta hos Metro Sør hver uke. Temaene de tar opp er alt fra feminisme til kjønnsleppereduksjon.

– Podkasten er en personlig luftekanal, der vi får sagt alt vi tenker og føler om ulike temaer. Vi legger vekk hemningene våre og drar fram temaer man kanskje ellers ikke snakker om så mye på Sørlandet. Jeg understreker at verken meg eller Kaisa er fagpersoner eller eksperter, men vi snakker ærlig og bryter normer, forklarer Storm.

Men til tross for mye skryt, har podkasten også fått kommentarer av den negative typen. Den ble så pass provoserende for noen konservative miljøer at «Vaya Con Vulva» ble tatt av lufta hos Metro Sør i Lindesnes og Froland.

Kaisa Agusta Hansen og Mirjam Storm (t.v.) står bak den skamløse podkasten «Vaya Con Vulva», og beskriver seg selv som «unge, høylytte mødre i Kristiansand».

– «Mødre skal ikke snakke slik» og «Det er upassende for mødre å banne» er noe av kommentarene vi har fått fra etablerte konservative miljøer. Selv er jeg fra en kristen bakgrunn og jeg tviler på at en mann hadde fått slik irettesettelse om han hadde bannet, påpeker 32-åringen fra Lund.

Hun legger til at de setter ting på spissen for å bli tatt på alvor, men også for å være humoritistisk.

– Vi setter ting på spissen og kan gå hardt ut mot visse miljøer. Det er så mangel på kunnskap når det gjelder seksualitet innad lukkede kristne miljøer, derfor synes vi det er viktig å ta fram og gjøre det mer skamløst.

Plattform for minoriteter

Venninnene har drevet podkasten i jevnlig i over to år, og er ikke redd for motgang. De er fast bestemte på å fortsette etter all støtten fra det skeive miljøet på Sørlandet.

– Vi føler at folk heier på oss og denne prisen er en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, noe som gjør det motiverende til å fortsette. Flere har sagt de synes det er deilig at noen setter ord på følelsene deres, sier Mirjam.

Sammenlignet med podkast-kompanjongen Kaisa Hansen, påpeker Mirjam Storm at hun ikke er skeiv selv, men er oppvokst i et kristent miljø og har flere familiemedlemmer som er en del av LHBTIQ-miljøet.

Dette motiverer 32-åringen til å bidra til mer åpenhet og mangfold i sør – og mener det er viktig å være en stemme til minoriteter i samfunnet, selv om man ikke er en del av den selv.

Publisert:
Oppdatert:

Skiløper Stian Grastveit (23) gjester Skeive Sørlandsdager: – Den dagen vi ikke går i parade lenger, er dagen vi er i mål

I juni sto han offentlig fram som homofil, som den første i det norske langrennsmiljøet. Torsdag er han deltaker i talkshowet «Skeiv Sørlandspreik» på Barbarossa.

Oppdatert: