Flere tusen feiret Skeive Sørlandsdager: – Dette handler ikke om sex, men kjærlighet

Flere tusen personer feiret kjærlighet og mangfold med glitter, glede og veivende regnbueflagg under siste dag av Skeive Sørlandsdager i Kristiansand lørdag.

Oppdatert:
Iben Aanonsen Falkum (f.v.), Robin Holm, Romina Klüwer og Elise Modalen feiret siste dag av Skeive Sørlandsdager med stil.

Det ble i kjent stil feiret med fargerike antrekk, kreativ sminke, musikk, glede, glitter og regnbuefarger under den storslåtte paraden i Kristiansand lørdag formiddag.

Vil vise at det er trygt i sør

Vennegjengen Iben Aanonsen Falkum (18), Robin Holm (18), Romina Klüwer (19) og Elise Modalen (19) var blant de ivrige som deltok under paraden i Kristiansand.

Rundt klokken 13.30 var det allerede flere hundre personer å se, noe vennegjengen var glad for å være vitne til.

Selv om skeives rettigheter har bedret seg de siste årene mener de at paraden fortsatt er viktig i dag for å skape større mangfold og et tryggere miljø i sør.

I kjent stil var flere av paradeltakerne ikledd fargerike klær og sminke med et smil om munnen.
LES MER:

Trakassering, hatkommentarer og positivt skeivt miljø: Slik er det å være ung og skeiv på Sørlandet

– Det er så godt å se hvor mange som viser sin støtte, samtidig får man møte andre personer fra LHBTIQ-miljøet. Selv om man hører om noen som er i mot det, er det fortsatt majoritet som er for våre rettigheter, sier Iben Falkum til KRSby.

– Denne paraden er spesielt viktig for å vise andre skeive, som kanskje ikke tør å komme ut ennå, at det er greit å være seg selv, bryter Robin inn.

1 av 10 flytter seg om de sitter ved en homofil

I en fersk undersøkelse gjort av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, har det kommet fram at hele én av ti menn har flyttet på seg for å skape større avstand til en homofil mann. Noe som gjør at det er fortsatt vanskelig for mange å være åpen om egen seksualitet.

Vennene fra Lillesand skulle ønske at fordommer mot LHBTIQ-miljøet kunne forsvinne nå som samfunnet har utviklet seg med et større mangfold.

– Folk misforstår og tror at det kun handler om sex. Det handler ikke om sex, men kjærlighet, understreker Robin.

Flere tusen feiret kjærlighet og mangfold med glitter, glede og veivende regnbueflagg i Kristiansand sentrum.

Iben irriterer seg over de vanligste fordommene mot skeive som ønsker å stifte familie.

– Det er en oppfatning at to homofile ikke kan få barn. Og når de først får barn og stifter familie, så blir det ikke betegnet som en ekte familie, sier Falkum.

Som biseksuell synes Romina Klüwer at det er synd mange biseksuelle føler de må velge hvilket kjønn de liker best.

Iben Aanonsen Falkum (f.v.), Robin Holm, Romina Klüwer og Elise Modalen tok turen helt fra Lillesand for å delta i paraden.

– Veldig mange har den misforståelsen at biseksuelle bare er forvirret og at vi nesten blir tvunget til å velge side, konstaterer 19-åringen.

– Overveldende

Pride startet egentlig som en protest, men har i dag blitt en feiring, forklarer Sol Punsvik. 19-åringen fra Søgne synes at Skeive Sørlandsdager føles som en stor familiefest som feirer kjærligheten i samfunnet.

Sol Punsvik (t.v.) og Heidi Johannessen ser på paraden under Skeive Sørlandsdager som en stor familiefest.

– Paraden er med på å øke aksepten for LHBTIQ-personer i sør, sier Punsvik.

– Denne dagen er en overveldende følelse av aksept for alle, fra homofile til transpersoner, legger venninnen Heidi Johannessen til.

LES MER:

Skiløper Stian Grastveit (23) gjester Skeive Sørlandsdager: – Den dagen vi ikke går i parade lenger, er dagen vi er i mål

– LHBTIQ sliter

Paradeansvarlig Ågot Cecilie Jacobsen og Irene Slethei, leder i Skeiv ungdom sør, er overveldet over hvor mange som har møtt opp for å gi sin støtte til LHBTIQ-personer i sør.

Irene Slethei (f.v.) er leder i skeiv ungdom sør og Ågot Cecilie Jacobsen er paradeansvarlig og sitter i styret hos Skeive Sørlandsdager.

Til tross for at Sørlandet på landsbasis scorer høyest på skepsis til lesbiske og homofile, mener Ågot at Pride er like viktig i hele landet.

– Flere undersøkelser viser at LHBTIQ-personer sliter mer enn mange andre. Et stort antall transpersoner tar selvmord. Derfor er det like viktig å feire alle plasser, forklarer Jacobsen.

Slethei deltar i paraden hvert år, men innrømmer at fjorårets parade ga størst inntrykk grunnet nynazistenes motsvar til Skeive Sørlandsdager.

– Det var så mange som møtte opp for å støtte og gi et motsvar til nynazistene. Du så mye hat, men det var mye mer kjærlighet i paraden da, minnes Irene Slethei.

LES MER:

Influenser Espen Hilton fra Vennesla: – Flere mente at det å være homofil var både kvalmt og sykt

Publisert:
Oppdatert:

Trakassering, hatkommentarer og positivt skeivt miljø: Slik er det å være ung og skeiv på Sørlandet

Hvordan er det å være ung og skeiv i kanskje Norges mest konservative landsdel? Tre ungdommer fra Kristiansand forteller om deres opplevelser.

Publisert: