Mette Kristine (27) styrer kjøkkenet på Hermetikken

For rundt ti år siden avtalte Mette Kristine Haugvaldstad (27) at hun en gang skulle bli kjøkkensjefen til Else Rødland. Nå har hun vært det i en uke.

Publisert:
Mette Kristine Haugvaldstad sier hun kan være litt sjefete på kjøkkenet, men blir hørt av alle.

Da Byas snakket med innehaverne av Matmagasinet i juni i fjor stod den gamle hermetikkdelen på Ledaal tom. Nesten ett år senere er det full drift på de 500 kvadratmetrene.

Jeg har fått mange positive reaksjoner på at det nå endelig kommer en bydelskafé, sa Daglig leder Else Rødland til Aftenbladet da de åpnet 2. mai.

Bydelens nye utested har 100 sitteplasser inne og ytterligere 80 på en solfylt uteservering. 20 ansatte utgjør til sammen om lag 10 årsverk. Blant dem er chef Mette Kristine Haugsvaldstad.

Følg Byas.no på Facebook!

Til Oslo for å lære

Den unge kvinnen fra Randaberg var med å starte Matmagasinet i Eiganesveien mens hun gikk på Godalen videregående skole. Etter et halvt år flyttet hun til Oslo og har vært der frem til jul i fjor.

– Dra bort og lær mye og kom hjem og jobb med meg, sa Else til meg for rundt ti år siden, forteller 27-åringen.

Før hun hadde fullført læretiden på Engø gård, ble hun oppdaget av kokken Björn Svensson som ville ha henne til Restaurant Oscarsgate i Oslo. Etter å ha jobbet der i et par år ble hun også med da Svensson skulle åpne restauranten Fauna.

– Jeg hadde bestemt meg for å flytte hjem på grunn av datteren min, men da jeg hørte om dette, tenkte jeg at jeg ville teste ansvaret.

Kafeen og restauranten har nå vært åpen i rundt en uke.

– Nå skjønner jeg hva den gamle sjefen min snakket om, sier hun da hun får en liten pause.

Å være ansvarlig for all maten som går ut av kjøkkenet er uvant. Rutinene kommer ikke før rundt et halvår, så det blir mye testing og feiling i starten.

LES OGSÅ:

LES MER:

Sabi Omakase kåret til Årets restaurant i Norden

Mette Kristine Haugvaldstad (27) styrer kjøkkenet i Matmagasinets nye lokaler.

Småbarnsmor i tillegg

I tillegg har Haugvaldstad alene ansvaret for sin datter som ble født i august. Nå i starten er hun priset familie og venner som hjelper med henting i barnehage og barnepass.

Etter hvert som ting går mer av seg selv, er planen å overlate mer på kjøkkenet til kolleger slik at hun får mer tid hjemme.

– Jeg ringer hele tiden på kvelden for å sjekke at alt går bra. Det må jeg slutte med, sier hun og smiler.

– Jeg skal ikke jobbe meg ihjel, det var i Oslo det. Det var kult når en var 20 år og gikk ut på byen etter mange timer på jobb, sier hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Anmeldelse Skagen Restaurant: Vellykket oppussing

LES MER:

Tilbyr ikke restauranten utkjøring? Disse kommer kanskje til Stavanger!

Rolig og barnevennlig

I oppstarten handler mye om å finne ut hvordan ting fungerer, hvor utstyr skal stå og hvilket sted Matmagasinet skal være. Mange kunder etterspør noen av varene de hadde i de gamle lokalene.

– Én spurte etter en burger vi hadde i Eiganesveien som vi ikke har her. Jeg sa vi kanskje kunne få den som «dagens» en dag, så skulle vi ringe ham, sier kjøkkensjefen.

Selv vil hun konsentrere seg mest om å lage byens beste pizza.

Hun ønsker at stedet skal være rolig, barnevennlig, men også for dem som bare vil ta seg en øl på kvelden.

– Ostehuset er en konkurrent, men jeg er ikke bekymret, vi er mye bedre, sier den ferske kjøkkensjefen.

Haugvaldstad viser til at innbyggerne på Stokka og Eiganes ikke har lignende alternativ.

– Her slipper de å gå helt ned til byen, og så slipper en alt det bråket. Jeg kan ikke huske sist jeg var i byen, sier hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Initiativet til Iqra (15) fra Hinna sikret mat til 30 storfamilier

Mette Kristine Haugvaldstad stortrives i den nye jobben og ser frem til å utvikle stedet videre.

Vil bruke utestedet

I tillegg til et stort lokale inne, har Matmagasinet fått et stort uteområde med på kjøpet. Tanken er at en kan sitte ute på sommerstid, men Haugvaldstad har også planer om å kunne bruke plenen til Ledaal.

– Jeg vil utvikle en piknik-meny som folk kan ta med seg ut i parken, sier hun.

Ved hjelp av lokale råvarer tror hun dette blir et konsept som godt kan konkurrere mot andre lokale restauranter og kafeer.

Så langt trives kjøkkensjefen veldig godt med den hektiske starten og planleggingsarbeidet.

– Vi vil få det kjempebra her. Jeg er glad jeg har fått muligheten.

Mer fra Byas:

LES MER:

Hvor mye bør vi tipse når vi spiser i Sandnes og Stavanger?

LES MER:

Dette er planene for Taket, Nåløyet, Natt Bar Bistro og Café Barrock

Publisert:

Anmeldelse Eg & Du: Ærlig mat av lokale matvarer

Eg & Du på Eiganesveien lager god, ærlig mat av glimrende, lokale råvarer. Noen ganger trenger man ikke mer enn det.

Publisert:
  • Kine Hult