Studenter truer med å møte til eksamen med luftveissymptomer: – Veldig dumt

Studenter som skal skriver på Jodel at de vil møte opp på eksamen med luftveissymptomer for å slippe utsettelse. – Det skal være trygt å gjennomføre eksamen på campus, sier prorektor.

Publisert:
På chatte-appen Jodel hevder studenter at de vil møte på eksamen med symptomer.

På den anonyme chatte-appen Jodel har flere den siste tiden hevdet at de vil møte opp på eksamen med luftveissymptomer for å slippe å ta konteeksamen.

«Bare jeg som kommer til å møte på eksamen selv om jeg har luftveissymptomer?» spør en.

«Antakeligvis ikke, har hørt om flere som kommer til å gjøre det. Jeg er svært bekymret», svarer en annen.

En person hevder de vil møte opp på eksamen med symptomer.

Dette semesteret gjennomføres omtrent 20 prosent av eksamener på Universitetet i Stavanger (UiS) som skoleeksamen fysisk på campus.

Det opplyser Astrid Birgitte Eggen, prorektor for utdanning på UiS.

– Hovedregelen ved UiS er hjemmeeksamen dette semesteret, men på grunn av faglig vurdering av det enkelte emne har vi har valgt at omtrent 20 prosent av våre eksamener skal gjennomføres fysisk på campus, sier Eggen, og legger til:

– Dette er i samsvar med de vurderinger som er gjort på de fleste andre universiteter og høyskoler i Norge. De fleste universiteter i Norge gjennomfører enkelte eksamener med fysisk oppmøte dette semesteret med unntak av USN og BI.

Astrid Birgitte Eggen er prorektor for utdanning ved Universitetet i Stavanger.

Syke studenter må ta konteeksamen

Studenter som er syke er bedt om å bli hjemme.

– Studenter som er syke skal ikke møte opp på eksamen. Eksamensvakter vil avvise studenter som stiller med tydelige symptomer, sier Eggen.

En skriver at de er stresset for om de får lov å ta eksamen, fordi de har hoste.

Studenter som er syke må søke om gyldig fravær, og behøver ikke legeerklæring. Ordningen med egenmelding, som ble innført under korona, utvides nemlig ut dette semesteret.

De som får innvilget gyldig fravær må melde seg opp til ny og utsatt eksamen, konteeksamen.

– Hvordan kan studentene være trygge på at de ikke risikerer smitte av å møte opp på eksamen?

– Det skal være trygt å gjennomføre eksamen på campus. Pultene er plassert med minst en meter avstand. Det er ikke innført påbud om munnbind ved eksamen, men UiS anbefaler å bruke munnbind når studentene går ut og inn av eksamenslokalet. UiS vil dele ut munnbind til de studenter som ønsker munnbind og ikke har det på eksamensdagen. Eksamensvaktene vil avvise studenter med symptomer, sier Eggen.

LES MER:

– Det er tydelig at studentene savnet anledninger til å være sosiale

LES MER:

UiS oppretter fire nye studier fra neste høst

Ifølge Khrono har alle universiteter og høyskoler på vest- og østlandet bestemt seg for at eksamener gjennomføres som planlagt, foruten Universitetet i Sørøst-Norge og Handelshøgskolen BI som gjør alle planlagte skriftlige hjemmeeksamener om til digitale hjemmeeksamener.

– Handelshøgskolen BI endret forrige uke sine retningslinjer og gjorde alle eksamener til digitale hjemmeeksamener. Har dere vurdert å gjøre det samme?

– Nei, UiS mener det er trygt å gjennomføre eksamener på campus, sier Eggen.

– Viktig at eksamen er forutsigbar

Leder av studentorganisasjonen StOr, Eira Aas Eide, forteller til Byas at de har fått svært få henvendelser fra studenter:

– Vi har bare fått én veldig generell henvendelse om hvordan gjennomføringen blir. Så vi har ikke fått noen signaler fra studenter som ligner det som kommer frem på Jodel. Det er veldig dumt hvis folk har tenkt å møte opp syke på eksamen, sier Eide, og legger til at hun syns det er synd at man bruker Jodel til å ytre bekymring fremfor å kontakte institusjonen.

Leder av studentorganisasjonen StOr på UiS mener det er viktig å sikre at eksamen er forutsigbar.

– I vårt arbeid sammen med UiS om gjennomføringen av eksamen i år, har hovedfokuset vært at det er viktig med forutsigbarhet, sier hun, og påpeker at det ikke er noen nasjonale retningslinjer som strider mot å avholde skoleeksamen:

– Det er viktig å sikre at eksamen er forutsigbart for studentene, og det er vanskelig for studentene å forholde seg til en eksamensform som plutselig endres, sier hun.

Eide sier at hun forstår at studenter kan bli bekymret for å utsettes for smitte på eksamen:

– Det er alle sitt ansvar å ikke møte opp hvis man er syk. Det har UiS lagt til rette for i mye større grad enn vanlig, ved at man kan bruke egenmelding og ikke trenger legeerklæring. Ingen skal møte opp syke.

Publisert:

Raser mot UiS: – Kan bli smittet og måtte feire jul alene i karantene

Studenter reagerer på at UiS fremdeles ikke har gjort om skoleeksamen til hjemmeeksamen. De frykter å smittes i eksamenslokalet, og å måtte feire jul alene i karantene.

Oppdatert: