Spiselig byfest: – Det blir en ekstremt forenklet utgave

Arrangementet blir amputert, men det blir i alle fall en Spiselig byfest. Foreløpig en Spiselig take away-byfest.

Oppdatert:
Spiselig byfest i østre bydel hadde 25.000 besøkende i 2018 og 30.000 besøkende i 2019. 2020-utgaven blir imidlertid en svært forenklet utgave, melder arrangøren. Bildet viser Lervigtunet park i fjor.

Matfesten i østre bydel har for vane å samle tusenvis av mennesker. Basert på salgstallene anslo byfest-general Børge Svensen ved Ostehuset at 30.000 personer tok turen innom i fjor.

– Men i år kan vi ikke gjennomføre arrangementet som vi hadde ønsket, sier Svensen.

Take away

2020-utgaven blir, naturlig nok, rammet av koronautbruddet og må følge gjeldende smittevernregler.

I skrivende stund er det kun tillatt med arrangementer med inntil 200 deltakere. Det er et stykke unna både fire- og femsifra besøkstall.

LES MER:

Arrangerer intimkonsert-festival midt i Stavanger sentrum

Svensen forteller imidlertid at arrangørene ikke hadde lyst til å avlyse den Spiselige byfesten. Etter å ha snakket med matfellesskapet i øst, har de klekket ut følgende plan:

– Vi satser på take away i år. Vi ønsker å få folk til å bruke parkene og nærmiljøet, enten det er parken ved Tou eller i Godalen. I den forbindelse vil det også være en del nye retter på menyen, forteller Svensen.

– Det blir en ekstremt forenklet utgave. Ingen service eller servering parkene som tidligere år, det har vi ikke lov til, fortsetter Svensen.

Arrangøren oppfordrer folk til å bruke og spise i parkene, men denne gangen blir det ingen servering. Bildet ble tatt like før byfesten ønsket gjestene velkommen i 2018.

Slik blir Gladmat

Spiselig byfest startet opp i 2013 som et komplement til mylderet i sentrum under Gladmat. Året etter ble byfesten en del av det offisielle programmet til Nordens største matfestival.

I 2018 utvidet Gladmat festivalområdet til Pedersgata, som har blitt hovedfartsåren mellom matfestivalen i sentrum og bydelsfesten i øst.

Men også Gladmat har møtt på utfordringer på grunn av pandemien.

Mye av årets Gladmat-program er digitalt. Likevel blir det noen boder å finne på Torget i år.

På årets Gladmat-meny står blant annet digitalt kokkekurs. Annet faglig program har blitt en koronavennlig podkast.

Det legges opp egne gladmatløyper, slik at publikum kan gå fra spisested til spisested. Her må du bestille plass på forhånd.

Sist, men ikke minst: Det blir også noen boder på Torget.

– Det gleder oss veldig at vi kan invitere matprodusenter med på årets Gladmat, selv om det er i mindre format enn vanlig, sa festivalsjef Maren Skjelde til Aftenbladet 4. juni.

Vil passe på

Ti aktører i østre bydel (se faktaboks) er med på den Spiselige byfesten som varer i fem dager, fra 20. til 25. juli. Ifølge Facebook-arrangementet har 201 allerede meldt sin ankomst, over 2000 er interessert.

– Årets Spiselig byfest blir en felles dugnad, og selv om vi ikke inviterer folk inn i parken, så kommer vi nok til å passe litt ekstra på. Det er viktig at folk holder avstand og rydder opp etter seg, der har vi som spisesteder et ansvar, avslutter Svensen.

Slik så det ut i Lervigtunet park da Spiselig byfest åpnet i fjor:

Publisert:
Oppdatert:

Gladmat mister «lillebror» i øst: Spiselig byfest er avlyst

Klarer ikke gjennomføre bydelsfesten av smittevernhensyn. – Det er synd, sier gladmatsjefen.

Oppdatert: