Maria (24) gikk månedslang tur i Setesdalsheiene

Da sommeren kom pakket Maria Stray Homme en 25 kilos ryggsekk og beveget seg opp i Setesdalsheiene. Der ble hun en hel måned.

Publisert:
"Årets turjente 2016". Arkivfoto: Bea Valand

– Jeg hadde aldri vært på langtur før, og ville kjenne på følelsen av å være ute i naturen så lenge på en gang, sier Maria om turen sin.

Var lei av byliv og utseende-fokus

Maria Stray Homme bruker resten av sommeren på å jobbe på Cubus. Maria Stray Homme bruker resten av sommeren på å jobbe på Cubus.

24-åringen kommer fra Voiebyen og studerer vanligvis til å bli lærer på UiA, men hennes store hobby er friluftsliv.

– Det begynte da jeg gikk på videregående. Jeg følte det ble litt for mye byliv og fokus på utseende og alt det der, og jeg følte at jeg manglet litt friluftsliv, forteller Maria.

Siden den gang har bare interessen blitt større, spesielt etter hun tilbrakte to år med jakt og fiske på Pasvik folkehøgskole utenfor Kirkenes.

[sc name=»Relatert klikksak» ]

Levde på Real turmat, havregryn, kjeks og sjokolade

I starten av juni tok hun beina fatt fra Dølemo i Åmli, og brukte tre uker på å gå opp til Bjåen oppe forbi Hovden. Da hun kom frem gikk hun like greit Bispevegmarsjen i Valle med sin far i samme slengen før hun gikk noen dager på Vestheiene.

Maria gikk som regel rundt en mil om dagen og overnattet både på turisthytter og i telt. Kostholdet besto av Real turmat, havregryn, kjeks, nøtter og sjokolade.

Whats better than a #realfieldmeal with the view from a mountain top? 😎 Fra en nydelig topptur på min vandring gjennom Setesdalsheiane, like ved Thorsdalen! #DNT #dntung #dntsør

– Hvordan var det å være ute på en slik tur?

– Det var utrolig spennende. Man blir godt kjent med seg selv. Det var selvfølgelig noen stunder hvor det var tungt og litt skummelt å være helt alene, men stort sett var det en fantastisk opplevelse. Det var utrolig deilig å kjenne at jeg hadde kunnskapen jeg trengte for å klare meg, sier Maria.

LES MER:

Disse studiene har fortsatt ledige plasser

Hun forteller om en av de ekstra tunge dagene.

– Det var en dag det regnet så vanvittig mye. Teltet var vått, soveposen var vått, alt var vått. Det var 2,5 mil til nærmeste hytte, og da bestemte jeg meg for å ta hele strekket på en dag. Da var jeg utrolig sliten, forteller hun.

LES MER:

Ord og uttrykk du hører i Kristiansand

Gikk i bestefars fotspor

Det var ikke tilfeldig at hennes første langtur gikk til nettopp Setesdalsheiene. Hun hadde nemlig hørt mye godt om heiene fra sin bestefar, som var fra Valle.

– Jeg ville gjerne dra til alle stedene han fortalte meg om, og ta med bilder og historier hjem til han. Dessverre gikk han bort bare en måned før jeg dro på tur. Turen ble annerledes, men samtidig ble det en fin opplevelse å vandre i bestefars fotspor, og minnes han der jeg gikk, sier Maria.

LES MER:

Inn i klesskapet: Sondre Tungodden Torkelsen

Da Maria kom hjem fra turen i juli, var hun overraskende lite sliten.

– Jeg hadde faktisk sykt mye energi! Den første uka ville jeg bare trene og bruke litt energi. Jeg gikk i mitt eget tempo, så hadde ingen slitasjeskader eller noe, sier hun.

– Hva var det beste å komme hjem til?

– En varm dusj! Det var sårt trengt etter en måned uten en eneste dusj, sier Maria helt klart skal på flere langturer.

– Det blir mange flere! Jeg har blitt hekta, avslutter hun.

Publisert:

Maria (24) gikk månedslang tur i Setesdalsheiene

Da sommeren kom pakket Maria Stray Homme en 25 kilos ryggsekk og beveget seg opp i Setesdalsheiene. Der ble hun en hel måned.

Publisert:
  • Ida Marie Stokkelien, Krsby.no