Livsstil

Vi bruker 51.000 i året på mat. Slik kutter du i matutgiftene

Med noen enkle grep slipper du å bruke så mye.

Publisert:
  • Frøydis Braathen, Aftenposten
Kutt ned på kjøttet, og spis deg ut av fryseren.

Mat kommer på fjerdeplass i listen over nordmenns utgiftsposter.

Hver husholdning brukte i snitt 51.000 kroner i året på mat, ifølge den siste Forbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå fra 2013.

Følg Byas.no på Facebook!

Enkle grep

Med noen enkle grep kan du kutte i denne utgiftsposten, ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea:

1. Planlegg matinnkjøp

De fleste nordmenn besøker matbutikken flere ganger i uken, gjerne uten en bestemt plan eller handleliste.

– Da er det lett å handle unødvendig mye og fylle kurven med varer du allerede har hjemme. Det er mye å spare, både av penger og for miljøet, ved å planlegge matinnkjøpene og sjekke hva du har hjemme før du går i butikken, sier Reitan.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

2. Bruk sansene

Det er stor forskjell på «best før» og «siste forbruksdag». Førstnevnte betyr ikke at varen ikke kan spises, men indikerer når varen er på sitt beste kvalitetsmessig.

– Misforståelser rundt denne merkingen fører til at mye mat havner unødvendig på dynga. Det hevdes at vi kaster 230 kilo mat, som kunne vært spist. Bruk derfor sansene før du kaster mat, sier Reitan.

Det hevdes at vi kaster 230 kilo mat, som kunne vært spist.

3. Bruk restedag

– Velstandsøkningen har gjort at vi har råd til å dumpe overskuddsmaten, noe som gjør at mange har et matbudsjett som er unødvendig høyt. Mitt tips er å innføre en fast restedag, der rester fra siste ukes middager varmes opp, sier Reitan.

4. Spis deg ut av huset

Det kan være lurt å spise deg ut av fryseren et par ganger i året om du vil leve økonomisk og ta vare på miljøet.

– Å jevnlig gå gjennom skuffer og skap er også hensiktsmessig, for å spise maten, før den må i kastes, sier Reitan.

5. Spis mindre kjøtt

Er du interessert i å gjøre en innsats for miljøet, kan du også vurdere å spise mindre kjøtt.

– Selv om dette ikke bidrar til å redusere matsvinn, er kjøttproduksjon svært belastende for miljøet og er ofte en dyr ingrediens, sier Reitan.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Unge sliter med stress: – Jeg stresset så mye at jeg måtte skifte skole

LES MER:

* Det nærmer seg for Stavangers ferskeste bryggeri Salikatt

LES MER:

* Denne uka åpner Norges første ølpol - i Sandnes!

Publisert:
  1. Helse

Fem tips for å kutte i matutgiftene

Mat kommer på fjerdeplass i listen over nordmenns utgiftsposter. Forbrukerøkonom Elin Reitan gir deg noen enkle grep for å kutte i matugiftene.

Publisert:
  • May Synnøve Rogne