Ny idealkropp: - Jeg kjente nesten ikke meg selv igjen

Anette Sørland (23) mistet kontrollen.

Publisert:
SØSTRENE SØRLAND: Anettes mål ble kjent for mange flere da hun og søster Katrine ble omtalt i en Kjendis.no-artikkel. Faksimile: Kjendis.no.
LES MER:

booty building som gjelder

\- I dag er det omtrent like mange jenter som gutter i styrkeavdelingen. Mange jenter er opptatte av å stramme opp kroppen og få mer markerte muskler, sier Anette Sørland.

\- Det er jo sunt at det ikke lenger handler om å sulte seg slank – for ønsker du å bygge muskler, må du spise. Men det kan også bikke over, sier hun.

- Mistet kontrollen

Da hun og søster Katrine Sørland i en Kjendis.no-artikkel snakket om hvor ulike meninger de hadde om kropp, ble målet til Anette plutselig kjent for en haug flere folk enn bare de nærmeste: Å være med i bikinifitness-konkurransen Stavanger Open i 2014.

Treningsbloggere på Instagram var inspirasjonen. Streng diett, tunge vekter og lavere fettprosent var veien, sannheten og livet. Og det hele ble dokumentert på sosiale medier og egen blogg. Med trening seks dager i uka, gjerne flere ganger om dagen, kom resultatene raskt.

Men i fjor sommer sa det bråstopp.

\- Jeg mistet kontrollen. Klarte jeg ikke ukesmålene, gikk det veldig inn på meg. Jeg ble sliten og trett, og det var ingen glede lenger, sier 23-åringen.

\- Da jeg merket at jeg nesten ikke kjente meg selv igjen, la jeg prosjektet på is.

\- Det var flaut å kaste inn håndkleet. Jeg hadde jo gått «hardt ut» med målet mitt, og tenkte på hva folk ville si. Men til slutt innså jeg at nå må jeg bare tenke på meg selv.

- Idealet fortsatt uoppnåelig

Nå er mottoet «heller helårskroppen enn fitnesskroppen».

\- Det var flaut å kaste inn håndkleet. Jeg hadde jo gått «hardt ut» med målet mitt, og tenkte på hva folk ville si. Men til slutt innså jeg at nå må jeg bare tenke på meg selv.

- Har du fått noen reaksjoner på at du avsluttet prosjektet?

\- Ja, mange. Men kun positive. Jeg har fått mye støtte. For meg passet ikke et sånt regime. Om jeg får i meg «for mange» kalorier, eller om fettprosent er «for høy», spiller det ingen rolle lenger – det viktigste er at jeg er fornøyd.

INSTABLOGG: Anette brukte Instagram til å dokumentere framgangen. Foto: Privat/Anette Sørland.
FORNØYD: Nå er mottoet «heller helårskroppen enn fitnesskroppen», sier Anette.

- Nytt med «sterke» jenter

Vi nordmenn har aldri trent mer, ifølge TNS Gallup sin årlige Forbruker & Media-undersøkelse. Og det henger nok sammen med det nye, trente kroppsidealet.

\- Ja, det er nok økt fokus på helse og fitness i kroppsidealet i dag. Hos menn har det vært hele tiden. Men nå gjelder det også kvinner, sier Ingela Lundin Kvalem.

Hun er førsteamanuensis ved UiO, og har jobbet mye med kroppsidealer og selvbilde.

Mens kroppsidealet til menn har stått omtrent stille – det vil si brede skuldre og definerte muskler– har mye skjedd med «den perfekte kvinnekroppen».

\- Ja, det er nok økt fokus på helse og fitness i kroppsidealet i dag. Hos menn har det vært hele tiden. Men nå gjelder det også kvinner.

\- Syltynn med store pupper var idealet før, og mange valgte å ta silikon. Nå er det vanligere å fjerne silikon enn å ta det inn. Fokuset er mer på rumpe enn pupper, sier hun.

For et par år siden viste Kvalem og kollegene bilder av ulike kropper til tenåringer og spurte hva de syntes var fint. Da så de at kroppen til strandvolleyball-jenter var dem de likte best.

\- De er ikke radmagre, men har heller ikke for mye muskler. Naturlig, men trent, er nok idealet i dag.

Tynnere enn de fleste

- Hva er det som gjør at kroppsidealet forandrer seg?

\- Det er utrolig vanskelig å si. Men som med mote og design er det alltid noen som går foran, det er litt vanskelig å si akkurat hvem eller hva. Men for unge vet vi at media – inkludert bilder i magasiner og kjendiser – og venner har mye å si for hva vi synes om kropp.

- Er det noen tegn til at det «muskuløse idealet» er på vei ut?

\- Nei, det tror jeg ikke. Men det er viktig å huske på at også dagens ideal er tynnere enn hva de aller fleste kvinner er. Den naturlige kvinnekroppen skal ha rumpe, mage og lår, minner hun om.

For Anette Sørland har treningsgleden endelig kommet tilbake. Hun ber også alle ta det «nye» kroppsideal med en klype proteinpulver.

\- Idealet er fortsatt uoppnåelig for de fleste. Det er viktig å huske på at kroppene i blader og på TV ofte er retusjert. Strekkmerker og cellulitter finnes jo ikke. Tenk ikke at du skal få en helt ny kropp, det er vanskelig. Tenk heller at du skal bli den beste versjonen av deg selv.

Publisert:

- Slik kan en trent kvinne også se ut

Disse bildene er delt 8000 ganger på Facebook.

Publisert:
  • AV: Silje Dyregrov, SPREK