Cathrine (30), Sarah (30) og bulldogen Cohen (5) drar snart på eventyr i en sykt kul bobil

Kjæresteparet spontankjøpte en gammel Hanomag Henschel 1973-modell.

Oppdatert:
CATH, SARAH OG COHEN: Rett før avreise. Nå har de vært på veien sammen i tre måneder.

Det var bare et lite problem: Ingen av dem hadde lappen. Eller kunne noe om bil.

«Kan ’kje me kjøpa oss en bobil og dra ront i Norge i den, bare du, eg og Cohen?» spurte Cath, i halvsøvne en sensommerkveld i 2015.

Sarah svarte noe som «jo, kan vi vel», og tenkte ikke så mye mer over det den kvelden. Dagen etterpå var planleggingen av prosjekt «Nesten ikkje redd» i gang.

Cathrine Follnes (30) fra Sandnes og Sarah Andersen (30) fra Vestfold legger snart ut på en eventyrreise uten mål, men med mye mening.

Skole var umulig

Kjæresteparet møtte hverandre elektronisk i 2014, og ulik fra mange andre kjærlighetshistorier var det i stor grad angst og depresjon som førte dem sammen.

Cathrine mistet foreldrene sine da hun veldig ung. Faren da hun var 12, moren da hun var 15. Ikke lenge etter morens dødsfall ble hun diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom (PTDS), og har vært ufør siden hun var 19.

– Jeg utviklet etter hvert et altoppslukende angst, som resulterte i enormt begrenset livskvalitet. Skolen ble umulig. Vennene forsvant. Alt ble mørkt, og jeg følte etter hvert at jeg ikke «fikk lov» til å få ting til. Da ga jeg litt opp.

– Tenkte at jeg måtte klare å bli oppegående nok til å komme gjennom livet, uten å være til bry for andre, men det var alt.

CATHRINE.

Første møte mellom to med angst

Sarah er opprinnelig fra Vestfold, hvor hun prøvde seg med et år på folkehøgskole etter videregående. Etter dette tok hun et par jobber rundt omkring, men for øyeblikket er det kun prosjekt «nesten ikkje redd» og litt festivaljobbing om somrene som får ta opp tiden hennes. Hun sluttet i sin siste jobb i 2013.

– Jeg har hatt angst og dårlig selvtillit hele livet, og utviklet etter hvert depresjon. Jeg føler det litt som Cath, at jeg ikke får lov til å få til ting, nå som jeg ikke har klart å ha jobb siden 2013.

– Men jeg brenner for å reise, og har sjelden latt meg stoppe helt på veien mot det jeg vil, selv om livet har satt opp mange fjell i veien.

Første møte mellom de to angstfylte jentene ble noe spesielt. De hadde snakket lenge sammen på nettet, men aldri møttes ansikt til ansikt. 1. mai 2014, på Sarah sin bursdag, møttes de. Cathrine våget så vidt å se opp på Sarah, og Sarah visste ikke helt hvordan hun skulle forholde seg til dette mennesket som ikke så ut til å ville være der i det hele tatt.

Men vet du, det funka. De ble kjærester, og har vært det siden. Og sammen jobber de for å bli kvitt angst og alt annet som gjør vondt. Senere har også Cohen (5) kommet med på laget - en fransk bulldog som kun forstår norsk.

Det er denne trioen som nå snart legger avgårde på en kjøretur de håper vil forandre livene deres.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

SARAH.
COHEN.

– Alt vi tenkte var at den var skikkelig kul

Tilbake til sensommerkvelden i 2015.

Kort tid etter samtalen i halvsøvne denne kvelden, hadde de kjøpt en bil. En Hanomag Henschel 1973-modell.

– En bil svært få har hørt om, eller sett før. Alt vi tenkte på var at den var skikkelig kul og ikke kostet mer en 15.000 på Finn. Ingen av oss tenkte så langt som at det kanskje ikke var det aller lureste valget, rent mekanisk sett.

Og et annet lite problem: Ingen av dem hadde lappen.

– Det blir fortsatt dratt noen vitser om at den kanskje ender opp som stasjonær pølsebu. Men det vil tiden vise!

Kjetil og IKEA <3

Jentene fikk bilen hjem i september i fjor, men begynte ikke å fikse på den før i februar i år. Samme måned som Sarah tok sin første kjøretime.

Gode venner med mekaniske evner har heldigvis stilt seg til disposisjon når det har vært sårt trengt. Kjetil Lea har vært med dem hele veien, og hjulpet med alt, fra dag 1. Og IKEA har blitt løsningen på inventaret.

– Siden vi gikk inn i dette med absolutt ingen byggeerfaring, fant vi ut at IKEA ikke bare er en god løsning i hus og leiligheter, det funker ganske bra i bobil også! Det aller meste av innredningen er modifiserte IKEA-skap og -skuffer.

– Vi ville i utgangspunktet prøve å bygge mer selv, men ettersom sommeren i år var det tidsmessige målet, er vi fornøyde med resultatet.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

FERDIG.

Reiser i løpet av juni

Sommeren i år, ja - det er jo ikke lenge til. Kommende Hanomag Henschel-sjåfør, Sarah, har snart klart å ta billappen (hun er godt i gang med siste trinn, journ.anm). Det skulle vise seg å være noe av det vanskeligste hun har gjort.

– Å ta sertifikatet har vært en av tingene jeg har slitt aller mest med, både i forhold til blant annet prestasjonsangst, liten tro på meg selv og farene i trafikken, sier Sarah.

– Alt dette har vært veldig lærerikt, men ikke lett, sier Cathrine.

Nå begynner paret + Cohen å bli klare til avreise.

– Nå kan det faktisk se ut som vi klarer del 1 av prosjektet, nemlig å være klar til å dra i løpet av juni. Sarah har lenge hatt festivaler som en hjertesak, så vi har gått inn for at hun skal kunne være en del av Mablis-crewet før vi drar. Så hvis alt går så bra som det kan gå, drar vi så fort som mulig etter festivalen, sier Cathrine.

– Og hvor går ferden?

– Planen er i grunnen at det ikke er noen plan. Det blir Norgestur, men det er ingen bestemt rute. Slottsfjellfestivalen kommer vi til å besøke en stund i juli for å jobbe der, men ellers blir planleggingen «on the go».

LES MER:

* Ny festival til byen - dette er Mablis!

– Vil møte nye mennesker

Den lille familien på tre ønsker å bo i bilen så langt vær og vind, eller annet, tillater det. De håper at de treffer på noen som kanskje vil la dem vaske litt klær underveis, eller som bare vil si hei, kanskje se på bilen, eller vise dem noe kult.

– Vi vil prøve å være åpne for å møte nye mennesker, selv om angsten vil prøve å stoppe oss. Det er vel det som er poenget med prosjektet - å gjøre ting vi synes er vanskelig, på våre egne premisser. Klare ting vi ikke tror vi klarer. Tro mer på oss selv, sier Sarah.

– Og så håper vi at dette på en eller annen måte kan hjelpe noen andre. Det kan være vanskelig å gjøre noe «utenom det vanlige», og tørre å satse. Det er så mye å være redd for i livet - og det er greit å være redd, alle er redde, om de vil innrømme det eller ei. Men det er jo dumt hvis vi lar det stoppe oss mer enn vi burde. Det er der «nesten ikkje redd» kommer fra. Det begynte som en morsom greie, for vi er jo egentlig livredde! sier Cathrine.

– Men det lot vi altså ikke stoppe oss denne gangen.

KLAR for å dra ut på tur.

Hvis du vil følge med på Cath, Sarah og Cohens reise, kan du jo følge dem på Instagram, @nestenikkjeredd.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Slik vil Flora fra Stavanger at du skal pynte alt fra toalett, til TV og vaskemaskin

LES MER:

* «Kom i form»-Kaia: – Jeg trener fortsatt tre ganger i uken - uansett om jeg vil, eller ikke

LES MER:

* Karsten (31) søker reisefølge til neste tur - og det skal aller helst være ei kjekk jente

Publisert:
Oppdatert:

Cathrine og Sarah sliter begge med angst og depresjon: – Vi vil vise at det er kult å være litt rare!

«Nesten ikkje redd»-jentene dro på tur i en gammel Hanomag Henschel fra 1973 i håp om at det skulle forandre livene deres.

Publisert: