Karsten (31) søker reisefølge til neste tur - og det skal aller helst være ei kjekk jente

31-åringen pakker kofferten og drar avgårde så fort han får sjansen. Har du lyst å bli med?

Publisert:
POPPIS: Karsten fikk mye oppmerksomhet etter vi skrev en artikkel om 31-åringen.

– Jeg er veldig glad i å reise! Men det er vel folk flest?

Ja, de fleste av oss er vel kanskje det! Men Karsten Hofsmo (31) tar seg månedslange permisjoner fra jobb for å gjøre det. Dét gjør vel kanskje ikke folk flest.

Det hele startet for omtrent fire år siden. Karsten jobber i et lite konsulentfirma i Stavanger, Peanuts, hvor han blant annet driver med programmering. I 2012 fikk han en fiks idé om at han ville ut og reise, og søkte like gjerne en måneds permisjon fra jobb.

Da var det på en måte gjort.

– Sjefen min den gang sa at jeg bare kom til å ville reise mer etter en slik tur. Og han tok ikke feil. Men jeg har hatt ganske flaks med at det har kommet inn nye sjefer gjennom årene, sånn at jeg kan mase på en ny sjef hver gang jeg vil på tur!

– For de som ser på Game of Thrones, vet de sikkert hva jeg mener når jeg sier «Winter is coming», bare at det for meg gjelder for høsten - når høsten kommer, så er det på tide med permisjon.

HALONH BAY: Fra en av mange turer.

Reisedagbok til bestemor

En måneds permisjon ble godkjent, og sammen med at par kompiser dro han til Peru. Der møtte han en kar som skrev reisedagbok til vennene sine, slik at de kunne følge med på hva han drev med på tur.

– Jeg tenkte at jeg kunne gjøre det samme til bestemor. Jeg skrev dagboka i Notes på iPhonen min. Det var sykt stress! Vondt i fingrene. Men jeg skrev i vei, hver kveld, og da jeg kom hjem fra turen oppdaget jeg at jeg hadde skrevet 20 fulle A4-sider. I Notes... Bestemor ble veldig glad, da!

Nå er det faktisk 85 stykker som har sett videoen. Men bestemor står nok for 80 av visningene.

Men, å skrive fulle rapporter på iPhone ble slitsomt i lengden, så Karsten begynte å tygge på tanken om vlogging - en slags filmreisedagbok som familie og venner kunne følge med på.

– Jeg tenkte at det var litt lettere, og en morsom måte å dokumentere reiser på. I sommer skal jeg tre uker til Sri Lanka med familien, og tenkte at jeg kunne gjøre det der. Så var jeg en tur i Lofoten nå nettopp, alene, og prøvde meg litt fram.

– Det sies at det tar tid å redigere film, sånn generelt. Når du i tillegg ikke kan det, så tar det dødslang tid! Men det er fortsatt bedre enn Notes.

– Jeg trenger et reisefølge

Fire dager i Lofoten resulterte i en film på 25 minutter, med klipp som viser alt fra at Karsten tar på sokker (dette skjer faktisk flere ganger!), at Karsten spiser grøt og at Karsten går på tur.

Fra sine neste turer viser Karsten gjerne litt mer enn «bare» Karsten.

– Filmen skulle egentlig bare til familien, men flere kompiser ville se, så jeg la den ut åpen på Youtube. Det er jo mye meg der, så det er ganske kleint - jeg føler meg jo dødsteit. Nå er det faktisk 85 stykker som har sett videoen. Men bestemor står nok for 80 av visningene.

– ... Jeg trenger et reisefølge. Helst ei jente!

Her har du alle 25 minuttene:

Tur til Lofoten fra Stavanger via Oslo og Bodø

– Skal legge en slagplan

I 2013 ventet nye tre måneder med permisjon, og siden 2012 har han vært i blant annet Peru, Brasil, Argentina, Panama, Costa Rica, Japan, Australia, New Zealand, Thailand og Kambodsja.

Og han reiser som regel sammen med en kompis eller to, altså (sorry til dere, kompiser, siden han nå vil bytte dere ut med en jente, men sånn er livet!).

Og nå begynner det å krible litt i reisefoten igjen. «Fall is coming»

– Til høsten tar jeg meg kanskje permisjon igjen - hvis jeg får - og reiser litt rundt. Det blir fort Asia. Jeg tar veldig gjerne en kjempelang permisjon, men får vel prøve meg forsiktig frem med en liten måned først. Jeg har ikke mast på denne sjefen, ennå, så hvem vet! Jeg skal legge en slagplan.

Jeg sparer resten av året og bruker pengene på reise.

– Reising er jo en ganske dyr hobby - det må jo koste litt, dette?

– Det koster jo, men det kommer an på hva du bruker penger på sånn ellers. Jeg går nesten ikke ut på byen hjemme, og spanderer aldri drikke på andre. Haha, så kjip er jeg. Neida. Men jeg sparer resten av året og bruker pengene på reise. Og så går det jo an å bo ganske billig hvis man bare planlegger litt.

Én ting er i hvert fall sikkert.

– Neste gang skal jeg dele opp filmene i mindre klipp, for 25 minutter var kanskje litt lenge...

– ...Ja!

– Haha, der var du kjapp! Det var fire dager, liksom - tenk bare når jeg skal være borte flere uker!

COSTA RICA.
KYOTO.

Mer fra Byas:

LES MER:

* Stine (28) fra Stavanger har skaffet seg en sommerjobb litt utenom det vanlige

LES MER:

* Idas Facebook-status har skaffet henne 16.000 til å kjøpe hest!

LES MER:

* Marte (22) fikk mange rare blikk da hun fremførte eksamensdansen sin - på en stjålet benk, i et smug

Publisert:

Janne og Omar solgte alt de eide og dro på tur på ubestemt tid. Hvordan gikk det egentlig?

– Vi har det helt fantastisk, og kommer nok ikke hjem til Norge med det første.

Publisert: