– Flere russ datt oppå meg

30 russ av de som samles i Kongeparken denne helgen er rullestolbrukere. Tonje Larsen (18) fra Tasta er ikke fornøyd med behandlingen hun har fått.

Oppdatert:
Tonje Larsen elsker å gå på konsert, og i forkant av Landstreff Stavanger, spurte hun om området var tilrettelagt. Svaret var ja. Det opplever hun at ikke stemmer.

– Det er utrolig dårlig organisert. Det er ingen informasjon om hvor jeg burde stå eller hvor jeg burde gå, sier Tonje Larsen.

Tonje Larsen har spinal muskelatrofi (SMA) type 2, som gjør at hun må sitte i rullestol. Hun forteller at hun har gledet seg til Landstreffet i Stavanger (LS) lenge, men at hun nå heller skulle ønske at hun var på kino.

– I går, da jeg var på en konsert på Amfi-scenen, slapp vaktene inn andre folk på rullestolplassen. Da datt flere russ oppå meg, så jeg dro derifra.

Følg Byas på YouTube!

Frustrert

Larsen er frustrert. I forkant av festivalen sendte hun mail for å sjekke at det faktisk var tilrettelagt for de i rullestol å gå på konsert, og fikk til svar at det var fullt mulig.

– Blant annet spurte jeg om veiene til scenene var asfaltert. Det fikk jeg beskjed om at de var, men hva møtte jeg på vei til min første konsert? Grus, sier hun.

Fire stykk måtte til for å få Larsen til konsertområdet. Ned igjen var det så bratt at fem måtte hjelpe til.

LES OGSÅ:

LES MER:

Tonje (18) er for gammel for medisinen som kan redde livet hennes: – Jeg er kjempelei meg

LES MER:

Tonje (18) får ikke medisinen sin fordi den er for dyr: – Jeg har ikke tid til å vente

Vil ha pengene igjen

18-åringen er også skuffet over russen. Hun forteller at flere stiller seg i veien, og at flere har falt oppå henne. Det er derimot ikke deres ansvar, sier hun.

– De burde hatt voksne som har greie på dette, og ikke la ungdommene styre hele russetreffet, sier hun.

Fredag satt hun i Røde Kors sitt telt fra 23.00 til 01.30. Det var det eneste stedet hun følte seg trygg på at russen ikke kunne falle over henne.

Larsen har betalt samme pris som resten for billetten sin, men nå håper hun at hun får pengene igjen.

– Det var ikke verdt det. Jeg håper jeg får pengene tilbake. Det frister egentlig å gå på kino, sier hun.

Overrasket

Therese Oddsen, pressetalskvinne hos Landstreffet i Stavanger, er overrasket over å høre Larsens historie.

– Jeg må snakke med henne om denne opplevelsen som hun har hatt. Vi legger til rette for at hun skal ha en god festivalopplevelse hos oss, sier hun og legger til:

– Sånne tilbakemeldinger hjelper oss å bli bedre. Vi ønsker at denne festivalen skal være for alle.

– Legger til rette for alle

Rogalands Avis har skrevet om CP-rammede Elina Haavik Dale, som også sitter i rullestol. Hun fikk først beskjed om at hun ikke fikk ha med seg ledsager til festivalen, da ledsageren ikke var russ. Da uttalte Oddsen dette til avisen:

– Hun får selvsagt komme, samt ha med seg en ledsager. Dette har vært bunnet i en misforståelse. Så snart vi ble klar over problemstillingen tok vi direkte kontakt med Haavik Dale, pressetalskvinne for landstreffet, Therese Oddsen.

– Med to problemstillinger knyttet til rullestolbrukere, mener du fremdeles at festivalen er for alle?

– Vi legger til rette for at alle skal ha en god festivalopplevelse hos oss, sier Oddsen, og legger til:

– Hvis noen føler at de har hatt en dårlig opplevelse, så håper jeg at de tar kontakt med oss, slik at vi blir kjent med det.

Hun forteller at hun har vært i kontakt med Larsen, og at hun nå er på vei til å møte henne for å følge henne til neste konsert på Parkscenen, hvor tre områder er tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Men er det andre russ der?

– Vi har mulighet til å sperre av et område for rullestolbrukere, men vår erfaring er at de ofte vil være med vennene sine, sier hun.

Handikapforbundet reagerer

Arne Lein, forbundsleder i Norges handikapforbund, reagerer da han hører om de to episodene i Kongeparken. Han sier at arrangører av store konserter bør ha en ledsagertjeneste, og i minste fall legge til rette for at rullestolbrukeren får ha med seg ledsager.

– At en russ ikke får komme inn til en utekonsert fordi ledsageren ikke er russ, er helt uhørt, sier Lein, som er klar over at episoden løste seg etter at det ble en offentlig sak. Han reagerer også på at en rullestolbruker må bæres til konsertområdet, og ellers ikke skjermes for ubehageligheter fra andre konsertgjengere.

Landstreff Stavanger: Se stort bildegalleri!

– Vi ser dessverre at utekonserter veldig ofte er dårlig tilrettelagt for funksjonshemmede. Det har vært noen uheldige episoder der også Likestillingsombudet har gått inn og understreket alles rett til å til stede på konserter. At dette ikke ser ut til å ha gått inn hos arrangøren av russetreffet i Kongeparken er tragisk, sier Lein til Aftenbladet.

Therese Oddsen hos Landstreffet i Stavanger mener imidlertid at forholdene på russetreffet er tilfredsstillende.

– Vi legger tilrette for rullestolbrukere. Vi har verter til stede som bidrar hvis de trenger støtte dersom de vil til og fra konsert, og vi har egne områder forbeholdt rullestolbrukere. Vår erfaring er at de ønsker å være sammen med vennene sine, og da vil vi tilrettelegge for det. Vi har god infrastruktur og alle fasiliteter, sier hun.

Hun sier også at det er feil at rullestolbrukere ikke får ha med seg ledsager.

– Hos oss har de lov til å ha med ledsager, men rutinene er at de må søke om det i forkant, og må sende inn ID-bevis på ledsager, dersom ledsager ikke er russ, slik at vi vet hvem som er på området, sier hun.

MER FRA BYAS:

LES MER:

G-Eazy kommer til Kongeparken rett fra rettsalen i Stockholm

LES MER:

Landstreff-artist arrestert i Stockholm: Uvisst om rapperen kan opptre i Kongeparken

LES MER:

Nå er festen i gang i Kongeparken

Publisert:
Oppdatert:

Politiet: – Et av de beste russetreffene noensinne

Slik oppsummerer politiet årets russehelg i Kongeparken. Fire russ som ble innlagt med GHB-overdose er utskrevet fra sykehuset.

Publisert:
  • Julie Teresa Olsen