Seks bedrifter under samme tak: Produserer hver for seg, men selger varene til hverandre

Siste bedrift flyttet inn i «kollektivet» på lørdag.

Erlend Bjelland og Craig Norman ved Fermenten.
  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Ja, du kan egentlig sammenligne det litt med et kollektiv, sier Lise Brunborg, er på vei ut døra for å ta sommerferie.

Hun driver Stavanger Ysteri. Ved siden av henne står Craig Norman, som driver Yeastside Brewing og Mr Norman.

I tillegg holder Lervig Kaffe, Eimealt og Jakobs Brød til i de gamle lokalene til Mathallen.

Bakeren flyttet inn sist lørdag, dermed ble kollektivet komplett.

– Vi samarbeider, ikke bare ved å selge hverandres varer, men også i produksjonen. Det jeg gjør med min øl, kan kanskje være en idé eller inspirasjon for andre, sier Craig Norman.

Følg Byas.no på Facebook!

Produksjon og utsalg

Felles for alle er at de holder på med Fermentering. En gammel konserverings- og matlagingsmetode, og en helt nødvendig prosess dersom du skal lage øl.

Bedriftene har fått sine egne plasser i hallen. Bakeriet har sitt område, i enden av lokalet brygges det øl, i kjelleren lages det ost.

Alt produseres under samme tak og varene havner bak den samme disken.

– Konseptet er ganske annerledes enn da Mathallen holdt til her. Nå er dette blitt en produksjonshall, forteller Erlend Bjelland i Mr Norman.

Siden bedriftene jobber så tett, blir det fort noen nye oppskrifter av det hele. Hva med øl-brød eller kaffe-stout?

Jo, det er lov å være kreativ.

– Vi deler ingrediensene med hverandre, forteller Norman.

Bakerst i hallen produserer Craig Norman øl for Yeastside Brewing. Her ser han etter 300 liter øl som ble satt tirsdag.

Økonomi

I oktober i fjor gikk Mathallen i Stavanger Øst konkurs. Lokale krefter ønsket å holde lokalet åpent, og fire bedrifter flyttet inn i Ryfylkegata 13.

Først ble lokalet døpt opp til «Ka?hallen», før publikum stemte fram Fermenten som det nye navnet.

Nå har fire bedrifter blitt til seks.

– Fermentering er unikt. Sjokolade og kaffe er fermentert! Det er fascinerende, og dette ønsker vi å bli størst på i Norge, kanskje til og med verden, sier Norman og ler.

– Mathallen gikk konkurs, hvordan skal dere klare dere?

– Vi er ikke der vi vil være med tanke på økonomi, dessverre. Men her har vi en blanding av bedrifter som drives for seg selv. Dersom en faller fra underveis, betyr ikke det at de andre ikke vil klare seg, forklarer Norman.

Han forteller at utleier har vært behjelpelig med å dele inn lokalet i områder, og at hver bedrift betaler leie for sitt område.

– I tillegg så har alle bedriftene et felles møte en gang i måneden. Her tar vi opp ting som ikke fungerer, hva vi skal satse på, markedsføring og andre utfordringer. Så blir vi enige, og det er dette som styrer skuta, sier Norman.

I de gamle lokalene til Mathallen holder nå Fermenten til. Dette er et «kollektiv» som består av seks bedrifter. Alt produseres i lokalet, og varene selges bak samme disk.

Åpningsfest

Det nærmer seg Gladmat og Spiselig Byfest for fermenteringskollektivet i Stavanger Øst.

I forbindelse med at den siste bedriften flyttet inn nylig, feirer Fermenten litt ekstra under matfesten 19. til 22. juli.

– Da skal vi ha en åpningsfest, vår «official launch»! Vi skal ha en stor middag, vi arrangerer grilling, har frokost for barn og kjører på med DJ og musikk, sier Norman.

– Det blir rolig og familievennlig, også håper vi selvsagt at noen har lyst til å smake på maten vi har å tilby, sier han.

MER FRA BYAS:

Publisert: