Seks bedrifter under samme tak: Produserer hver for seg, men selger varene til hverandre
Siste bedrift flyttet inn i «kollektivet» på lørdag.
- Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Ja, du kan egentlig sammenligne det litt med et kollektiv, sier Lise Brunborg, er på vei ut døra for å ta sommerferie.
Hun driver Stavanger Ysteri. Ved siden av henne står Craig Norman, som driver Yeastside Brewing og Mr Norman.
I tillegg holder Lervig Kaffe, Eimealt og Jakobs Brød til i de gamle lokalene til Mathallen.
Bakeren flyttet inn sist lørdag, dermed ble kollektivet komplett.
– Vi samarbeider, ikke bare ved å selge hverandres varer, men også i produksjonen. Det jeg gjør med min øl, kan kanskje være en idé eller inspirasjon for andre, sier Craig Norman.
Produksjon og utsalg
Felles for alle er at de holder på med Fermentering. En gammel konserverings- og matlagingsmetode, og en helt nødvendig prosess dersom du skal lage øl.
Bedriftene har fått sine egne plasser i hallen. Bakeriet har sitt område, i enden av lokalet brygges det øl, i kjelleren lages det ost.
Alt produseres under samme tak og varene havner bak den samme disken.
– Konseptet er ganske annerledes enn da Mathallen holdt til her. Nå er dette blitt en produksjonshall, forteller Erlend Bjelland i Mr Norman.
Siden bedriftene jobber så tett, blir det fort noen nye oppskrifter av det hele. Hva med øl-brød eller kaffe-stout?
Jo, det er lov å være kreativ.
– Vi deler ingrediensene med hverandre, forteller Norman.
Økonomi
I oktober i fjor gikk Mathallen i Stavanger Øst konkurs. Lokale krefter ønsket å holde lokalet åpent, og fire bedrifter flyttet inn i Ryfylkegata 13.
Først ble lokalet døpt opp til «Ka?hallen», før publikum stemte fram Fermenten som det nye navnet.
Nå har fire bedrifter blitt til seks.
– Fermentering er unikt. Sjokolade og kaffe er fermentert! Det er fascinerende, og dette ønsker vi å bli størst på i Norge, kanskje til og med verden, sier Norman og ler.
– Mathallen gikk konkurs, hvordan skal dere klare dere?
– Vi er ikke der vi vil være med tanke på økonomi, dessverre. Men her har vi en blanding av bedrifter som drives for seg selv. Dersom en faller fra underveis, betyr ikke det at de andre ikke vil klare seg, forklarer Norman.
Han forteller at utleier har vært behjelpelig med å dele inn lokalet i områder, og at hver bedrift betaler leie for sitt område.
– I tillegg så har alle bedriftene et felles møte en gang i måneden. Her tar vi opp ting som ikke fungerer, hva vi skal satse på, markedsføring og andre utfordringer. Så blir vi enige, og det er dette som styrer skuta, sier Norman.
Åpningsfest
Det nærmer seg Gladmat og Spiselig Byfest for fermenteringskollektivet i Stavanger Øst.
I forbindelse med at den siste bedriften flyttet inn nylig, feirer Fermenten litt ekstra under matfesten 19. til 22. juli.
– Da skal vi ha en åpningsfest, vår «official launch»! Vi skal ha en stor middag, vi arrangerer grilling, har frokost for barn og kjører på med DJ og musikk, sier Norman.
– Det blir rolig og familievennlig, også håper vi selvsagt at noen har lyst til å smake på maten vi har å tilby, sier han.
MER FRA BYAS:
Les også
Her skal Stine (26) starte eksklusiv klesbutikk i Stavanger sentrum i mars
Her lager kjendiskokken mat av plast, og får skryt av «Gutta på tur»
De neste månedene skal Caroline (23) lage den samme retten om igjen og om igjen - og om igjen
På lørdag drar Filip (28) til Trondheim. Der skal han isolere seg i over to måneder.