Aktuelt

De neste månedene skal Caroline (23) lage den samme retten om igjen og om igjen - og om igjen

Skal representere Stavanger under NM i kokkekunst i september.

Publisert:
  • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Caroline Øverland har et stort konkurranseinstinkt, men forteller at det også er viktig å være ydmyk . – Jeg har stor respekt for de jeg konkurrerer mot, sier hun.

– Hun er kreativ, bestemt og dedikert, det hjelper, forteller kjøkkensjef ved Spiseriet i Stavanger, André Hovdenakk Slettevoll.

– Eller søt, spøker Øverland.

– Men det hjelper ikke i NM, sier Slettevoll, før begge begynner å le.

Matlaging har hun stålkontroll på, men superlativer og skryt må sjefen ta seg av.

– Jeg er veldig dårlig til å skryte av meg selv, sier 23-åringen.

Det kan hun godt begynne å øve litt mer på, og med god grunn.

Øverland er nemlig én av 12 kandidater som skal kjempe om NM-tittelen i kokkekunst i Bergen i slutten av september.

– Og jeg er ikke med for å delta, sier 23-åringen.

Opp, opp og opp

Konkurranseinstinktet er på plass, kanskje ikke så rart. Konkurranser begynte hun med allerede under læretiden.

– Da var jeg hos Re-Naa, der ble vi oppfordret til å melde oss på konkurranser, forklarer hun.

Så har hun vært med i forskjellige lokale og nasjonale cuper, konkurrert i Sør-Afrika og vært med i Årets Sjømatkokk.

LES OGSÅ:

LES MER:

Her kan det koste deg over 1000 kroner dersom du ikke møter opp

LES MER:

Slik bør du oppføre deg på restaurant i Stavanger

Dette blir hennes første NM, der er det mulig å klatre videre oppover på konkurransestigen. Vinneren får nemlig representere Norge i Nordisk Mesterskap i 2018.

Nordisk Mesterskap blir sett på som et springbrett til konkurransen Årets Kokk, hvor vinneren får representere Norge i den gjeveste konkurransen av dem alle: Bocuse d'Or - det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst.

– Det er en lang vei dit. Skal du konkurrere på det nivået, må du øve ekstremt mye, sier hun.

– Men det er der du vil?

– Det er skummelt å si det, men Bocuse d’Or hadde vært veldig stort, sier hun.

Når kjøkkensjefen er borte, er det Øverland i rollen som sous chef som tar avgjørelsene ved restauranten.

Tilfeldig valg

At 23-åringen skulle ha et håp om å delta i verdens største kokkekonkurranse, er ingen selvfølge.

Valg av yrke var litt tilfeldig.

– Jeg begynte bare på skolen, egentlig, sier Øverland og ler.

– Beskjeden var at jeg måtte jobbe med hendene, jeg var ikke så god skriftlig. Broren min skulle begynne på kokkelinja, da fulgte jeg etter, forklarer hun.

Mens broren fant ut at kokkeyrket ikke var noe for ham, fullførte 23-åringen utdannelsen.

De siste årene har Øverland vært innom Re-Naa og Café de France. Hun jobbet også en liten periode i Bergen, før hun kom hjem igjen til Spiseriet. Der har 23-åringen hatt rollen som sous chef siden oktober i fjor.

  • Les anmeldelsen av Spiseriet her: Fortsatt en av byens beste restauranter (krever Aftenbladet-abonnement)

Jentelaget

Fram mot NM i Bergen den 28. og 29. september, blir det veldig mye øving.

– Jeg skal lage den samme retten om igjen og om igjen - og om igjen. Helt til det sitter, forteller Øverland.

Med seg på laget får Øverland en hjelper (commis), en lærling som begynte ved Spiseriet tirsdag.

Lærlingen og Øverland er de eneste kvinnene som nå jobber på kjøkkenet ved restauranten.

– Så dere sender jentene til NM, så blir det hjemme alene-fest i restauranten?

– He he, nja, de har valgt det selv, betrygger kjøkkensjef Slettevoll.

– Men hvor gøy hadde det ikke vært om et rent jentelag knuste resten av gutta? spør 23-åringen og ler.

– Ja, men det er ingen som vinner på første forsøk, svarer Slettevoll.

– Ja ja, men du må jo drømme stort, sier Øverland.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Re-Naa etterlyste is-smakere: Fikk 456 søknader

LES MER:

Mette Kristine (27) styrer kjøkkenet på Hermetikken

LES MER:

Sjekk ut disse «instavennlige» spisestedene i Stavanger

LES MER:

Nå har Inge Anda åpnet ny kafé i Østervåg

Publisert:
  1. Spiseriet
  2. Restaurant
  3. Stavanger
  4. NM
  5. Mat og drikke

Runar (22) gikk fra å være ekstremt kresen til å bli fine dining-kokk på NB Sørensen

På ungdomsskolen besto middagen helst av nudler, kjøttpølse og ketchup. Nå fermenterer han mat og dyrker urter som hobby.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    På lørdag drar Filip (28) til Trondheim. Der skal han isolere seg i over to måneder.
    5 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Daniel (25) ble fløyet ned til Kina for å lære mer om sjøpølser og pekingand
    4 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Sumo har åpnet i Tollboden: – Vi er klare for å vokse videre i Rogaland
    3 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Kristiansanderen Henrik (27) har blitt Norges beste vinkelner fire ganger: Nå går han for nordisk gull
    3 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Nikolai (25) fra Austre Åmøy er Norges beste baker
    4 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Så glad ble Vilde (20) fra Sandnes for Idol-billetten
    4 ÅR SIDEN