– Høydepunktet blir den gode og avslappede stemningen i parken

Onsdag braker det løs med en ny runde «Spiselig Byfest» i østre bydel.

Oppdatert:
AVSLAPPENDE: Festivalen ønsker å beholde deg avslappede atmosfæren, selv om de blir større og større. Her fra Spiselig Byfest i 2016.

– Vi har jo nesten ikke penger - denne festivalen er bygget på luft og kjærlighet, sier Jon Warland og ler.

Warland har stått i food truck med konseptet «Quality Junk Food» under spiselig byfest siden 2015, sammen med de to kompisene Odin og Noah Whitson Mellemstrand. Det første året jobbet han med festivalen for Tou Scene.

Sammen med prosjektleder for Spiselig Byfest, Aslaug Tveit, er Warland og et ganske godt knippe mennesker på plass i Lervigtunet park og omegn, hvor det onsdag denne uken er duket for en ny utgave av festivalen Spiselig Byfest.

De har nok å henge fingrene i. Mye har skjedd siden festivalens debut i 2013.

2013: Lervigtunet park og området ned til og med Tou Scene. Et par paller her og et par paller der. Litt mat fra tre spisesteder og ett brygghus, ett musikkanlegg og et par akustiske konserter.

2017: Lervigtunet park og Ryfylkegata, Hermetikken og Badedammen, Dokken og Frøya, Innovation Dock og Smågrønt, fabrikkutsalg fra Midsummer Hotsauce, Tou Scene og Sjøfronten, Fermenten...

Lista har blitt ganske lang. I år er det med over 20 utsalg knyttet til mat, det blir åpne fabrikker, yoga, hennamaling, masse ulike kurs og et stort musikkprogram med livemusikk og DJs.

Festivalen utvider med andre ord stort, og dobler faktisk størrelse fra i fjor.

BYFEST-TEAM: Quality Junk Food-medeier Jon Warland, prosjektleder Aslaug Tveit og Ostehuset-gründer og -eier Hanne Norman Berentzen.

Følg Byas.no på Facebook!

– På plass i siste liten

Tirsdag formiddag er det rigging på gang for alle penga. Mye skal på plass til onsdag klokka 12, og det er mange i sving for å få det til.

– Selv om vi har blitt ganske mye større, så har vi ikke blitt så mye flinkere til å planlegge - alt kommer fortsatt på plass i siste liten. Programmet ble sendt i trykken mandag kveld, liksom, ler Tveit.

– Har dere kjent noe på voksesmerter, nå når dere har blitt så store på kort tid?

– Egentlig ikke, vi har den samme organiseringen som før, men vi vokser i område og antall folk. Vi blir ikke større på den måten at det ikke lenger er plass til de små aktørene - for det er det absolutt, sier hun og legger til:

– For oss går det sin vante gang - jeg tror kanskje heller det er litt forvirrende for publikum sin del, at vi plutselig er her og der og med ulike åpningstider for de ulike områdene. Haha!

Det er allerede så smått planer om å utvide festivalen enda mer til neste år - til området rundt Lervigsbukta.

– Denne bydelen utvider seg dynamisk, og da følger jo vi med. Det er en naturlig utvikling. Til neste år jobber vi også mer med fortetting - det er et lite stykke å gå fra Lervigtunet park til Badedammen, så her vil vi fylle opp med enda mer som skjer.

WORKSHOP: Alle aktører må innom verkstedet for å male sine egne skilt. Aslaug tviler på at alle blir helt tørre til festivalstart.

– Føle at du henger i parken

Selv om festivalen vokser i størrelse og omfang, har Spiselig Byfest fortsatt et mål om å være et avslappet tilskudd i byen.

– Vi kunne hatt matboder rundt i hele området her, men velger ikke å gjøre det. Da hadde det blitt for mye fokus på salg og promotering. Imaget vårt er fortsatt at folk bare skal komme innom her og føle at de henger i parken. De skal kunne ta seg en matbit og noe å drikke, men salg skal ikke være hovedpoenget, sier Tveit.

Når man satser på parkstemning er jo været ganske avgjørende. Det er heldigvis meldt 20 grader og strålende vær onsdag, så det ligger an til en pangstart for byfesten.

Prosjektlederen anslår at det var omtrent 20.000 mennesker innom festivalen i fjor. Det håper hun de kan doble i år.

– I år er det mye mer som skjer og mange flere aktører med. Men det skal fortsatt være god plass.

– Kan du trekke frem noen høydepunkt for årets festival?

– Det store høydepunktet blir den gode og avslappede stemningen i parken. Den må folk bare oppleve!

Festivalkart!

En liten smakebit av programmet

I området rundt Lervigtunet park og Ryfylkegata blir det blant annet uteservering, intimkonsert, yoga, hennamaling, foodtrucks, burgerfest og ansiktsmaling.

Tou Scene og i sjøfronten-området dukker det opp en ny DJ hver kveld fra torsdag-lørdag, Det blir også Fortou-burger, Nuart 4 Kids og kunstutstilling i Ølhallene.

Ved Innovation Dock og Smågrønt blir det utserving og lounge, mexikansk gatemat og et innblikk i hvordan mikroproduksjon av grønt fungerer.

I Fermenten holdes det mange forskjellige kurs knyttet til fermentering (ost, brød, øl). Her blir det også masse egne DJs og god gang hver dag.

Hos Midsummer Hotsauce blir det ikke veldig overraskende salg av hot sauce - men også salt!

Dokken finner man iskrem-kurs for barn, og skuta Frøya som går fra Vågen torsdag-lørdag klokke 12 og 15, med ankomst i Skankevigå klokken 13.30 og 16.30.

I området rundt Badedammen og Hermetikken blir det blant annet håndverksbrygg, koreansk BBQ, plante- og blomsterkrans-workshop, yoga, konserter og masse DJs.

Vær obs på at de ulike områdene har forskjellige åpningstider og eget program. Badedammen-området åpner ikke før på torsdag. Her finner du hele oversikten.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

7 ting du kan gjøre i helga

LES MER:

Bysommer? Dette skjer i Stavanger og Sandnes i sommer

Publisert:
Oppdatert:

Slik så det ut i østre bydel en time inn i festivalen

Oppskriften på suksess? Steikende sol, grønn plen, glade barn og god mat.

Oppdatert: