Bysommer? Dette skjer i Stavanger og Sandnes i sommer

Sommerferie i egen by byr på mye mer enn å drive dank på sofaen med Netflix på skjermen.

Publisert:
 Sommer i byen? Det trenger ikke å være kjedelig!

Venner og kolleger legger ut (irriterende) fine bilder av hvit sand og blå strand med paraplydrinker i solbrune hender, mens du befinner deg hjemme i sommer. Noen som kjenner seg igjen?

Fortvil ikke. Enten du er i sommerjobb eller har sommerferie i egen by - det skal skje mye morsomt i Stavanger og Sandnes i sommer! Vi har prøvd å samle alt på ett sted.

Og om det er strand du vil ha, kan du jo alltids ta turen til vakre Jæren for å legge ut et vindfullt bilde av deg selv med en brus i tørre og bleike hender - mer «no filter» enn det blir det jo ikke.

Oversikten gjelder fra nå og ut august. Og vi har heeelt sikkert glemt noe, så del gjerne flere kjekke arrangementer med oss i kommentarfeltet!

Følg Byas.no på Facebook!

Sommer i parken

Hver dag i hele juli stiller et knippe kjekke ungdommer fra Metropolis opp ved paviljongen i parken i Stavanger, med salg av vafler og kaffe og utlån av leker til alle som vil ta seg et lite pust i bakken.

Det blir konserter, kreative workshops, dans, lesestunder, ansiktsmaling og mye mer gøy for store og små. Og det beste av alt? Det er helt gratis!

Programmet endrer seg fra uke til uke, så følg med på hva Metropolis deler på Facebook.

Åpningstidene er som følger: Mandag til lørdag: 11.00 til 16.00. Torsdager: 11.00 til 19.00. Søndager: 13.00 til 16.00.

 Fra «sommer i parken» i 2015: Kent og Fiona koser seg i det fine været.

Bruktmarked på Nytorget

Hvorfor ikke legge byturen innom Nytorget i helgen? Hver lørdag helt frem til slutten av september arrangeres det bruktmarked på Nytorget i Stavanger sentrum, fra klokka 10 til 15. Her kan du gjøre mange gode kupp!

Du kan delta både som selger og kjøper. Vil du stille med eget bord er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder (det koster 40 kroner for voksne selgere og gratis for barn).

Saturday Street Art Tour

Hver lørdag i juli kan du hive deg med på en av Nuarts gatekunst-vandringer rundt omkring i byen, hvor en guide viser deg hva Stavanger har å by på av gatekunst.

Touren starter fra Strandkaien klokken 13 og varer i cirka 90 minutter.

Et av kunstverkene du kan få se.

Gladmatfestivalen ++

Ingen sommer i Stavanger uten Gladmatfestival! I løpet av fire dager (onsdag 19. til og med lørdag 22. juli) skal cirka 250.000 sultne mennesker ta turen innom Vågen i hjertet av sentrum.

Dette blir 19. året at festivalen arrangeres. Det blir masse mat - både lokal og internasjonal - kokkeshow, konserter og mye, mye mer.

I tillegg til den «valige» Gladmatfestivalen i Vågen blir det i år som i fjor arrangert en egen gladmat-fest i Fargegata, med dansing i gatene, matservering, god øl og sabla god stemning - alle dagene.

Hall Toll steller også i stand sitt eget lille street food-marked, med gatekjøkkenmat fra Asia til Europa - verdt en tur innom.

Spiselig byfest

For femte år på rad skal «lille-Gladmat» arrangeres i østre bydel i Stavanger - også fra onsdag 19. til og med lørdag 22. juli, fra 12–23-ish.

Men - Spiselig Byfest er ikke så liten lenger. I år blir festivalområdet dobbelt så stort som i fjor (det skal strekke seg helt til Badedammen), og mens det i 2013 var med tre spisesteder og ett brygghus, er det i år over 20 forskjellige aktører i sving.

I tillegg til mat og drikke blir det mye musikk, forskjellige kurs, morgenyoga og åpne fabrikker. Det er forventet at cirka 30.000 mennesker tar turen innom Stavanger Øst over disse fire dagene.

Spiselig byfest i fjor: I år blir festivalområdet dobbelt så stort, og kommer til å strekke seg helt til Badedammen!

Blink-festival

Stavanger har Gladmat, Sandnes har Blink! Tradisjonen tro skal verdens største sommerskifestival gå av stabelen i Sandnes, med hundrevis av sprekinger i aksjon. Dette blir 12. året at festivalen arrangeres, og festen går over fire dager - 26. til 29. juli.

Tar du turen innom årets Blink, kan du risikere å treffe på Petter Northug, Øystein (Pølsa) Pettersen, Johannes Thingnes Bø, Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ole Einar Bjørndalen, Emil Svendsen, Therese Johaug, Tarjei Bø, Synnøve Solemdal, Martin Johnsrud Sundby, Tiril Eckhoff, Martin Fourcade, det tyske skiskytterlandslaget og mange flere.

I tillegg til ski og moro blir det gratiskonsert både med Postgirobygget, Åge & Sambandet og deLillos!

Blink 2016: Petter Northug under fellesstarten i sentrumsgatene i Sandnes. Han slo til med en knusende seier foran italienske Francesco De Fabiani.

Munkehagen

Lørdag 5. august arrangeres gratis-festivalen Munkehagen for sjuende gang, på Eiganes i Stavanger.

Festivalen arrangeres av brødrene Sjur og Sturle Dagsland, og Carl Tomas Nising. Selv kaller de festivalen for «verdens mest gratis festival».

Hvorfor? Alt er nemlig gratis. Maten er gratis, artistene stiller opp gratis, gratis is - ALT ER GRATIS!

Det blir konserter, kunst, byttebod, gjøglere, Nintendo 64, badminton, yoga, tegneserier, dansin og utedo.

«Verdens mest gratis festival» finner du på Eiganes.

Fadder-festival

Akkurat dette arrangementer er for deg som er student, men så lenge du bor i Stavanger kommer du garantert til å merke at det skjer noe ekstra med utelivet denne uka. Det er bare til å komme seg ut!

Fra og med mandag 14. til og med lørdag 19. august skal nemlig tusenvis av studenter farge både campus og by-bildet!

Det blir masse konserter, fester, spreke aktiviteter og annet sprell! Hele programmet finner du her.

 Topp stemning i fjor! (Det er foreløpig ikke skumparty på årets program, MEN pool party er allerede i boks!).

Langøy-festival

Vi holder oss til festivaler når vi først er i gang! Lørdag 19. og søndag 20. august blir det yoga-festival for store og små på idylliske Langøy - kun tre båt-stopp unna Stavanger sentrum.

Vi snakker yoga, pilates, henna-tatovering, massasje, ulike workshops, padling, zipline, slakk line, (forhåpentligvis) sol, sjø, bading, aktiviteter og mat.

Festivalen har et mål om å unngå all form for forsøpling og overforbruk.

– Ta med egne tallerkener, bestikk, glass, kopper (ikke engangsting), vask selv og bruk om igjen og om igjen og om igjen, skriver arrangørene.

Teater-sommer

Det skal ikke stikkes under en stol at sommerværet i Stavanger og Sandnes kan være ganske... Labert.

På grå og triste dager er det derfor ingenting som passer bedre enn en kultivert tur innom teatret.

I sommer kan du velge mellom følgende forestillinger på Rogaland Teater:

– Glassmenasjeriet av Tennessee Williams (nå - 23 august).

– Indianeren (nå - 23. august).

– Hjortefot og Kristiansen (nå - 31. des).

Gratis sommerkino for barn

Jadda, KinoKino i Sandnes stiller med gratis sommerkino for barn gjennom hele sommeren - perfekt til de litt mindre solrike dagene!

Stavanger konserthus

Konserthuset har satt opp et eget sommerprogram, med operakafé, studentkonserter og barnedag på lista.

Onsdag er fast barnedag, torsdager og fredager spiller studenter fra UiS, lørdager blir det operakafé og søndager vies til orgelkonseter. Her finner du programmet.

Psst! Også i Sandnes Kulturhus blir det operakafé lørdag 19. august.

Konserter

Selv om sommeren gjerne er litt tom når det kommer til akkurat konserter, er det ganske mye kjekt å velge mellom de neste månedene! Som disse:

– 11. juli: Kåte Klør (Hanekam)

– 12. juli: Madstheanimal (Hanekam)

– 13. juli: Soft punch (Hanekam)

– 6. august: Ziggy Alberts, AUS (Tou Scene)

– 11. august: Four Bitches in a Burlesque Bar, opptredener av Queen B ( Jean Brigitte), The Delicious (Jan Rune Holdhus), The Fabulous (Mio Amore) og Everyone’s crush (Tino Amore), (Fri Bar)

– 12. august: Colter Wall, CAN (Folken)

– 17. august: Oranssi Pazuzu, FI (Folken)

– 17. august: The Sugarhill Gang, US (Tou Scene)

– 18. august: Darius (FR) + WNDR (Tou Scene)

– 19. august: Powerslaves, Iron Maiden tribute-band (Tribute, Sandnes)

– 26. august: Kollapse / Oemskrik / Agenda (Checkpoint)

– 30. august: Indie vår hage; Karl Blau, US (Folken

Psst! Ikke glem Utopia første helgen i september!

Mer fra Byas.no:

Egget slår seg sammen med Hansenhjørnet: – Jeg tror det blir magi!Dette gjør snus med treningsøkten dinDisse lager du enkelt selv: Sunne ispinner på 1-2-3
Publisert:

8 ting du kan gjøre i helga

Gladmathelg!

Publisert: