Glede og optimisme før Sur & Bitter
Ølfestivalen har færre bryggerier med i år enn i fjor. Billettsalget har også gått så som så, men festivalsjefen er hverken sur eller bitter av den grunn.
– Det blir nok ingen tatoveringer her denne helga, sier festivalsjef for Sur & Bitter, Stian Bru lattermildt.
– Ingen Hangover-referanser? Tribal i ansiktet?
– Nei, tatovøren var redd for at folk kom til å angre på søndagen, svarer Bru med et stort glis.
Samtidig som ølfestivalen går av stabelen til helga, er det en stor tatoveringutstilling i første etasje inne på KinoKino i Sandnes.
Men festivalsjefen forsikrer om at nål og blekk blir lagt på hylla denne helga. Erstatningen blir mye lokalt og norsk øl.
Stor, større og litt mindre
Sur & Bitter arrangeres for tredje året på rad. Nyheten om Sandnes’ første ølfestival kom i januar 2016.
I april samme år kom 22 bryggerier innom med 150 typer øl, og det tok ikke lang tid før en ny festival ble annonsert.
I fjor kunne festivalen skimte med hele 26 bryggerier og 200 forskjellige ølsorter, men i år har festivalen krympet litt.
– Vi ble nesten litt for store. Det var så mye å velge mellom at vi følte det ble for mye, sier Bru.
I år venter festivalen 17 bryggerier og rundt 150 forskjellige typer med øl.
Antall publikummere ser også ut til å krympe. I motsetning til tidligere år, hvor det nærmest har vært fulle hus, har billettsalget i år ikke vært mye å skåle for.
– Lørdagen er den beste dagen, den nærmer seg utsolgt. Fredagen er det derimot verre med, her har vi fortsatt flere billetter igjen, forteller festivalsjefen.
Dugnadsfestival
Færre bryggerier og publikummere gjør likevel ikke Bru særlig nervøs. Han er optimist, hele festivalen er nemlig en stor dugnad. Budsjett er på 300.000 kroner.
Rundt 30 frivillige er i sving for å få det hele til å gå rundt, forteller frivilligkoordinator Elise Bjordal Simonsen.
– De er uvurderlige for oss og mange hjelper til med alt som må gjøres gjennom hele helga. Alt fra rigging, bæring, stå i billettluka...
– Og vaske doer, skyter Bru inn, før begge begynner å le.
– Det er de frivillige som gjør at vi kan arrangere denne festivalen. Det er ingen som tjener penger på dette, forteller Bru.
Det er Sandnes Kunst- og Kulturhus KF som eier festivalen. I fjor gikk Sur & Bitter med et lite overskudd, det ble brukt til å dekke underskuddet fra 2016. I år er målet å gå i null.
Fire lokale
Av de 17 bryggeriene som deltar, er det fire internasjonale gjester. Resten er norske bryggerier.
Av lokale merker er det Berentsens Brygghus, Lervig Aktiebryggeri, Jåttå Gårdsbryggeri og Yeastside Brewing Co. som deltar på festivalen denne helga.
Tidligere har festivalen hatt gjester fra Kirstiansand i sør til Haugesund i nord. Bru understreker at de er hjertelig velkomne til å ta turen igjen, men særlig ønsker han seg én gruppe på besøk.
– De som tror at de ikke er så glad i øl. Jeg håper flere som kjenner seg igjen her kommer for å se hva som finnes og oppdager noe som de synes er kjempegodt, sier festivalsjefen.
MER FRA BYAS: