Skal ufrivillig samleie være lov?

MENING: Noen partier er imot en samtykkelov. Hvordan er det mulig?

Publisert:
  • Ella Dorthea Sannes-Knutsen
Ella Dorthea Sannes-Knutsen

Straffeloven sier at voldtekt må inneholde fysisk vold eller at offeret i hendelsen må være bevisstløs for at det faktisk skal gjelde som voldtekt. En samtykkelov vil endre lovverket for å gjøre det enklere og straffe gjerningsmannen i saker der det bare er ord mot ord.

Men noen partier er imot.

Hvordan er det mulig?

Kontrakt før samleie?

Da Sosialistisk Venstreparti foreslo samtykkeloven i 2017 og 2018, ble det nedstemt av regjeringen og Senterpartiet. Regjeringen – som da besto av Høyre, Frp og Venstre – mente at denne endringen i lovverket ikke ville endre utfallet av disse forferdelige handlingene.

Flere av partiene som stemte nei har også sagt at en kontrakt før samleie er nødvendig for at denne loven skal fungere.

Lettere å anmelde

Det er tydelig at det ikke er dette SV mente. Forslaget om en samtykkelov sier ingenting om en kontrakt, men fastslår at lovverket skal forandres til det bedre.

Lovverket vil bli strengere og jeg tror også at det vil gjøre det lettere for voldtektsofferet å anmelde hendelsen. Både Høyre og Senterpartiet har også sagt at en samtykkelov vil kriminalisere sex og at voldtekt vil bli vanskeligere å straffe.

Men hvordan kan en lov som skal beskytte damer og menn i slike situasjoner være dårlig?

80 prosent blir henlagt

Jeg mener selv at straffeloven Norge har i dag ikke er dårlig på noen måte, men den kan alltids bli bedre. I 2019 kom Amnesty ut med en ny rapport som tilsier at mer en 80 prosent av alle voldtekter i Norge blir henlagt.

Det vil si det nærmest er straffrihet for voldtekt i Norge i dag. Er dette noe vi kan leve med?

De partiene som nå kommer inn i den nye regjeringen nå i 2021 må gjøre – det jeg mener – Høyre ikke klarte.

Voldtekt er et omfattende samfunnsproblem i Norge, som må fikses fort. Jeg kan trygt si at flere jeg kjenner har opplevd uvelkommen seksuell oppmerksomhet og ikke anmeldt det.

Hvorfor? Fordi det rett og slett ikke er vits. Dette er ikke et problem som er lett å løse, men mange gode forslag har blitt lagt frem. Amnesty er et av flere selskap som er engasjerte når det gjelder dette emne og mener for eksempel at Norge må øke ressursene og kompetansen til politiet.

Vi er flere som mener at voldtektsofrene i Norge ikke får den hjelper de trenger fra politiet, kommunen eller samfunnet generelt. Jeg vet at løsningen på dette problemet ikke blir fikset bare ved hjelp av en samtykkelov, men det er definitivt en god start.

LES MER:

Seksuell trakassering: – Terskelen for å gi beskjed til kompisene sine må bli lavere

LES MER:

Mia (22) avslører menneskene bak hevnporno og nakenbilde-spredning

Publisert:

Samtykkeloven enkelt forklart: Hva er det, når kommer det og hvilken effekt kan det ha?

«Vi vil ha samtykkelov, NÅ!» er en av årets paroler kvinnedagen i Stavanger. Flere europeiske land har innført samtykkelov, og Norge vil gjøre det samme. Men når kommer den nye loven? Og hvilken effekt kan det ha?

Oppdatert: