Mint (25) startet for seg selv. Nå jobber hun minst 18 timer om dagen og stortrives
Hun har jobbet ved flere fine restauranter, men liker seg best i matvogna utenfor Kvadrat. Her er hun både sin egen og mammas sjef.
– Det er en spesiell livsstil, men å ha noe eget er også en form for frihet, sier Sachiwan Sopha (25).
Hun går under kallenavnet Mint, et arbeidsjern som helst vil være på jobb.
Det ble det en brå slutt på da pandemien førte til at hun ble permittert fra jobben på kjøkkenet til Villa 22. Etter et par måneder valgte hun å slutte og starte for seg selv.
– Jeg spurte en av mine tidligere sjefer om hvorfor han var så trøtt hele tiden. Nå forstår jeg hvorfor. Dagene blir lange, ofte 18 til 20 timer, sier Mint.
Lojal og arbeidsom
Hun har bygd seg opp mye erfaring på kort tid. Fra hun kom til Norge og Sandnes fra Thailand i 2008, gikk hun raskt videre på kokkelinja.
Lærlingtiden fullførte hun ved NB Sørensen. I selskapet ble hun kåret til «årets kokkelærling», premien var hospitering ved tre velkjente restauranter i Oslo: Fauna, Statholdergaarden og Vaaghals.
Donuts er det nye store: – Boller er ikke godt nok i Norge lenger
Gladmat mister «lillebror» i øst: Spiselig byfest er avlyst
Men det er den asiatiske kokkekunsten som har fascinert henne mest. Mor var en kløpper på thaimat, men Mint ønsket å kombinere de asiatiske smakene. Grunnlaget for asian fusion-karrieren, hvor man plukker de beste ingrediensene fra forskjellige asiatiske kjøkken, la hun på Fortou. Her var hun både kokk og kjøkkensjef i tre år.
– Hun har alltid stått på, alltid stilt opp, er lojal og arbeidsom, sier Fortou-gründer, Arnt Skjerve.
Og ja, det er han som er «den trøtte sjefen».
De møttes for første gang da han var kjøkkensjef ved NB Sørensen. Da Skjerve åpnet Fortou i 2016, var Mint den første han ville ha med på satsingen.
– Hun var en veldig bra person å ha med på laget. Når hun var på jobb, visste vi at ting ble gjort slik det skulle, sier Skjerve.
– Matvogna er perfekt
Med solid erfaring og gode skussmål, kunne Mint gått mange veier. Hun valgte likevel å fortsette karrieren i en matvogn utenfor et kjøpesenter. Den åpnet hun 1. juni.
– Drømmen har alltid vært å starte noe eget, men et eget restaurantlokale ville blitt for stort. Matvogna er perfekt, det er en fin start hvor jeg kan bygge stein på stein, sier 25-åringen.
Med på laget er mamma, pappa og en venninne som jobber deltid. Denne torsdagen er det mor som hjelper til på det lille kjøkkenet utenfor inngang C.
Nei, du skal ikke ha rømme på tacoen. Det vet Patricia alt om
Bydelsrestaurant kommer også til Stavanger sentrum
En jevn strøm av kunder dukker opp og ønsker enten vårruller, fritert kylling eller svin til lunsj. Blant dem er nabo Per Østrått.
– Hvor mange ganger jeg har vært her? Jeg var her tre dager på rad etter at de åpnet. Kona har også vært her, og nå er jeg her igjen. Hmm. Jeg tror vi nærmer oss ti ganger, sier Østrått og ler.
Drivkraft og guts
Wolo er den eneste matvogna utenfor Kvadrat. Kjøpesenteret kan si ja til kortere perioder, men skal den stå på permanent basis, må Kvadrat søke kommunen om lov. Den søknaden er allerede sendt.
Selv om Kvadrat får flere forespørsler, er det ingen planer om å utvide antall matvogner.
Men det var noe spesielt med Wolo og Mint, forteller senterleder Renate Hjørnevik.
– Vi forstod fort at hun mente alvor og hadde både drivkraft og gutsen som skal til for å lykkes. Maten hun presenterte ville være et positivt supplement til utvalget vårt innenfor servering, skriver Hjørnevik i en tekstmelding til Byas.
Og kanskje havner hun innenfor veggene til slutt.
– Dersom det går bra kan det være at jeg flytter inn på Kvadrat og åpner et spisested der i stedet for, sier Mint.
Spisesteder som åpnet i Stavanger og Sandnes i fjor
Har du testet dem?
Relaterte artikler
- MENINGERKommentar: «Trenger du virkelig det sugerøret?»2 ÅR SIDEN
- MENINGER«Det er ikke slik vi vil ha det, men det var noe vi absolutt trengte»2 ÅR SIDEN
- MENINGERKommentar: «Trenger vi virkelig el-sparkesykler?»2 ÅR SIDEN
- MENINGERKommentar: «Er det ikke på tide å sende Frøken til helsesøster?»2 ÅR SIDEN
- MENINGERKommentar: «Vi ere en kohort, vi med»2 ÅR SIDEN
- MENINGERKommentar: «Smitterekord til tross – går det an å si at pandemien er på vei mot siste vers?»2 ÅR SIDEN