– Det er ikke vanskelig å spise vegansk i Kristiansand

Vi ble med tidligere blogger Belinda Jakobsen på en vegansk handletur i byen for å få de beste tipsene til hva og hvor man handler som veganer.

Publisert:
Belinda Jakobsen viser oss sine favorittbutikker for å handle matvarer til et plantebasert kosthold i Kristiansand.

– Nå har jeg vel spist plantebasert i tre og et halvt år, forteller Belinda Jakobsen (32).

– Først lærte jeg masse om alt som hadde med industrien å gjøre. Etter masse research fant jeg ut at jeg ville legge om til et plantebasert kosthold, og veien har blitt til litt etter litt siden da, forteller hun.

Tidligere har Lyngdals-jenta holdt på med mye rart. Hun har vært kjent blogger, bodd og studert i California, og jobbet med marketing i Oslo for å nevne noe. Bloggen er lagt på hylla, men Belinda er fremdeles aktiv på Instagram der hun har i underkant av 15.000 følgere.

LES MER:

Slik fikk Tom Erik fra Tveit jobbe med Justin Bieber og Gigi Hadid

Belinda Jakobsen har spist plantebasert i over tre år.

For to år siden flyttet hun hjem til Sørlandet, og bor nå på Gimlekollen sammen med kjæresten. Hun har derfor godt kjennskap til hvilke butikker i området som har best utvalg av veganske matvarer.

– Det er to typer butikker jeg handler i. Eksotiske matvarebutikker og vanlige dagligvarebutikker som har bra utvalg av veganske erstatningsprodukter, forteller Belinda.

Vi ble med henne på en liten runde i Kvadraturen for å få noen tips.

Først ut var to av de eksotiske matvarebutikkene nederst i Henrik Wergelands gate.

Global matsenter

– Denne butikken har så mye gøy. Her pleier jeg alltid å kjøpe store glass med tahini (paste laget av sesamfrø, journ.anm.), og lager masse tahini-dip som blir brukt både som dressing på salater og rett på brødskiva.

– Her får du store glass med tahini for en billig penge, forklarer Belinda.

– Her har de også verdens beste peanøttsmør med 95 % peanøtter som jeg alltid kjøper. Sykt mye bedre og sykt mye billigere enn de man får kjøpt på butikken.

– Andre varer jeg pleier å kjøpe her er kokosmelk, alt av chili, nøtter og krydder.

Belindas oppskrift på tahini-dip:

1 del tahini

2 deler vann

Saften fra en halv sitron

Hvitløk, salt og pepper

– Bland litt og litt vann inn i tahinien. Når konsistensen blir flytende er det nok. Så blander du de resterende ingrediensene inn, og vips så har du verdens beste dressing/dip/pålegg/you name it.

4 U Matvarer

Et par meter oppover i gata ligger 4 U matvarer, som også er en av Belindas favoritter.

– Her går jeg hvis jeg skal ha frukt. Altså, se på de store, deilige vannmelonene der da! Her har de også ordentlige druer med stein i løsvekt, sånn de skal være. Kvaliteten er høy, samtidig som prisen er lav. Foruten frukt og grønt, kjøper jeg alltid ferdig hummus med tahini på boks og bønner her.

LES MER:

Tøffere kamp om studieplassene på UiA

Handler mest på Meny og Kiwi

– I dag skal jeg på grillings hos mamma og de, så jeg tenker å handle inn til grillspyd nå, sier Belinda mens vi går inn på Meny Torvet.

– Sopp er alltid digg å ha på grillspyd, sier Belinda.

– Når det gjelder alminnelige dagligvarebutikker liker jeg Meny og Kiwi. Jeg er egentlig veldig Rema-fan på grunn av alle de gode verdiene de fronter, men noen av de butikkene her i Kristiansand har altfor dårlig utvalg. At du ikke kan få tak i en boks vegansk rømme på butikken i 2018 er for dårlig, sier Belinda.

– Har mange gode erstatningsprodukter

– Her på Meny går jeg alltid forbi frukten. Se så trist, den er jo helt hvit, sier Belinda og peker på ferdig oppkuttet vannmelon innpakket i plast.

– Men det de har her, er mange gode erstatningsprodukter. Rapskokos er for eksempel verdens beste alternativ til smør, og her har du både vegansk rømme og digge erstatninger til proteinrike yoghurter blant annet. Og denne osten er kjempedigg, spesielt på burger, sier Belinda mens hun kikker i kjøleskapet med merkelappen “Fri for”.

Vegansk ost pleier Belinda å kjøpe på Meny.

Vi beveger oss til frysedisken der erstatningene for kjøtt ligger.

– Jeg tenkte å ha pølser til grillspydet, men de hadde ikke de jeg liker best her. Da får jeg ta det nest beste alternativet, sier Belinda og plukker opp en pakke med veganske pølser.

– Og denne smaker akkurat som kylling. Jeg har hatt venner over på middagsbesøk som ikke merket forskjell, sier Belinda om pakken med “filetbiter” laget av soya fra “Hälsans Kök”.

Dette er en av favoritterstatningene til Belinda.

Når vi nærmer oss utgangen har Belinda armene fulle av varer som skal gå til grillspyd på grillings. Maiskolber, paprika, sopp, pølser og filetbiter for å nevne noe.

– Det er altså ikke vanskelig å handle og spise vegansk her i Kristiansand, sier hun.

Lager ofte lasagne og taco

– Hva er favorittmaten din? Er det noen retter du lager ofte?

– Jeg har en lasagne jeg lager veldig ofte. Den lager jeg med bønner og farse i en sånn tomatmedley, også lager jeg en skikkelig feit og god ostesaus til. Den er ikke akkurat så himla sunn, men gud så god den er.

Denne lasagnen er populær blant Belindas familie og venner. Bildet er tatt fra bloggen hennes.

– Ellers lager jeg mange forskjellige gryter med kokosmelk og forskjellige grønnsaker, samt ekstremt mye taco. Da snakker vi om et utvidet taco-begrep, der vi ofte varierer tilbehøret. Da har vi alt fra forskjellige grønnsaker, wraps, dipper, bønner eller kjøttmasse, tacosalat, også videre. Det finnes ingen grenser for hva som er digg, forteller Belinda.

– Hva hvis du skal ut å spise her i byen, hvor går du da?

– Herlig Land har faktisk fått sykt god vegansk mat på menyen, så kudos til de! Ellers har de mye godt på Monsoon, Spiren og Tilstede Mat & Mer. Men jeg syns absolutt andre restauranter i byen kan prøve å være litt mer oppdaterte og tilby i hvert fall én vegansk rett på menyen, sier hun.

LES MER:

Jorun Stiansen: – Satt ut over hvor stygge i kjeften voksne mennesker på 60 år er

– Det er ikke sånn at jeg setter meg selv i boksen “veganer”

Belinda legger til at hun ikke tror stort på restriksjoner.

– Jeg spiser alt jeg vil. Det er ikke sånn at jeg setter meg selv i boksen “veganer” og nå aldri kan spise noe annet enn plantebasert igjen. Men når jeg gir meg selv lov til å spise hva som helst, og det kommer på bordet, så merker jeg at jeg ikke har lyst på det uansett, forteller hun, og legger til:

– Jeg har mye mer fokus på hva jeg bør spise kontra hva jeg ikke bør spise. Det funker veldig bra for meg, avslutter hun.

Publisert:

Vil gjøre det billigere å velge bort kjøtt

Med mindre du går for bønner og linser, kan det fort bli dyrere å velge plantebasert mat. Veganblogger Cathrine Birkeland og MDG-politiker Ulrikke Torgersen tror flere hadde valgt bort kjøtt om alternativene var billigere.

Publisert: