Hvordan varierer jeg treningen?

Min treningsfilosofi baserer seg enkelt og greit på variasjon. Fra lav til høy intensitet. Fra korte pauser til lange pauser. Mange repetisjoner og få repetisjoner.

Magnus Frantzen blogger hver uke om trening på KRSby.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Og fra ingen vekter, til tunge vekter. Jeg løper og jeg sykler, og prøver hele tiden å lære nye ting. For meg handler det om å bli så allsidig som mulig uten noen fysiske svakheter.

Jeg varierer også hver enkelt øvelse. Alt for hele tiden å utfordre kroppen på en litt annerledes måte. Man er best til det man er vant til, og med å gjøre noe uvant er potensialet for fremgang ofte større, og for meg er fremgang synonymt med motivasjon.

I dag har jeg skrevet noen enkle tips om hvordan man kan gjøre dette. Er du person som fort går lei og mister motivasjonen, da kan dette være løsningen for å mikse det hele litt opp. Prøv det ut, og drit i om noen ser litt rart på deg når du trener.

En hånd markløft 2

En hånd istedenfor to hender

Alle øvelser som gjøres med to hender kan også gjøres med én hånd om gangen. Kanskje noen øvelser høres upraktiske ut, men de fleste øvelser fungerer like bra med en hånd som med to hender.

I teorien kan man gjøre benkpress med én hånd.

Likevel er det kanskje greit å teste det med en manual først. Når en hånd jobber av gangen stimuleres kroppen på en annen måte.

Noe annet enn en stang eller manual

Bytt ut stangen eller manualene med kettlebells, medisinballer, sandsekker eller noe annet. Har du fram til nå kun trent med stang og manualer er kroppen vant med et tyngdepunkt som går direkte mot press- eller draretningen.

Trener du kun med apparater, er det en god start å bevege deg mot frivektsavdelingen.

Henge etter en hånd

Ståenede istedenfor sittende

Stå oppreist og gjør den samme øvelsen. Stram rumpa og unngå for stor svai i korsryggen. Jobb for å opprettholde denne stillingen, og vips har man gjort treningen enda litt mer effektiv ved å koble inn litt ekstra muskler.

Gjør man en øvelse sittende blir kontaktpunktet mellom kropp og fast grunn fordelt over føttene, rumpa og ryggen. Stående blir kontaktpunktet kun beina. Nok en liten tvist, og når det er sagt blir det vel litt for dumt å sette seg ned når man første har dradd seg på trening?

Lett og tung vekt, og få og mange repetisjoner

Varier belastningen. Tunge vekter og færre repetisjoner. Lette vekter og flere repetisjoner, og noe midt i mellom.

bilde 1

Rask utførelse eller rolig utførelse

Så fort man har kontroll på teknikk er det ikke noe i veien for å variere hastigheten på repetisjonene man utfører.

Faktisk er det slik at man har muskelfibre som stimuleres best ved ulik type trening.

Rask eller eksplosiv utførelse på den ene siden, og trege på den andre siden. Og så klart noe midt i mellom.

Statisk, eller med stopp.

Plankevarianter er ikke de eneste øvelsene som kan trenes statisk. Man kan også sitte 90 grader inntil en vegg, eller stå på hendene. Ta en pull-up og holde seg oppe så lenge som mulig.

Box Jump

En annen mulighet er å gjøre en serie hvor man på hver repetisjon fryser og stopper bevegelsen enten på bunnen eller på toppen av øvelsen.

Man kan gjøre en knebøy med stopp på bunnen, eller en skulderpress med stopp når stangen er over hodet og albuene er helt utstrakt.

Egentlig er det bare fantasien som setter grenser!

- - - - - -

Magnus Frantzen har en egen spalte i KRSby hvor han skriver om trening. Magnus er trener for progressive.no, har erfaring som personlig trener, gruppeinstruktør, foredragsholder og online coach, og blogger på frantzenkraft.blogg.no.

Publisert: