Øyvind (22) fra Madla leder 5000 studenter i Storbritannia

Det er både spennende og lærerikt. Men grovbrød fra Stavanger savner han!

Publisert:
  • AV: Anders L. Andersen
STUDENTLEDER I UK: Nå er Øyvind Osjord hjemme i Stavanger for sommeren.

For to år siden dro Madla-gutten Øyvind Osjord til Edinburgh for å studere. Nå er han leder for Norges største elevorganisasjon i Storbritannia.

Vi møter Øyvind Osjord på kafeen Skagen Bageri, mellom utestedene Cardinal og Hansen-hjørnet. Han er ute i god tid, men føler seg ikke akkurat kjent i lokalet.

\- Av de tre stedene er det nok her på Skagen Bageri jeg er minst kjent, sier han og smiler.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Ben (26) har en ganske uvanlig kveldsjobb

Skotsk 17. mai-feiring

Vårsemesteret i Edinburgh var ferdig allerede 11. mai, men 22-åringen ble værende en ekstra uke i byen for å få med seg 17. mai-feiringen. Edinburgh er kjent for sin feiring av den norske nasjonaldagen. Byen var stedet for opplæring av norske styrker under krigen og har slått på stortromma hver nasjonaldag siden, sier han.

Over 5000 unge nordmenn studerer i Storbritannia. Elevorganisasjonen ANSA organiserer i overkant av 1900 av disse, og er først og fremst et politisk talerør for studentene, men de gir også hjelp og råd til det meste som en student har behov for.

Organisasjonen har 23 lokallag spredt over Storbritannia som rapporter til lederen. Øyvind har ambisjoner om å besøke de fleste av dem i tiden som kommer. ANSA arrangerer hvert år en karrieredag i London, der norske bedrifter får presentere sine jobbtilbud til studentene. Det blir også arrangert Games of ANSA, en uhøytidelig sosial happening med ulike konkurranser.

Jobben som leder i ANSA UK tar mye tid, men det var verre i fjor.

\- Da var jeg økonomiansvarlig og brukte mange timer i uken på jobben. Det er heldigvis litt mindre kjør nå, forteller han.

Jobber i ferien

Øyvind gikk på St. Olav videregående. Etter skolen jobbet han et halvt år før han dro til Argentina med kjæresten.

Universitetet forventer at vi jobber eller gjør andre fornuftige ting i undervisningspausen.

\- En fantastisk opplevelse der vi også lærte oss spansk. Vi bodde i byen Cordoba. Ida jobbet som frivillig, mens jeg var ansatt i markedsavdelingen i et firma som produserte chips. Etter seks ukers jobbing dro vi på en fantastisk rundreise i Sør-Amerika der vi blant annet fikk med oss inkabyen Machu Picchu i Peru.

Nå står noen dagers ferie for tur, før han starter sommerjobb hos ConocoPhilips.

\- Semestrene er korte, men intense i Storbritannia, derfor har vi tre måneders ferie. Men universitetet forventer at vi jobber eller gjør andre fornuftige ting i undervisningspausen, sier Osjord som tar en dobbelgrad i buisness og økonomi.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Anine (21) er ny StOr-leder

Eneste nordmann på skolelaget

Øyvind Osjord er født og oppvokst på Madla. Han ble tidlig opptatt av fotball og var en talentfull sisteskanse på aldersbestemte lag i Madla IL fra han var seks år til 19. Han har hatt god nytte av fotballferdighetene også i Edinburgh.

\- Jeg har som eneste nordmann spilt på skolelaget. Vi har et godt lag og reiser mye rundt og spiller kamper mot andre universiteter. Men nå er det slutt, tommelfingeren brakk for en tid siden, sier han og holder fram en vindskeiv tommeltott.

Han får også tid til å se lokal fotball.

\- Jeg har vært på Old Trafford og sett favorittlaget Manchester United to ganger, men jeg har fått med meg Celtic i Glasgow. Egentlig er det kjekkest å se kamper lenger i de lavere divisjoner. Her er det en fantastisk stemning, sier han.

Universitetene i Storbritannia gir et bredt og variert tilbud til sine studenter på fritiden. Øyvind er blant annet med i en whiskysmakeklubb og investeringsklubb.

Savner grovbrød fra Stavanger

- Hvilken jobb ser du for deg etter studiene?

\- Føler jeg har mange muligheter. Det kunne vært spennende med en jobb innen teknologi og finans, gjerne i utlandet, sier han.

\- Hva er det kjekkeste med å studere i Storbritannia?

\- En blir flink i engelsk, det er relativt kort vei hjem og en knytter mange spennende bekjentskap. Jeg kan for eksempel sitte på en kafé med kompiser fra Malaysia, Afrika, India og England. Jeg har funnet venner for livet, klart det er lærerikt og inspirerende. Men noen kan nok slite med omstillingen fra Norge og bruker mer tid på å skaffe seg et kontaktnett. Jeg savner mest grovbrødet fra Stavanger, sier han.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Charlotte (24) skulle bare reise et halv år, men så..

Publisert:

Høye karakterkrav i Norge: Vilde og Sunniva fra Stavanger fulgte studiedrømmen til England

For høye karakterkrav i Norge er fellesnevner for mange som reiser utenlands for å studere videre, inkludert Vilde og Sunniva fra Stavanger. – Økt opptakskapasitet hos norske universiteter tar tid, sier utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Publisert: