Håkon (27) er en av Norges råeste innenfor denne sporten

Har du hørt om OCR?

SERIØS: Håkon Frahm Stokka er en av Norges mest seriøse utøvere i Obstacle course racing (OCR).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Drømmer du om å fosse gjennom gjørme, presse deg under piggtråd eller stupe i iskaldt vann?

Da er terrenghinderløp sporten for deg.

Følg Byas.no på Facebook

Håkon Frahm Stokka svinger bilen inn på parkeringsplassen ved Møllebukta. Foran ligger havet, i baksetet et bildekk. I neste øyeblikk er han ute, river med seg dekket, og løper alt han klarer ut i det åtte grader kalde vannet. Han stopper ikke, løper, kaster dekk, løper. Brølene hans får svanene til å strekke halsene litt ekstra.

Håkon er på trening, en av Norges mest seriøse utøvere i Obstacle course racing (OCR).

– På godt norsk er OCR terrenghinderløp, men det høres jo ikke fullt så kult ut. Det høres ut som vi løper hekkeløp i skogen, men slik er det ikke akkurat, sier han.

Les også

I hvor god form er du? Så mange armhevinger bør du klare !

MØLLEBUKTA: Kaste dekk og løpe-økt. Beinhardt!

Startet i 1987

Konkurransene er veldig forskjellige. Likheten er at deltakerne skal løpe eller gå fra start til mål. Underveis må utøveren overvinne ulike fysiske utfordringer som klatring, bæring av en stokk, et menneske, en stein eller noe annet tungt. De fleste løyper inneholder kryping under piggtråd, hopping gjennom ild, kryssing av elveleier eller dyp gjørme.

Øvelsene kan minne om dem man finner i forsvaret, bare litt mer skittent.

De forskjellige konkurransene varierer i avstand og vanskelighetsgrad. Den første konkurransen ble arrangert i 1987 i Wolverhampton, England. Tough Guy, som er løpets navn, regnes som verdens mest krevende løp. Bare 60 prosent av deltakerne fullfører.

Håkon deltok i år. Han fullførte med stil og ble nummer 79 av over 5000 deltakere. Men det er først og fremst i USA at sporten har tatt av, og i løpet av 2015 vil nærmere 4,5 millioner amerikanere delta i ett eller flere OCR-løp. Langt flere enn i halv- og maraton til sammen.

Les også

Kjendis-PT: – I en stor banan er det like mye sukker som i en Stratos

Snø og kulde

– Vi har det for godt i dag. Vi har puter under armene, beina og rumpa. I OCR kjenner jeg at jeg lever. Grenser flyttes, frykten møtes. Uansett hvor godt trent jeg er, vil det alltid være noen øvelser jeg ikke er god i og som jeg kan trene på, sier Stokka.

I år har han deltatt i 22 løp - de fleste i England, men også i USA og Sverige. Neste løp fører ham til de franske Alper.

– Nå trener jeg på å takle kulde. I Alpene vil det være to meter snø og ned mot 20 minusgrader. Jeg vet også at jeg må overvinne hinder i og under isvann, sier han.

Derfor løper Håkon nå til livet i saltvann mens han bærer på et bildekk. Hjemme fyller han badekaret med kaldt vann, isbiter og fryseelementer. Nedkjølt og skjelvende tar han på seg løpetøyet og spretter ut døra igjen.

– I OCR tar sesongen aldri slutt, og for meg er det perfekt. Når jeg er ferdig med én konkurranse, finner jeg neste, studerer løypa og trener på de elementene som kjennetegner det løpet. På den måten finner jeg alltid motivasjon til å trene, sier han.

MOTIVERT: Håkon Frahm Stokka trener nå mot OCR-løp i Alpene.

Slo Kristoff

Men det var egentlig syklist han skulle bli. I ungdomsårene var han en svært lovende spurter. Hovedmotstanderen var Alexander Kristoff, som nå er i verdenstoppen.

– De gangene vi møttes i en ren spurt, fikk han bank. Men han var egentlig en sterkere syklist enn meg, ville han sykle fra meg før spurten kom, ja, så gjorde han det, sier Stokka med et lurt smil.

På grunn av to prolaps i ryggen ga han seg med den seriøse sykkelsatsingen i 2008. Men nå er det kun Obstacle course racing som gjelder.

Les også

Mange venter 1-2 timer: Derfor bør du dusje rett etter trening

Stadig mer populært

Krefter i USA jobber for at sporten skal bli OL-gren, men veien dit er trolig lang. Sporten er lite samkjørt og de store aktørene kjører sine egne løp. Hele fire aktører kårer nå egne verdensmestre.

Terrenghinderløp har bare vært i Norge i to år, og idretten er foreløpig ikke medlem av Norges idrettsforbund. Arrangørene merker imidlertid en svært økende interesse for sporten.

Toughest er Nordens ledende arrangør av OCR-konkurranser. I fjor arrangerte de for første gang i Norge. Da gikk løpet rundt Holmenkollen. Avslutningen? Utøverne må klatre opp hoppbakken!

– Vi fikk bra respons fra dag én. I 2014 deltok 2000 personer, i år økte det til 3200. Neste år regner vi med å ha 4000 deltakere til start, sier grunnlegger Adam Feldt.

Også Eirik Solen, som sammen med to venner driver X-run på dugnad, merker økt pågang. I mai 2013 var dette den aller første OCR-konkurransen på norsk jord. Nå arrangerer han løp i Bergen, Oslo og Eidsvoll.

– Det går absolutt rett vei. Første året på Eidsvoll hadde vi 68 deltakere. Siste løp i Oslo, nå i år, var tallet 650. I Bergen var 250 med, sier han.

TREN GREP: Styrke i grepene er en fordel for OCR-utøvere.

Hva må man trene for å bli god i OCR?

Les også

- Først og fremst løping. Sjekk ut vår guide: 11 fine joggeløyper i Stavanger og Sandnes Guide: 11 fine joggeløyper i Stavanger og Sandnes

- Koordinasjon og kroppsbeherskelse.

- Der er også en stor fordel å være myk. Piggtråd gjør vondt, spesielt hvis du ikke er smidig nok til å krype godt nok under den.

- Tren opp styrken i grepene dine. Heng i ringer eller en stang.

- Gjør så godt du kan, husk å ha det gøy.

– I løpet av konkurransen skal jeg minst hjelpe en motstander. Det høres kanskje rart ut, men det gir en god følelse, pluss at du har fått deg en venn for livet, forteller Stokka.

Publisert: