Enya Maria (25) om «Mamma Mia!»-eventyret: – Et helt spesielt år i livet mitt

Enya Maria Weibell (25) har i snart ett år levd ut dansedrømmen på utallige scener i Europa.

Publisert:
Scenen (her i Baden-Baden) har vært et hjem for danseren siden.

Det er noe med ABBA-klassikerne «Dancing Queen», «Mamma Mia» og «Waterloo» som får det til å rykke i rockefoten. For Enya Maria Weibell (25) fra Stavanger, har denne rockefoten vært en realitet i over elleve måneder.

I 2017 gikk Weibell ut av musikkteaterhøyskolen, og ikke mange månedene etter var hun å se på audition i Tyskland sammen med 800 andre håpefulle, for den verdensberømte musikalen «Mamma Mia!»

I starten av 2018 ble 25-åringen ringt opp med de gode nyhetene: Av 800 mennesker, var hun én av de fem danserne som fikk jobben.

Og med dét var eventyret i gang.

Fullt program, hver uke

– Det var helt sykt. Jeg gikk inn med null forventninger, jeg skulle bare prøve, også plutselig satt jeg der med ett års jobb! Nå har jeg vært her i elleve måneder, og dette er blitt hjemmet mitt, forteller Weibell engasjert.

Enya Marie (t.h.) forteller at vennene hun har fått har vært noe av det beste med hele opplevelsen.

Når Byas snakker med Mamma Mia-danseren, befinner hun seg i Baden-Baden, en liten by i Tyskland. Den siste uken har hun hatt ti forestillinger, samme med uken før, i München.

– Vi har bare mandager fri, og åtte show fast hver uke. I begynnelsen gikk all energien min til forestillingene, men jeg var også forberedt og fokusert, så det har gått bra og vært utrolig gøy, sier Weibell, og legger til:

– Jeg var jo klar over at jeg skulle gjøre dette showet 300 ganger, men jeg var innstilt på at jeg ikke skulle falle i rutiner. Det er farlig, når showet skjer på autopilot. Så det har jeg jobbet mye med.

– Det er her jeg hører hjemme

Weibell har danset siden hun var tre år gammel, og etter hvert ble også sang og skuespill viktig. Hun har likevel ikke alltid vært sikker på at kultur var veien å gå.

– Plan B var å bli psykolog, og det har jeg også fortsatt lyst til. Jeg hadde en liten stemme i hodet da jeg gikk på videregående, som sa at jeg måtte ha generell studiekompetanse. Derfor tok det litt tid før jeg satsa 100 prosent, forteller Weibell.

Samtidig som skole var viktig, var dansen og scenelivet vanskelig å holde seg unna. Weibell levde et dobbeltliv gjennom hele videregående og hadde alltid en produksjon på siden, blant annet Mods-musikalen «Revansj» og «Festen» på Rogaland Teater.

– Jeg nøt det! Jeg forstod det til slutt, da jeg sto på scenen i Stavanger Konserthus, at «det er her jeg hører hjemme». Jeg husker det øyeblikket godt, forteller 25-åringen.

Nest ytterst til høyre står Enya Maria fra Stavanger under en av mange «Mamma Mia!»-opptredener.

Påvirkningskraften er den største gleden

I juni lukkes sceneteppet på «Mamma Mia!» for siste gang for Stavanger-jenta. For det har hun blandede følelser.

– Det skal bli utrolig deilig å komme hjem til Norge, og ha et normalt liv igjen. Det blir jo også trist, for jeg får ikke se dem jeg har tilbragt det siste året med hver dag lenger. Uansett så kommer dette året til å forbli et helt spesielt år i livet mitt. Jeg har lært så utrolig mye, både om meg selv og ellers. Jeg kommer til å grine godt den siste dagen, sier Weibell og ler.

– Hva er det beste minnet du sitter igjen med?

– Utenom å ha fått venner for livet, er det spesielt ett øyeblikk som skiller seg ut: Under et av avslutningsnumrene, satt en gammel mann og dame på første rad, og de prøvde å veive armene strakt opp, de var helt inn i det! Da fikk jeg tårer i øynene, for jeg så hvilken innvirkning vi hadde på dem. Det er derfor jeg gjør dette, det er en fantastisk følelse å se hvordan man påvirker publikum, de ler og de griner. Det må det være den største gleden med det hele.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Pjolter og Punsj-gjengen åpner nytt utested i de gamle Kaffekanna-lokalene

LES MER:

Kjell (20) skyter fart fra gutterommet til musikkollektiv med Arif, Unge Ferrari og Philip Emilio

LES MER:

«Hvor mye betyr karakterene når jeg skal få meg jobb?»

Publisert:

Cecilie (30) satser alt på drømmen: – Ikke mange år siden folk spurte om det ikke var på tide å få en ordentlig jobb

Cecilie Marjatta Välinen fra Stavanger visste da hun var 19 år at hun ville satse på et liv på scenen.

Oppdatert: