Livsstil

Her har det åpnet ny bakgårdskafé: Se oversikten over de «gjemte» kafeene i Kvadraturen

Ny i byen, eller pleier du ikke traske særlig utenfor Torvet og Markens gate? Da bør du ta deg turen til noen av kafeene som ligger i sidegatene i sentrum.

Oppdatert:

 • Damares Stenbakk

Daglig leder Tone Olsen Nor (t.v.) og medarbeider Wiktoria Fagerhaug hos butikken Hopeful i Kirkegata åpnet nylig dørene til sin nye bakgårdskafé. FOTO: Damares Stenbakk

Kvadraturen er kjent for sitt mylder av utelivsopplevelser, og tar du deg turen i en av de mange sidegatene i sentrum er det et mangfold av sjarmerende og spennende kafeer.

Daglig leder i Kvadraturforeningen, Heidi Sørvig, mener flere av kafeene i sidegatene leverer «det lille ekstra» for kundene, siden de ikke ligger helt sentralt til i Markens gate – og er derfor avhengig av en trofast kundebase.

– Mange av disse kafeene er familieeide eller drives ut fra en stor lidenskap. Er man dyktig og leverer en god opplevelse finner kundene deg, uavhengig av beliggenhet, mener Sørvig.

På varme sommerdager er det mulighet for å nyte måltidet under åpen himmel og pulserende byliv hos flere av kafeene i Kvadraturens mange sidegater. FOTO: Damares Stenbakk

Usikker på hvor disse kafeene ligger? KRSby har laget en enkel oversikt over kafeene i Kristiansand sentrum, som ligger utenfor Markens gate og Torvet.

 • Fått med deg at Barbarossa er i nye lokaler og har endret aldersgrense?

Kaffe med god samvittighet

Hopeful finner du i Kirkegata 20 B. Butikken har et utvalg av klær og håndlagd interiør, og åpnet nylig egen kafé i bakgården. FOTO: Damares Stenbakk

Denne måneden åpnet butikken Hopeful egen kafé i deres sjarmerende bakgård.

Her får du servert ferske bakervarer, lapper, avocadotoast og et utvalg av kaffe fra smilende ungdom, som du kan være med å støtte og hjelpe ut i arbeid.

Når du entrer bakgårdskafeen kan du hygge deg i grønne omgivelser og sjarmerende interiør, som ungdommene har vært bidragsytere til. Kafeen har også mulighet for servering innendørs. FOTO: Damares Stenbakk

Hopeful er en stiftelse som gir arbeidstrening for ungdom gjennom ulike oppgaver i butikken og nå i den nyetablerte kafeen. Stiftelsen jobber målrettet for at unge skal gå fra stønadsmottakere til bidragsytere i samfunnet.

– Vi ønsket å lage en oase midt i byen da vi nylig ferdigstilte bakgårdskafeen. Dette er et nytt tilskudd hos oss, som skal bidra til å hjelpe unge tilbake til skolebenken og i arbeid, ved hjelp av blant annet arbeidstrening i kafeen. Her kan du ta en kopp kaffe med god samvittighet, forteller daglig leder ved Hopeful, Tone Olsen Nor.

Kontaktkafeen 1st step by Shalam har lokaler i Dronningens gate 72. FOTO: Damares Stenbakk

I enden av Dronningens gate finner du kontaktkafeen Shalam. Her tilbys det måltider og drikkevarer, hvor du kan du selv kan velge hvor stort beløp du ønsker å gi eller vippse. Kafeen skal være en inkluderings-arena hvor alle har råd til å hygge seg. I tillegg går beløpet til et veldedig formål.

Lokalet er rusfritt, og brukes i tillegg som arbeids- og aktivitetssenter til dem det måtte trenge.

– Kafeen er et sted å være for å slappe av, spise, spille spill og drikke kaffe. Et fristed for mange, står det på hjemmesiden.

Mellom Drømmeplassen og Gullsmed Berglihn finner du juskafeen will.i.juice i Gyldenløves gate 11. FOTO: Damares Stenbakk

Befinner du deg i Gyldenløves gate, mellom Drømmeplassen og Gullsmed Berglihn, kan du få deg en grønn og sunn kaféopplevelse hos will.i.juice.

Hos denne juskafeen får du et bredt utvalg av både kaffe, jus og plantebasert mat, men også sunne kjøttalternativer – alt uten tilsetningsstoffer.

Will.i.juice skal angivelig ha alle take away-bestikk og beger i 100 % komposterbart materiale.

Sjarmerende i Skippergata

Kjerstis kjøkken holder til i det fredede Peder Johnsens hus i Skippergata 43, som ble oppført på tidlig 1700-tallet. FOTO: Damares Stenbakk

For fire år siden ble innehaver Kjersti Strøm Karlsen sagt opp i NOV (National Oilwel), og bare én måned senere så kafeen Kjerstis kjøkken i Skippergata dagens lys.

Det fredede trehuset fra 1700-tallet er innredet med antikke møbler i stil med husets historie. Her er det sitteplasser i de to første etasjene, i tillegg til sittemuligheter like utenfor bygget og i den lune bakhagen, når vær og temperatur tillater det.

Her får du servert hjemmebakte bakervarer, en rekke ulike kaffevarianter, og lettere middager som blingser og gryteretter.

Hjemmebakeriet Drømmeplassen er lokalisert i Skippergata 26. FOTO: Damares Stenbakk

Rett over gata fra Kjerstis kjøkken finner du Drømmeplassen, som baker etter gamle tradisjoner i vedfyrt steinovn.

Når du entrer lokalene i Skippergata blir du møtt med fersk, kvernet kaffe, hjemmelagde drikkevarer, og nybakt gjærbakst som brød, boller og «tolvøres».

Kunstkafeen er lokalisert i samme bygg som (SKMU) Sørlandets Kunstmuseum i Skippergata 24B. FOTO: Damares Stenbakk

Bare et steinkast unna Kjerstis kjøkken og Drømmeplassen holder Kunstkafeen til. Et rolig, koselig lokale med utsikt mot fargerik kunst eller det yrende bylivet i Skippergata, om du velger å nyte kaffen ute.

Menyen består av et rikelig valg av kaffe og drikke, men også små måltider. Ifølge kafeen selv bæres konseptet av ærlig og allergivennlige produkter i samarbeid med lokale leverandører.

Intimt og hyggelig

I Rådhusgata finner du Dampbageriet. FOTO: Damares Stenbakk

De fleste har kanskje vært innom Dampen i Markens, som til tider kan være fylt med både store og små.

Vil du nyte søtsakene i litt roligere omgivelser kan Dampbageriet i Rådhusgata, like ved restauranten Hos Naboen, være noe for deg.

I den lille kaffebaren Cuba Life i Tollbodgata 6 får du servert rykende fersk cubansk kaffe, og kan kjøpe ekte cubanske sigarer. FOTO: Damares Stenbakk

Om du er i Markens og svinger til høyre for Deli de Luca, har du mulighet til å få rykende fersk kaffe fra Cuba Life – med ekte kaffebønner fra Afrika og Mellom-Amerika.

I den lille kaffebaren i Tollbodgata er det et fåtall av sitteplasser med barkrakker, som gir en følelse av intimitet og hygge.

Cuba Life spesialiserer seg på kaffekunst og importerer direkte velsmakende kaffebønner fra blant annet Cuba, El Salvador, Guatemala og Etiopia.

Verdt en trask

Spiregården kafé og yoga i Dronningens gate 52 serverer kun vegansk, noe som vil si plantebasert mat uten animalske produkter. Her er fokuset på sunnhet og velvære. FOTO: Damares Stenbakk

Om du vil vekk fra pulserende folkeliv og støy fra Markens, og oppover i Dronningens gate, vil du like deg i denne delen av Kvadraturen.

Hos Spiregården kafé og yoga kan du virkelig senke skuldrene. Den veganske kafeen i Dronningens gate er drevet av sørlandsmodellen Ingrid Moe.

Her du få servert måltider kun av plantebasert mat og drikke, med rikelig smak. Måltidene kan nytes enten inne i deres sjarmerende lokale, ute i den fargerike bakgården eller i det lune drivhuset.

Kaffebaren Q42 befinner seg i Elvegata 11. FOTO: Damares Stenbakk

Den koselige kaffebaren i Q42 finner du på hjørnet av Dronningens gate og Elvegata. Er du glad i enkle retter eller et godt utvalg av kaffe, kan du nyte den foran peisen inne i kaffebaren eller slappe av i loungemøblene ute.

Cafè Mestizo er lokalisert like ved togstasjonen i Vestre Strandgate 41. FOTO: Damares Stenbakk

Driverne bak Cafè Mestizo er et chilensk-norske ektepar. Det er kanskje ikke den lengste gåturen fra Markens, men den er fortsatt «gjemt» fra bykjernen, hvor du må krysse flere gangfelt for å komme til.

Kafeen serverer en meny inspirert av latinamerikanske retter og drikkemuligheter.

Publisert:

Oppdatert:

 1. Kjøkken
 2. Restaurant
 3. Kaffe
 4. Cuba
 5. Reiseguide

Didrik (29) fra improgruppa «Bare Flaks» flytter til Oslo: – Man har muligheten til å starte i Kristiansand, men ikke bygge en humorkarriere.

Didrik Dahlgren Hanssen har vært et kjent ansikt i byens kulturmiljø gjennom improgruppen Bare flaks. I august flytter han til Oslo for å satse på humor-karrieren.

Oppdatert:

 • Aida Mahmody

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Helene (21) fra Kristiansand er Miss Norway-finalist: – Håper det blir en døråpner til modellyrket
  1 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Mandag starter årets Student Ude Uga
  12 MÅNEDER SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Etter en alvorlig skade veide Ulf nesten 120 kilo. Søndag skal han gi jernet i triatlon-konkurransen Ironman
  12 MÅNEDER SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Eline fant ut at hun var lesbisk mens hun hadde guttekjæreste
  12 MÅNEDER SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Instagram skjuler likerklikk i en testperiode: Slik reagerer lokale influensere
  1 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Press, utbrenthet og søvnløse netter: Slik er det å satse som ung gründer
  1 ÅR SIDEN