Livsstil

Vil du se ekstra bra ut i dress på 17. mai? Her er tipsene!

Skal skoene ha samme farge som beltet? Og hva med lommetørkle? Skal det egentlig matche slipset eller skjorta? KRSby gir deg tipsene og svarene!

Oppdatert:
  • Kristoffer Arnesen

Med noen enkle detaljer kan du få dressen din på 17. mai til å gå fra fin til ekstremt fin. KRSby og Børge Veimo fra Retro gir deg tipsene! Foto: Kristoffer Arnesen

Nå som selveste nasjonaldagen nærmer seg er det på tide for alle menn å ta finstasen ut av skapet. Selveste dressen. Men selv om du prøver så ser du kanskje ikke ser helt ut som Harvey Specter eller Don Draper? Det er liksom noen detaljer som mangler?

Vi dro på Retro i Markens og spurte dressansvarlig Børge Veimo hva som er hottest om dagen, og om han har noen tips til hvordan sette prikken over i-en.

- LES OGSÅ: Uten bunad? Her er fem ting du ikke må gjøre 17. mai!

- LES OGSÅ: Her er 17. mai-programmet for Kristiansand

- LES OGSÅ: Politiet om russen: – Har stort sett gått bra

Børge Veimo jobber i dressavdelingen på Retro, og gir deg tipsene på hvordan du skal få hele antrekket til å spille på samme lag. Foto: Kristoffer Arnesen Børge Veimo jobber i dressavdelingen på Retro, og gir deg tipsene på hvordan du skal få hele antrekket til å spille på samme lag. Foto: Kristoffer Arnesen

Blått er hot

– Blått er absolutt det hotteste for tiden. Både i motebilde, men også salgsmessig. Vi selger nok dobbelt så mye blått som svart og grått til sammen, forklarer Børge.

– Dressen er et veldig klassisk antrekk, og utvikler seg ikke radikalt mye. Men i nyere tid så har den blitt kortere og smalere. Spesielt i beina. Det skal være slimfit, forteller han.

Han har flere anbefalinger til menn som ønsker en best mulig look.

– Men det er viktig å presisere at dette er mine personlige meninger, det finnes ikke noe rett og galt, sier Børge.

Det finnes mange forskjellige sko å velge i. Dersom du bruker blå dress er brune sko et godt alternativ. Det finnes mange forskjellige sko å velge i. Dersom du bruker blå dress er brune sko et godt alternativ.

Sko, belte og klokke

Sko er en viktig del av dressen, og kan være med på å skape et bedre helhetlig inntrykk.

– Ikke bruk brune sko til svart dress. Brunt, som er en jordfarge, er utfordrende å få fint sammen med svart. Min regel er at svart dress krever svarte sko.

– Til blå eller grå dress derimot er det veldig fint med brune sko. Og jeg synes blanke sko er lekkert. Slitte sko til en fin dress er ikke fint.

Dersom du går for brune sko, burde du også ha et brunt belte.

Dersom du bruker brune sko er det meget pent med et brunt belte. Det blir ekstra bra hvis du topper det med brun reim på klokka. Dersom du bruker brune sko er det meget pent med et brunt belte. Det blir ekstra bra hvis du topper det med brun reim på klokka.

– Beltet skal være i samme farge som skoene. Beltet må du bruke som en detalj, og ikke noe som skal snerpe buksa sammen. Beltet er uttrykksfullt. Og velg en liten beltespenne, ikke noe svært som tar alt for mye oppmerksomhet, forklarer Børge.

Hva med klokka da, skal den også matche skoene og beltet?

– Klokka må ikke være i samme farge, men det er fint hvis den har en sammenheng med resten av antrekket. Ikke bruk dykkerklokka på 17. mai, liksom. Sølvlenke fungerer fint. Men jeg synes det er veldig fint å for eksempel ha brune sko, brunt belte og en brun lærreim på klokka.

– Når alle detaljene spiller på lag blir totalkonseptet så bra, og man går fra å være fin til å bli ekstremt fin.

Denne dokka har ensfarget dress, skjorte og slipps. Da er det fint med et detaljrikt lommetørkle som også matcher skjorta. Denne dokka har ensfarget dress, skjorte og slipps. Da er det fint med et detaljrikt lommetørkle som også matcher skjorta.

Lommetørkle, skjorte og slips

Disse tre er noen andre viktige detaljer for deg som bruker dress. Dersom det hadde vært opp til Børge hadde alle gått med hvite skjorter på den store dagen.

- LES OGSÅ: Uten bunad? Her er fem ting du ikke må gjøre 17. mai!

- LES OGSÅ: Her er 17. mai-programmet for Kristiansand

- LES OGSÅ: Politiet om russen: – Har stort sett gått bra

– På 17. mai skal alle pynte seg og da synes jeg hvit skjorte er det peneste. Blå er jo også en mulighet. Men dersom du har ensfarga dress og slips, vil jeg anbefale å ha noen detaljer i skjorta. Da blir det ikke så slapt, og man får noe som skaper fart i antrekket.

Så hva med lommetørkle? Skal det være i samme farge som skjorta, eller slipset/sløyfa?

Dersom du velger sløyfe stiller det høyere krav til skjorta. Her ser dere en blå sløyfe, på en hvit skjorte med blå knapper. Tørkle matcher også mønsteret og fargen til sløyfa. Dersom du velger sløyfe stiller det høyere krav til skjorta. Her ser dere en blå sløyfe, på en hvit skjorte med blå knapper. Tørkle matcher også mønsteret og fargen til sløyfa.

– Det er valgfritt. Jeg synes det er fint med et hvitt lommetørkle som matcher skjorta. Men lommetørkle skal ikke matche 100 prosent, og det kan godt være noen detaljer i det.

Når det kommet til valget mellom slips og sløyfe, så kan Børge fortelle at de selger klart mest slips, men selv ville han valgt sløyfe.

– Jeg synes en fin sløyfe er utrolig lekkert, men det stiller større krav til skjorta. Har du en blå sløyfe er det et godt tips med blå knapper på skjorta, forklarer han.

Jakka skal helst være igjen når du står, og åpen når du sitter. - Selv har jeg den åpen nesten 90 prosent av tiden, sier Børge. Jakka skal helst være igjen når du står, og åpen når du sitter. – Selv har jeg den åpen nesten 90 prosent av tiden, sier Børge.

Knapper, splitter og lommer

Hvor mange knapper burde du egentlig ha på dressjakka, og når skal man åpne den?

– Jakka skal soleklart ha en eller to knapper. Har du tre knapper blir knappestillingen altfor høy, sier Børge.

– Mange vil lukke jakka da man står. Man ser litt elegant ut da man lukker den øverste knappen. Men jakka skal alltid være oppe da du sitter, hvis ikke så krøller den seg. Ellers så synes jeg det er fint å åpne jakka når du snakker med noen, eller hvis du skal ha hendene i lomma. Da får du vist flere detaljer også.

Bakerst på dressen finner man splitter. Det skal helst være tosplitt, og de skal åpnes. Bakerst på dressen finner man splitter. Det skal helst være tosplitt, og de skal åpnes.

Bak på jakka finner du splitter som er sydd igjen da når kjøper den. Disse skal klippes opp sammen med brystlomma, og det peneste er å ha en to-splitt.

– Men frontlommene skal være gjensydd. Der skal man aldri ha noe uansett. Dersom du har lommebok eller mobil så putt det i innerlomma. Det er ikke fint med en lommebok som buler ut fra baklomma.

Vær tidlig ute

Dette er jo et elendig tips med tanke på at nasjonaldagen er rett rundt hjørnet, men til neste gang du trenger ny dress, foreslår dress-selgeren at du er ute i god tid.

– Det er viktig at du blir 100 prosent fornøyd, og da må dressen sendes til skredderen først. Det må vi gjøre i ni av ti tilfeller.

- LES OGSÅ: Uten bunad? Her er fem ting du ikke må gjøre 17. mai!

- LES OGSÅ: Her er 17. mai-programmet for Kristiansand

- LES OGSÅ: Politiet om russen: – Har stort sett gått bra

– Dressen er et plagg man skal glede seg til å ta på seg, og det er lettere dersom alt sitter som det skal. Det skal ikke være et ork å ta på seg dress, avslutter dressguru Børge Veimo.

Sjekk ut disse ulike kombinasjonene!

Blå dress

dress

dress _1

dress _2

Publisert:
Oppdatert:
  1. Mote

Slik kan du style dressen i jula

Hva slags slips og sko bør man ha til dressen? Hva slags tilbehør passer til? Og er passform så viktig? KRSby har spurt Retro og Zap om de beste tipsene!

Oppdatert: