Elias Tchaba: – Klimaet på Sørlandet er varmt, men folkene her er kalde
Hvis artisten Elias Tchaba skulle forandre noe ved Sørlandet, så er det jantelovens makt og alle fordommene.
I vår nye spalte #NoFilter tar KRSby en ærlig og usminket prat med folk i sør om politikk, deres hverdag og andre spørsmål. Denne gangen tok vi en prat med den singelaktuelle artisten Elias Tchaba, også kjent som Unge Beirut. Kunstnernavnet tok han etter byen Beirut i Libanon, hans fødeby.
Jobb: Artist og kunderådgiver
Alder: 23 år
Sivilstatus: Singel
Instagram: @ungebeirut
Aktuell med: Singelen «Telefonsvar».
Les også våre tidligere NoFilter-intervjuer med Amalie Snøløs og Emilie Hegh Arntzen.
– Hva har gjort mest inntrykk på deg denne uka?
– På mandag var det 70 år siden okkupasjonen av Palestina, og da valgte Israel å angripe Gaza igjen, noe som førte til at mange palestinske demonstranter døde. Det gjorde inntrykk.
– Du har jo bodd i både Libanon og Palestina selv, hva føler du når du leser slike nyheter?
– Jeg tenker at det har gått 70 år, og alt folk gjør er å rope «Fri Palestina», noe som kanskje ikke er nok. Demonstrasjoner er en god ting, men jeg føler at det er forgjeves. De som virkelig sitter på makta er på Israel sin side, så det er ikke en dritt å gjøre med det. Det føles frustrerende.
Ville vært det motsatte av Listhaug
– Hvis du var politiker i Norge, hva ville vært din kampsak?
– Jeg ville kjempet for mange av de tingene som jeg føler er dårlig prioritert, for eksempel innvandringspolitikken. Listhaug spredde hatefulle perspektiver, noe som bidro til å hjernevaske folk.
– Det er så mange personer i Norge som hater innvandrere og alt som har med innvandring å gjøre, kun fordi de har hørt folk som Listhaug snakke om det, uten at de selv har gjort opp en mening. Mange har kanskje ikke hjernekapasitet til å tenke selv.
– Har du kjent på noen former for hverdagsrasisme på Sørlandet?
– Jeg er flink til å snakke for meg selv, så jeg har ikke latt folk få den muligheten. Men nylig bevitnet jeg rasisme mot andre. Jeg satt ved siden av en mørkhudet person på nattbussen. Plutselig kommer det inn en mann som skal møte kompisen sin, men det var fullt der han satt. Kompisen hans sa at det var ledig der vi satt. Da skrek han «Jeg skal faen ikke sitte ved siden av han negeren der».
– Hvor kommer denne aggresjonen og hatet mot andre mennesker fra? Det må ha begynt å spire et sted? Det er dette frøet jeg skulle utslettet som politiker.
Faren ble kastet ut av Norge
– Apropos innvandringspolitikk; Du har selv opplevd at faren din ble tvangsutsendt fra Norge. Hvordan opplevde du det?
– Da pappa kom til Norge sa han at han var palestiner, noe han er, men han hadde også et jordansk pass, noe han ikke informerte om da. Så staten mente at det var grunn nok til å kaste han ut i 2014 etter elleve integrerte og plettfrie år i Norge, selv med barn, kone og jobb her. Det var «fair enough» at det var et lite brudd i loven, men det var ikke en human måte å løse det på. Det trengte ikke å ramme en hel familie.
– Det måtte en kronerulling til for å få ham hjem til Norge?
– Etter fire år fikk han endelig returnere til Norge igjen, med midlertidig oppholdstillatelse. Men hele prosessen kostet over 100.000 kroner, noe vi klarte å finansiere med en innsamlingsaksjon, hvor både kjente og ukjente personer vippset oss ulike beløp. Det var helt sykt. Det er definitivt noe av det jeg aldri vil glemme i livet mitt. Jeg har takket hver og en.
Vil fjerne janteloven på Sørlandet
– Over til noe helt annet, hva ville du ha endret med Sørlandet?
– Jeg ville endret mentaliteten her. Det er veldig mye jantelov på Sørlandet. Du skal ikke gjøre noe annerledes enn hva resten driver med. Du skal drive med idrett og være superreligiøs, eller bare jobbe, få deg bil og være en «straight up a4»-person.
– Jeg hatet skolen min på grunn av janteloven, fordi jeg følte at alle øynene var på meg og folk tenkte «Se på han taperen som driver med musikk. Han tror han er kul». Men det er greit. Jeg er sterk nok til å bære på alt det her, men jeg kjenner flere som har gitt opp målene sine på grunn av denne holdningen.
– Jeg ville også forandret holdningen til folk her, og gjort de mer varme og mindre fordomsfulle. Klimaet på Sørlandet er varmt, men menneske her er kalde. Når jeg drar til Oslo eller Bergen er folk mer imøtekommende. Her er det «mind your own business» og nesten slik at man ikke skal bry seg om andre.
– Hva skulle du ønske at du visste da du var 15 år?
– Jeg skulle ønske jeg visste alt om musikkbransjen da, og ikke gitt ut en eneste drittlåt på den tida. Jeg hadde gått «all in» på en singel som hadde gitt meg kontrakt, slik at jeg kunne hjulpet familien min og forhåpentligvis vært rik. Det er det jeg angrer mest på.
– Mange artister bare later som
– Hva handler din nye låt «Telefonsvar» om?
– Låten tar utgangspunkt i et destruktivt forhold, hvor den ene personen gir alt, mens den andre ikke gir det samme tilbake. Så det er en låt om et veldig «toxic relationship».
– Hva ønsker du å formidle med musikken din?
– Jeg føler at hver eneste sang jeg lager tar utgangspunkt i en følelse eller en hendelse som har skjedd i livet mitt. Det er min måte å løse eller takle den saken på. Aldri vær redd for å si det du mener og gjør det du vil, uansett tidspunkt. Da kan du forsvinne i mengden.
– Hvordan skiller du deg ut?
– Mange artister bare later som, noe man gjennomskuer veldig lett. Det som skiller meg ut er at alt jeg rapper om har jeg enten opplevd, sett eller følt. Jeg er også den eneste med sørlandsdialekt som er ung og «poppin» i bransjen akkurat nå.
– Men hvordan er Elias Tchaba i «real life», sammenlignet med hvordan du framstår på sosiale medier?
– Jeg er den samme. Men jeg er nok litt dypere på Instagram og Facebook, jeg går jo ikke rundt i hverdagen og sier dype quotes. Likevel er ikke det noe fasade eller filter, selv om jeg har et image. Det er meg og hvordan jeg lever.
– Til slutt, kan vi få en ærlig og ujålete selfie fra sofakroken?
Influenser Espen Hilton fra Vennesla: – Flere mente at det å være homofil var både kvalmt og sykt
Espen Hilton slet lenge med å akseptere at han var homofil, etter flere år med trakassering på Sørlandet. I dag er han en av Norges største influensere.
Relaterte artikler
- LIVSSTILElisabeth droppet ut av skolen som 16-åring for å satse som modell: – Gjør du noe annerledes får du kritikk5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILAndrew Ripper: – I Norge vil vi ha mer og mer, men blir bare tristere og tristere4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDerfor går Amalie Snøløs aldri med hestehale på kveldstid5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILSlik fikk Tom Erik fra Tveit jobbe med Justin Bieber og Gigi Hadid5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILMary Ann (26) brakte burlesque til Sørlandet: – Tar imot alle som de er4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILPål Rake: – Det har blitt for «jagete» kultur i samfunnet5 ÅR SIDEN