Livsstil

- Ett glass melk til dagen er nok

Det finnes bedre og sunnere kilder til kalsium, ifølge forskere.

KALSIUMKILDE: Melk er en god kalsiumkilde, men det finnes også andre - kanskje bedre - alternativer, ifølge forskere. FOTO: Scanpix

3 om dagen heter kampanjen fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

«Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag, bidrar dette til å sikre det anbefalte daglige inntaket av kalsium i et ellers sunt og variert kosthold», mener de.

Men trenger man tre porsjoner med meieriprodukter om dagen?

**LES OGSÅ:

LES MER:

Vet du hva som skjer hvis du får i deg for mye proteiner?

Ett glass er nok

Nei, ikke ifølge en oppsummerende artikkel om kalsiumforskning fra Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Kalsium er en viktig kilde til protein, vitamin D og A, og viktig for å bygge et sterkt skjelett og redusere risikoen for benskjørhet.

«Men, på nåværende tidspunkt, er det ikke gode nok bevis for at å innta mer enn ett glass med melk per dag, i tillegg til en sunn diett (som vanligvis gir deg 300 milligram med kalsium per dag fra andre kilder enn melkeprodukter), vil redusere risikoen for benbrudd».

De mener også at det er andre grunner til at det kan være «klokt å unngå et høyere inntak av meieriprodukter»:

Laktoseintoleranse: Mange mennesker har laktoseintoleranse i en eller annen grad. For dem kan det å spise eller drikke meieriprodukter føre til kramper, opplåst mage, luft og diare.

Mettet fett: Mange meieriprodukter inneholder mye mettet fett, og inntak av mye mettet fett gir høyere risiko for hjertesykdom.

Mulig økt risiko for eggstokkreft: Noen studier indikerer at det kan finnes en sammenheng mellom laktose i melk og eggstokkreft. Men her trengs det mer forskning.

Sannsynlig økt risiko for prostatakreft: En diett som inneholder mye kalsium, har blitt sett på som en sannsynlig risikofaktor for prostatakreft. I en Harvard-studie av mannlige helsepersonell som drakk mer enn to glass melk for dag, hadde nesten dobbel så stor sannsynlighet for å utvikle prostatakreft som de som ikke drakk melk.

Basert på punktene over, konkluderes det i Harvard-artikkelen at «selv om mer forskning trengs, kan vi ikke være sikker på at et høyt inntak av melk eller kalsium er trygt».

Bedre kilder til kalsium?

De mener grønnsaker som grønnkål, spinat og bladbete, samt noen former for belgfrukter, kan være bedre kilder til kalsium for mange.

Som de sier kortversjonen av hovedartikkelen: «Kalsium er viktig. Men melk er ikke den eneste, eller beste, kilden».

Kalsium finnes også i soyamelk, appelsiner, fiken, tofu, nøtter og kjerner. Det kan også tas i tablettform, men her viser artikkelforfatterne til forskning som viser at dette kan øke risikoen for benbrudd og hjerteinfarkt.

Dette inneholder like mye kalsium som et glass melk (1,5 dl melk = 150 mg kalsium), ifølge Bama.no:

Ca. 300 g bladsalat

Ca. 300 g brokkoli

Ca. 300 g grønne bønner

Ca. 100 g grønnkål

Ca. 120 g spinat

Ca. 160 g appelsin

Ca. 100 g rabarbra

Ca. 300 g rips

**LES OGSÅ:

LES MER:

Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

Står inne for kampanjen

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har lest Harvard-artikkelen. De står inne for kampanjen, og viser til at USA anbefaler et daglig inntak på 1000 milligram kalsium (1200 for dem over 50 år), mens Norge anbefaler 800 milligram per dag.

- Regner man litt på det, så trenger man nesten en porsjon mindre i USA enn i Norge. Dessuten har både norske og nordiske myndigheter kommet med nye næringsstoffanbefalinger. Der opprettholdt de anbefalingen om et daglig inntak på 800 milligram per dag, sier Kaja Marie Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog ved Melk.no.

Hun påpeker at forekomsten av laktoseintoleranse blant etniske nordmenn bare er 2-3 prosent (en del høyere blant innvandrere), og at det er mange laktosefrie produkter på markedet. Hun mener også at det er et stykke mellom et normalt forbruk og det som er risikabelt i forhold til prostatakreft.

\- Når det gjelder mettet fett, så er anbefalingene å velge magre meieriprodukter til hverdags, sier Helland-Kigen.

- Gode kilder til kalsium og jod

Helsedirektoratet har ikke konkrete råd for hvor mye meieriprodukter man bør innta daglig. Det begrunner de slik på helsenorge.no: «Siden forskning viser at kalsium sannsynligvis har både gunstige og ugunstige effekter, gir ikke de norske kostrådene mengdeanbefalinger for meieriprodukter».

\- Vi prøver å konkretisere kostrådene mer og mer, og anbefaler blant annet fem porsjoner med frukt og grønt per dag. Etter hvert som vi får mer kunnskap, kan man sette kvantitative mål. Men der det ikke er grunnlag, gjør vi det ikke, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Hun sier dette om melk og meieriprodukter:

- Det er gode kilder for kalsium og jod, og magre meieriprodukter bør være en del av det daglige kostholdet.

- Hva synes dere om kampanjen 3 om dagen?

\- Vi har ikke spesielle synspunkter om den, sier Øien.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Trening og kosthold: Den vanlige maten du heller bør velge

Publisert:

 1. Kostholdsråd
 2. Forbrukerspørsmål

Kjipt når dette skjer?

Slik takler du gjennomsiktige sommerklær.

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL

  Kjipt når dette skjer?

  5 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL

  Åtte steder du IKKE bør dra på ferie

  5 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL

  Hvor og når det er billigst å dra på storbyferie?

  5 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL

  På Instagram gir #SK2015 over 11.000 treff

  5 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL

  Bruker du den feil, kan håret bli både tørt og fett

  5 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL

  Ikke alle var like begeistret da Vilde (20) begynte med fitness

  5 ÅR SIDEN