Noorullah (18): – Jeg vil tilbake til Norge, hvor jeg har en familie

18 år gamle Noorullah Nazari måtte flytte fra Kristiansand og vennene sine da han fikk avslag på asylsøknaden. I dag bor han i Tyskland og føler daglig på ensomheten.

Oppdatert:
Noorullah Nazari måtte flytte fra Kristiansand og alle vennene sine, da han fikk avslag på asylsøknaden sin.

I serien «Ensomhet blant unge» har KRSby snakket med fire unge om psykisk helse og det å være alene. 18 år gamle Noorullah fikk avslag på asylsøknaden sin, og bor nå helt alene i Tyskland.

– I Tyskland har jeg ingen venner på min egen alder, og ingen verge. Jeg vil tilbake til Norge, sier Nazari, som er tilbake i Kristiansand på et kort besøk.

Ifølge en undersøkelse gjort av Røde Kors og Ipsos fra 2016, er ungdom den aldersgruppa som føler seg mest ensomme, og over en av tre unge oppgir at de føler seg ensomme ofte eller av og til.

Men selv om mange kan relatere til temaet, er ensomhet fortsatt et tabubelagt tema som for mange er vanskelig å snakke om.

LES OGSÅ:

LES MER:

Siren (23): – Jeg tør ikke å bli så glad i noen at det vil gjøre vondt når de drar

 Selv om det var vanskelig å bli kjent med folk i Norge, opplevde Noorullah å bli tatt godt imot hos Blå Kors Ung.

Måtte forlate landet

Noorullah Nazari kom til Kristiansand alene i 2015. Selv om det var vanskelig å bli kjent med folk i Norge, opplevde han heldigvis å bli tatt godt imot hos Blå Kors Ung, hvor han fikk venner og ble en del av et fellesskap med både norske ungdommer og afghanske ungdommer.

– Maten er klar, mamma, sier 18-åringen til Maria Jacobsen, som blant flere av ungdommene på Blå Kors er kjent som «Mamma-Mia».

Noorullah har mistet begge foreldrene sine, men Jacobsen, som er virksomhetsleder i Blå Kors Ung, har på mange måter blitt som en mor for ham.

I fjor fikk han avslag på søknaden om oppholdstillatelse, og måtte reise til Tyskland, hvor han nå bor på et mottak. Det Noorullah vil mest av alt er å komme tilbake til Norge hvor han har et fellesskap.

– Hvordan har du det i Tyskland?

– I Tyskland har jeg ingen venner på min egen alder, og ingen verge. Jeg vil tilbake til Norge, hvor jeg har en familie. Nå har jeg ingen, forteller han.

– Det var ikke lett å få kontakt med andre mennesker da jeg kom hit

I sommer kunne han reise tilbake til Kristiansand på besøk, men de fleste av Noorullahs venner herfra har også måttet forlate Norge og er spredt rundt i ulike land.

– Akkurat nå har jeg ingen venner igjen i Norge. Det var ikke lett å få kontakt med andre mennesker da jeg kom hit. Og da jeg først fikk venner måtte alle dra, sier han.

I løpet av året som har gått har han glemt mye av norsken, noe som gjør at det å kommunisere med nye folk blir en utfordring. Det er likevel her han vil bo, selv om han også kan føle seg alene i Norge. Nettopp hvorfor han føler seg alene er vanskelig å sette ord på.

– Jeg føler meg alene. Det er vanskelig å forklare, sier han og rister på hodet.

LES OGSÅ:

LES MER:

PT-Andrew hjelper barn i Zambia: – Sterkt å se barn uten klær og sko

LES MER:

Vil samle skeive UiA-studenter: – Det er litt tabu på Sørlandet og det må bli mer normalt

  I sommer kunne han reise til Kristiansand på besøk, men de fleste av Noorullahs venner har også måttet forlate landet.

– Situasjonen hans gjør det vanskelig

Maria Jacobsen, som Noorullah kaller «mamma», forklarer at det ikke er noe problem for han å få kontakt med folk.

– Han er en veldig utadvendt gutt, som tøyser masse og gjør mye for stemningen. Men situasjonen hans gjør det vanskelig å tørre å investere i relasjoner. Som flyktning har han måttet flytte mye på seg, men her i Norge har han noen som venter på han og som bryr seg om hvordan han har det.

 Maria Jacobsen fra Blå Kors.

I løpet av tiden Noorullah har vært på besøk i Kristiansand i sommer, har han bodd hos Jacobsen og mannen hennes. Det er de Noorullah kaller familien sin.

– Har dere snakket sammen om hvordan han har det nå?

– Han har sagt at han er ensom, men det er også noe man forstår uten at han må si så mye. Det både han og mange andre som har måttet forlate landet går gjennom, er så ekstremt slitsomt at de ikke kan tillate seg å tenke så mye på at de har det vanskelig. Ensomhet er en av de tingene som følger med, forteller Jacobsen og legger til:

– Noorullah er utrolig sterk, og blant annet kjempeflink til å lage mat. Han klarer seg alltid fint uansett hvor han er. Men det å være uten mamma og pappa, og ikke ha noen nære relasjoner rundt seg der han er nå, gjør at han er nødt til å være sterk.

– Ungdomstida er en tid hvor man har ekstra lett for å føle seg ensom

Jacobsen og mannen har også to andre gutter som de har tatt til seg som en del av familien. Ingen av dem bor i Norge nå.

– Det gjør jo at man tenker over hvor viktig de små tingene i livet er. Hvor viktig det er å sende melding til folk og spørre hvordan de har det, og hvordan det kan utgjøre en diger forskjell. Dette gjelder alle menneskene rundt oss. Bare det å spise en is sammen kan utgjøre forskjellen på om man føler seg ensom eller om man føler seg som en del av et fellesskap.

Et lavterskeltilbud for alle

Blå Kors Ung er et lavterskeltilbud for ungdom som er åpent for alle. I sommerferien har de vært i kontakt med rundt 80 ungdommer.

– I Blå Kors Ung er vi veldig opptatte av fellesskap og ønsker at alle de som vil kan komme hit og føle seg velkommen til aktivitet i et rusfritt miljø med trygge rammer. Nettverk er en viktig ting, og fellesskap er godt for oss alle, sier hun, og fortsetter:

– Ungdomstida er en tid hvor man har ekstra lett for å føle seg ensom, og slikt fellesskap kan være avgjørende, avslutter Jacobsen.

LES MER:

Les første del i artikkelserien her: Siren (23): – Jeg tør ikke å bli så glad i noen at det vil gjøre vondt når de drar

Publisert:
Oppdatert:

Influenser Marielle (24): – Før man får barn kan man ta del i så mye mer, men jeg har egentlig alltid følt meg ensom

Marielle Tomine Konradsen er blant mange mødre under 25 år som opplever å kjenne på ensomhetsfølelsen.

Oppdatert: