Livsstil

Stine (26) tok ulønnet permisjon for å hjelpe i Uganda

På et universitet i Kampala veileder hun nå studenter om tabubelagte temaer som HIV, homofili og utroskap.

Publisert:
 • Magnus Nødland Skogedal

Stine Vikøyr fra Kristiansand har tilbragt de siste tre månedene i Uganda. Alle bilder: Claire Helene Jordan

– I fjor høst tenkte jeg at jeg hadde lyst til å gjøre noe spennende. Jeg snakket med lektoren på videreutdanningen min i Oslo, og hun sa med én gang at jeg skulle reise til Uganda. Jeg visste ikke hva det innebar, men det viste seg at hun hadde fått flere forespørsler om å gjøre dette, uten å ha anledning til å reise. Så jeg tok permisjon fra jobben, uten å helt vite hva jeg skulle i gang med, sier Stine Vikøyr til KRSby.

Sammen med Bjørg Siri Albertsen fra Vesterålen reiste hun i starten av året til Ugandas hovedstad Kampala, for å skrive en oppgave om endrings- og utviklingsarbeid og samtidig hjelpe studenter.

Stine og Bjørg Siri kom til Uganda i januar i år.

LES MER:

Jens (27) bor på Bali og lever ut surfedrømmen

Tabuer

– Vi har et veiledningstilbud for studenter, hvor vi kan snakke om vanskelige ting sammen. Det er mange tabuer, som homoseksualitet, HIV og samlivsproblemer. Vi har gradvis endret måten vi har veiledet folk på, da vi lærte at mange kom tilbake igjen og igjen med de samme utfordringene. Ved å invitere til å dele sine egne historier med oss får vi en bedre mulighet til å hjelpe studentene.

Homoseksualitet er strengt ulovlig i Uganda, og kan straffes med livstid i fengsel. Det er også forbudt å fremme homoseksualitet, og loven pålegger borgerne å tyste til politiet om homofile. Dette byr mildt sagt på utfordringer for Stine og Bjørg Siris arbeid.

Her fra venterommet på Kyambogo Medical Clinic.

LES MER:

Masood (25) flyktet for livet fra Afghanistan for å følge motedrømmen

– Ulovlig

– Homofili er ulovlig her, og det har vi diskutert mye. Vi har hørt mange historier om folk som har blitt drept fordi de er homofile, av politiet og uten rettssak, og det har og vært et dilemma i veiledinga. Vi skriver rapporter fra hver samtale, og vet jo ikke hvordan ting blir håndtert. Det er derfor utfordrende å oppfordre folk til å være seg selv. Det har vært samtaler hvor vi har hatt en magefølelse på at det dreier seg om homofili, hvor vi har måttet snakke mer indirekte om emnet.

Bjørg Siri og Stine visste at de ikke kunne utføre mirakler på sine tre måneder i Uganda, men noen fremskritt har de gjort.

– Vi visste lite om hva som kom til å møte oss her. Selv om vi ikke når frem på et større samfunnsnivå vet vi at vi har nådd frem til unge som kanskje ikke har opplevd å bli hørt før. Den veiledinga vi så i starten handlet mer om pugging, og bar preg av oppramsing. Vi klarte å snu det, og involvere og lytte til de som kommer hit, sier Bjørg Siri.

Klinikken holder til ved et universitet i Kampala.

LES MER:

Bli med Vilde Dragseth til Nepal: – Det var hjerteskjærende historier

D for «Death»

Puggeinformasjonen besto blant annet av en ABCD-modell, som illustrerer noe av utfordringene de hadde i sitt arbeid.

– Det finnes ganske mange myter om HIV her, og det er veldig tabubelagt. I undervisning brukes gjerne den såkalte ABCD-modellen. A står for «Abstinence», altså hold deg unna sex, B står for «Be faithful», og C står for «Condom». D-en står for «Death», og skal vise resultatet dersom ABC ikke følges. HIV er liksom ikke noe du skal ha, og i hvert fall ikke snakke om. Det sier mye at kondom, som er det virkemiddelet som faktisk hjelper, havner på tredjeplass, sier Stine.

Her fra nabolaget til Stine og Bjørg Siri.

– Det finnes mange rare historier, og en må ta ting med en klype salt. Noen mener jo at siden det er flere kvinner enn menn må mannen tilfredsstille seks kvinner hver. Det er dessverre få som er trofaste mot hverandre, så «Be faithful» fungerer ikke i det hele tatt. Flere av dem vi har snakket med vet derfor ikke om partneren deres har HIV eller ei, sier Bjørg Siri.

Denne helga kommer de tilbake igjen til Norge, etter tre måneder på tur.

Publisert:
 1. Homofili
 2. Kampala
 3. Uganda

– At så mange kommer, viser hvor stort behovet for et slikt tilbud er

Man kan ikke redde en hel verden, men man kan gjøre en forskjell for noen. Det mener Ine Haver og eierne av Fri i Fargegaten. De har derfor startet opp Fri Passiar, hvor de inviterer til samtaler om vanskelige, ofte tabubelagte temaer.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Skiløper Stian Grastveit (23) gjester Skeive Sørlandsdager: – Den dagen vi ikke går i parade lenger, er dagen vi er i mål
  3 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Kaia (27): – Jeg blir ofte spurt om hvem jeg ligger med, og hvordan
  4 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Kiran (28) får daglig hat på Tiktok: – Det går mest i at jeg kommer til å havne i helvete
  11 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Derfor kommer du ikke inn på byen
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Derfor kommer du ikke inn på byen
  3 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Derfor kommer du ikke inn på byen
  3 ÅR SIDEN